Теми статей
Обрати теми

Надання відпустки працівнику, поновленому за рішенням суду

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Надання відпустки працівнику, поновленому за рішенням суду

 

Працівника було незаконно звільнено 10 червня 2009 року. 7 жовтня 2009 року суд прийняв рішення про поновлення його на роботі та виплату йому компенсації за вимушений прогул у сумі 11886 грн. 8 жовтня працівник став до роботи, а з 26 жовтня йде у відпустку. Як розрахувати йому відпускні?

 

Згідно з

частиною другою ст. 235 Кодексу законів про працю України при прийнятті рішення про поновлення на роботі орган, що розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівнику середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більше ніж за один рік. Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року не з вини працівника, орган, що розглядає трудовий спір, приймає рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу. Сума середнього заробітку, що стягується за рішенням суду з підприємства на користь працівника за весь час вимушеного прогулу у зв’язку з його незаконним звільненням, визначається виходячи з виплат за два останні календарні місяці перед звільненням за загальними правилами, установленими Порядком № 100*.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Розрахунок середньої зарплати для оплати днів відпустки

здійснюється відповідно до Порядку № 100. До розрахунку середньої зарплати для оплати відпустки включається заробіток за останні 12 календарних місяців перед настанням відпустки або менший фактично відпрацьований період — (п. 2 Порядку № 100).

Якщо до розрахункового періоду потрапляє період вимушеного прогулу, то для розрахунку заробітної плати для оплати відпусток необхідно враховувати суму оплати вимушеного прогулу. Так, відповідно до

п. 3 Порядку № 100 при розрахунку середньої заробітної плати для оплати відпусток, крім окладів (тарифних ставок), доплат і надбавок, премій, що не мають разового характеру, одноразової винагороди за підсумками роботи за рік і за вислугу років, індексації враховуються й виплати за час, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток (зокрема, за час вимушеного прогулу).

При цьому

сума оплати вимушеного прогулу розподіляється між місяцями, на які припадає вимушений прогул, пропорційно робочим дням за графіком роботи підприємства в цьому періоді.

Так, у вашій ситуації (працівник іде у відпустку в жовтні 2009 року — у місяці, коли прийнято рішення про поновлення) розрахунковим періодом для розрахунку відпускних є жовтень 2008 року — вересень 2009 року. На цей період припадає період вимушеного прогулу, тому при розрахунку відпускних необхідно врахувати

частину суми оплати вимушеного прогулу, що припадає на період 11 червня 2009 року — 30 вересня 2009 року.

 

Неля СИНЬКО,
 начальник відділу організації заробітної плати
 та вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту
 з питань державного регулювання заробітної плати
 та умов праці Міністерства праці і соціальної політики України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі