Теми статей
Обрати теми

Про призупинення дії постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2009 року № 895

Редакція БТ
Указ від 08.09.2009 р. № 717/2009

НА ЗАХИСТ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК

став Президент України

 

Указ Президента України від 08.09.2009 р. № 717/2009

«Про призупинення дії постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2009 року № 895»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Указом

, що коментується, призупинено дію постанови КМУ «Про врегулювання деяких питань адміністрування податку на прибуток» від 26.08.2009 р. № 895**** з одночасним зверненням до Конституційного Суду з мотивів невідповідності його Конституції України.

Таким чином, претензії податківців стосовно виключення з декларацій з податку на прибуток за 9 місяців 2009 року від’ємних курсових різниць, сформованих щодо непогашеної заборгованості у валюті (зокрема, після валютних кредитів), будуть безпідставними. Тепер усі платники зможуть задекларувати такі від’ємні курсові різниці в порядку, установленому

п. 7.3 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, не побоюючись позапланових перевірок податківців.

Указ набирає чинності з дня його опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).

**** Див. ком. «Чергова незаконна постанова Кабміну: від’ємні курсові різниці щодо непогашеної валютної заборгованості до валових витрат не включаються?» // «БТ», 2009, № 36, с. 4.

 

 

Президент України

 

Про зупинення дії постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2009 року № 895

 

Указ від 8 вересня 2009 року № 717/2009

 

Кабінетом Міністрів України 26 серпня 2009 року видано

постанову № 895 «Про врегулювання деяких питань адміністрування податку на прибуток».

Названою

постановою встановлено, що під час формування показників податкової звітності з податку на прибуток за 9 місяців 2009 року віднесення до складу валових витрат сум від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток, отриманого від перерахунку заборгованості в іноземній валюті відповідно до підпункту 7.3.3 пункту 7.3 статті 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», є виправданим для платників цього податку лише стосовно погашеної платником податку заборгованості в іноземній валюті (абзац перший пункту 1). Водночас передбачено, що у такому ж порядку враховуються у складі валових витрат суми від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток, отримані від перерахунку іноземної валюти, яка обліковується на банківських рахунках платника податку або у його касі (абзац другий пункту 1). У зв’язку з цим постановою № 895 також доручено Державній податковій адміністрації України у разі відмови платника податку на прибуток здійснювати уточнення у податковій звітності з податку на прибуток за 9 місяців 2009 року сум від’ємного значення об’єкта оподаткування, сформованого за рахунок перерахунку непогашеної заборгованості в іноземній валюті, провести протягом місяця з дня надходження такої звітності перевірку достовірності визначення сум податкового зобов’язання з податку на прибуток за цей період, а також провести роз’яснювальну роботу серед платників податку на прибуток щодо застосування зазначеної постанови (пункт 2).

Така зміна

постановою № 895 порядку оподаткування податком на прибуток операцій із розрахунків в іноземній валюті, встановленого статтею 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», не відповідає Конституції України, за якою кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом (частина перша статті 67); система оподаткування, податки і збори встановлюються законом (пункт 1 частини другої статті 92), а відтак — і конституційним приписам, за якими єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент — Верховна Рада України, до повноважень якої і належить прийняття законів (стаття 75, пункт 3 частини першої статті 85, стаття 91 Конституції України).

Таким чином, Кабінет Міністрів України також порушив і вимоги

частини другої статті 8 Основного Закону держави, за якими Конституція України має найвищу юридичну силу; закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй, частини другої статті 6 та частини другої статті 19 Конституції України, які зобов’язують органи виконавчої влади здійснювати свої повноваження у встановлених Конституцією України межах та діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, частини третьої статті 113, за якою Кабінет Міністрів України у своїй діяльності керується, зокрема, Конституцією України, частини першої статті 117 Конституції України, за якою Кабінет Міністрів України видає постанови і розпорядження в межах своєї компетенції.

Ураховуючи викладене, відповідно до

пункту 15 частини першої статті 106 Конституції України постановляю:

1.

Зупинити дію постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2009 року № 895 «Про врегулювання деяких питань адміністрування податку на прибуток».

2.

Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.

 

Президент України В. ЮЩЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі