Теми статей
Обрати теми

Щодо правомірності використання факсиміле в направленні на перевірку платника податку

Редакція БТ
Лист від 13.08.2009 р. № 17414/7/10-0117/2750

НАПРАВЛЕННЯ НА ПЕРЕВІРКУ

не може бути засвідчене факсиміле

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 13.08.2009 р. № 17414/7/10-0117/2750

«Щодо правомірності використання факсиміле в направленні на перевірку платника податку»

 

У

листі, що коментується ДПАУ справедливо вказала на те, що відтворення підпису керівника органу державної податкової служби шляхом проставлення факсиміле* на направленнях на перевірку (незалежно від того, планові чи позапланові це перевірки) не допускається.

* По суті, факсиміле являє собою печатку, що ідентифікує особу, замість підпису якої проставляється відбиток такої печатки.

Аргументує свою позицію ДПАУ тим, що відповідно до

ч. 3 ст. 207 Цивільного кодексу України та роз’яснення Мін’юсту (лист від 22.11.2006 р. № Г-21295-19) використання при вчиненні правочинів факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного або іншого копіювання, електронно-числового підпису або іншого аналога власноручного підпису допускається у випадках, установлених законом, іншими актами цивільного законодавства або за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідного аналога їхніх власноручних підписів. Норми Закону України «Про державну податкову службу в Україні» від 04.12.90 р. № 509-XII не містять положень стосовно права посадових осіб органів державної податкової служби на застосування факсимільного відтворення підпису на документах.

Тому підсумовуючи вище сказане, доходимо висновку: якщо на підприємство прибули для перевірки податківці, у яких у направленні замість особистого підпису керівника органу державної податкової служби стоїть факсиміле, то підприємство має право не допускати таких посадових осіб до проведення планової або позапланової виїзної перевірки, оскільки направлення на перевірку, в якому міститься факсиміле, визнається заповненим із порушенням вимог, установлених ч. 1 ст. 112 вищезгаданого Закону.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі