Теми статей
Обрати теми

Вартість палива, витраченого на заправку мопедів і мотоциклів, включається до валових витрат у повному обсязі

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Вартість палива, витраченого на заправку мопедів і мотоциклів,
включається до валових витрат у повному обсязі

 

Підприємство, що займається охоронною діяльністю, у зв’язку з виробничою необхідністю придбало мопеди та мотоцикли. Чи існують обмеження щодо віднесення до складу валових витрат вартості пально-мастильних матеріалів на ці транспортні засоби?

 

Згідно з п.п. 5.4.10 Закону України «Про оподаткування податку прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) до валових витрат платника податку відносяться витрати на утримання, експлуатацію та забезпечення основної діяльності (крім тих, що підлягають амортизації), зокрема, легкових автомобілів, що належать платникам податку, основною діяльністю яких є надання платних послуг з транспортного чи туристичного обслуговування сторонніх громадян або організацій.

Щодо інших платників податків, у яких надання автотранспортних послуг не є основним видом діяльності, то на них поширюється дія абзацу п'ятого п.п. 5.4.10 Закону про податок на прибуток, відповідно до якого встановлено обмеження щодо віднесення до складу валових витрат підприємства витрат, пов'язаних із стоянкою та паркуванням легкових автомобілів (як власних, так і орендованих), а також 50 % витрат на придбання пально-мастильних матеріалів для легкових автомобілів та оперативну оренду легкових автомобілів. При цьому платник податку звільняється від обов'язків доведення зв'язку таких витрат з його господарською діяльністю.

За УКТЗЕД автомобілі включено до групи 87. Зокрема, до товарної позиції 8703 включаються автомобілі легкові та інші моторні транспортні засоби, призначені головним чином для перевезення людей (крім моторних транспортних засобів товарної позиції 8702), включаючи вантажопасажирські автомобілі-фургони та гоночні автомобілі. Мотоцикли (включаючи мопеди) та велосипеди з допоміжним двигуном, з колясками або без них відносяться до товарної позиції 8711.

Ураховуючи вищенаведене, оскільки мотоцикли та мопеди за УКТЗЕД включено до групи 8711, тобто вони не відносяться до легкових автомобілів, то витрати на пально-мастильні матеріали включаються до складу валових витрат у повному обсязі.

 

Лілія КОЧЕРГА,
 головний державний податковий інспектор ДПІ
 у Дарницькому районі м. Києва

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі