Теми статей
Обрати теми

Охорона земель: установлено нормативи оптимального співвідношення культур у сівозмінах

Редакція БТ
Постанова від 11.02.2010 р. № 164

Охорона земель: установлено нормативи оптимального співвідношення культур у сівозмінах

 

Нагадаємо, що

Законом України від 04.06.09 р. № 1443-VI (набирає чинності з 01.08.10 р. ) установлені вимоги до використання земельних ділянок сільгосппризначення для ведення товарного сільгоспвиробництва. Порядок розробки проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та благоустрій угідь, доручено розробити Кабміну. Зазначені проекти землеустрою розроблятимуться на підставі затверджених нормативів оптимального співвідношення культур у сівозмінах.

І от Кабмін затвердив

Нормативи оптимального співвідношення культур у сівозмінах у різних природних сільськогосподарських регіонах. Нормативи розроблено для Поліського, Лісостепового, Північно-степового, Південно-степового і Передкарпатського регіонів.

Зокрема, установлено, що

допустимі нормативи періодичності вирощування культури на тому самому полі для озимини жита і ячменю, вівса, гречки становлять не менше ніж через 1 рік; для пшениці озимої, картоплі, проса — не менше ніж через 2 роки; для кукурудзи у сівозміні або на тимчасово виведеному із сівозміни полі — протягом 2 — 3 років підряд; для багаторічних бобових трав, зернобобових культур (крім люпину), буряку цукрового та кормового, рапсу озимого та ярового — не менше ніж через 3 роки; для соняшнику — не менше ніж через 7 років.

Постановою

також визначено структуру посівних площ (у відсотках) для різних ґрунтово-кліматичних зон, установлено перелік культур для вирощування в цих зонах.

Нагадуємо:

використання земельних ділянок для ведення товарного сільгоспвиробництва без затверджених проектів землеустрою тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 5100 до 8500 грн. (від 300 до 500 нмдг);

відхилення від затверджених в установленому порядку проектів землеустрою тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 255 до 510 грн. (від 15 до 30 нмдг).

Зауважимо, що на період

до 1 січня 2015 року вимоги щодо розробки проектів землеустрою поширюються тільки на тих власників та користувачів, які використовують земельні ділянки сільгосппризначення загальною площею понад 100 га.

(Постанова КМУ від 11.02.10 р. № 164, чинна з 01.08.10 р.)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі