Теми статей
Обрати теми

Як розрахувати екозбір щодо відпрацьованих люмінесцентних ламп

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як розрахувати екозбір щодо відпрацьованих люмінесцентних ламп

 

Для освітлення приміщень використовуються лампи денного світла. Якщо вони перегоріли, як правильно їх позбутися і чи потрібно сплачувати збір за забруднення навколишнього природного середовища? Люмінесцентні лампи містять речовини, що є небезпечними відходами (постанова КМУ від 13.07.2000 р. № 1120). Тому їх утилізацію можуть здійснювати лише підприємства, що мають ліцензію та пройшли відповідну атестацію.

 

Вам необхідно упакувати відпрацьовані лампи в картонну коробку та зберігати в залізній скриньці на складі до повного позбавлення від них. Водночас обов'язково має бути журнал обліку відпрацьованих ламп. Його форма може бути спрощеною — із зазначенням лише кількості відпрацьованих ламп, зданих у звітному періоді на склад, або детальною — з визначенням загального залишку ламп. На підставі такого журналу перевіряється сплата збору за забруднення навколишнього природного середовища (далі — екозбір) щодо відпрацьованих люмінесцентних ламп.

Щоб позбутися відпрацьованих люмінесцентних ламп, необхідно укласти договір на утилізацію небезпечних відходів з підприємством, що спеціалізується на знищенні промислових відходів, люмінесцентних та ртутних ламп (має відповідну ліцензію та пройшло державну атестацію).

Звертаємо вашу увагу: якщо на кінець звітного періоду у вас на складі перебувають відпрацьовані люмінесцентні лампи, не передані на утилізацію спецорганізації в установлені договором строки з вашої вини та/або з вини спецпідприємства, яке всупереч договору станом на кінець звітного кварталу не вилучило відходи шляхом їх вивезення, то слід нарахувати і сплатити збір у частині розміщення відходів. На це вказує і ДПАУ в листі від 28.05.08 р. № 6208/5/15-0215.

При цьому слід мати на увазі, що згідно з роз'ясненням Мінекології (лист від 02.04.03 р. № 2798/26-8), що є органом ліцензування у сфері поводження з небезпечними відходами, не підлягає ліцензуванню :

операція зі зберігання небезпечних відходів суб'єктами господарської діяльності, які створюють відходи, якщо ці небезпечні відходи, що утворилися протягом шести місяців поточного року, передаються в той самий строк на договірних умовах іншим суб'єктам господарської діяльності (які мають відповідні ліцензії на право здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами) на зберігання, обробку, утилізацію, видалення;

діяльність суб'єктів господарської діяльності зі здійснення операцій з поводження з небезпечними відходами, які утворюються в технологічному циклі та утилізацію яких передбачено в цьому самому технологічному циклі.

Отже, операція з тимчасового зберігання люмінесцентних ламп (у межах шестимісячного строку) є операцією зі зберігання відходів, що не потребує отримання ліцензії на поводження з небезпечними відходами, однак тягне за собою необхідність сплати екозбору.

Сума екозбору щодо тимчасового зберігання люмінесцентних ламп розраховується таким чином.

Спочатку визначається значення проіндексованого нормативу екозбору відповідно до Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору, затвердженого постановою КМУ від 01.03.99 р. № 303. На 2010 рік значення проіндексованого нормативу екозбору (колонка 3 розрахунку) для розміщення люмінесцентних ламп становить 6,36 грн./шт.*

Порядок розрахунку проіндексованого нормативу наведено у статті «Екозбір: деякі нюанси звітності за I квартал 2010 року» // «БТ», 2010, № 16, с. 22. —

Прим. ред.

Потім до проіндексованого нормативу екозбору застосовуються коефіцієнти залежно від:

території, на якій розміщено лампи (колонка 4 розрахунку): 3 — якщо в межах населених пунктів або на відстані менше 3 км від них; 1 — за межами населених пунктів;

правильності розміщення відходів (колонка 5 розрахунку): 1 — якщо люмінесцентні лампи зберігаються в залізних скриньках, тобто забезпечено захист від їх шкідливого впливу, 3 — якщо ні;

установленого ліміту: (колонка 7 розрахунку) — якщо встановлено ліміт зберігання люмінесцентних ламп; 10* (колонка 8 розрахунку) — якщо не встановлено або перевищено (тільки щодо ламп, розміщених понадлімітно).

* Про проблему, пов'язану з розміром цього коефіцієнта у 2010 році, розповідається у статті «Екозбір: деякі нюанси звітності за I квартал 2010 року» // «БТ», 2010, № 16, с. 22. —

Прим. ред.

Так, за умови правильного зберігання 10 ламп (у залізних скриньках), але за відсутності ліміту на їх розміщення сума збору становитиме:

10 шт. х 6,36 грн. х 3 х 1 х 10 = 1908,0 грн.

Однак, якщо протягом звітного кварталу всі відпрацьовані лампи передано на утилізацію спеціальній організації, то збір за їх розміщення сплачувати не потрібно.

 

Марія АЛЕКСЄЄНКО,
 головний державний податковий інспектор
 відділу масово-роз'яснювальної роботи
 і звернень громадян ДПА в м. Севастополі

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі