Теми статей
Обрати теми

Про обкладення податком доходів працівників у вуглевидобувних та шахтобудівних підприємствах

Редакція БТ
Лист від 15.03.2010 р. № 5169/7/17-0717

10 % «ШАХТАРСЬКА» СТАВКА ПОДАТКУ З ДОХОДІВ:

ДПАУ та Мінфін роз'яснюють правила її застосування

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 15.03.10 р. № 5169/7/17-0717

Лист Міністерства фінансів України від 04.03.10 р. № 31-20040-4-18/4943

«Про обкладення податком доходів працівників у вуглевидобувних та шахтобудівних підприємствах»

 

ДПАУ доводить до відома платників

лист Мінфіну, що коментується, в якому даються пояснення щодо порядку застосування п. 7.4 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів).

Нагадаємо*: згідно з

п. 7.4 Закону про податок з доходів ставка податку становить 10 % від об'єкта обкладення податком з доходів шахтарів-працівників, які видобувають вугілля, залізну руду, руди кольорових та рідкісних металів, марганцеві та уранові руди, працівників шахтобудівних підприємств, які зайняті на підземних роботах повний робочий день, та працівників державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості, — за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим постановою КМУ від 16.01.03 р. № 36 (далі — Список № 1).

* Відповідні зміни внесено Законом України від 25.06.09 р. № 1564-VI // «БТ», 2009, № 31, с. 7.

Розглянемо питання, порушені в листі, що коментується.

1. Працівників, на доходи яких поширюється 10 % ставка, має бути зазначено у Списку № 1

. Як зазначено в листі, сфера дії Списку № 1 поширюється на всі три категорії працівників, перелічені в п. 7.4 Закону про податок з доходів. При цьому вимога про зайнятість на певних роботах повний робочий день стосується лише працівників шахтобудівних підприємств. Для наочності узагальнимо висновки листа, що коментується, у таблиці.

 

Категорії працівників, до доходів яких застосовується ставка податку 10 %

Категорія працівників

Хто підпадає під 10 % ставку згідно зі Списком № 1

1. Шахтарі, як видобувають вугілля, залізну руду, руди кольорових та рідкісних металів, марганцеві та уранові руди

Підрозділ 1.1 Списку № 1:

п.п. «а» — усі працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах;

п.п. «б» — керівники та спеціалісти підземних ділянок;

п.п. «г» — виробничі працівники, зайняті на підземних роботах 50 % і більше робочого часу на рік (в обліковому періоді);

п.п. «д» — керівники та спеціалісти управлінь, партій, контор та інших підприємств і організацій та їх філій, зайняті на підземних роботах 50 % і більше робочого часу на рік (в обліковому періоді)*

2. Працівники шахтобудівних підприємств, які зайняті на підземних роботах повний робочий день

Підрозділ 1.1 Списку № 1:

п.п. «а» — усі працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах; Підрозділ 1.2 Списку № 1:

п.п. «а» — робітники

3. Працівники державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості

Увесь підрозділ 1.5 Списку № 1

* Відповідно пільгова ставка оподаткування не поширюється на працівників, зазначених у підрозділі 1.1 Списку № 1 у:

п.п. «в» — адміністративний персонал видобувних підприємств;

п.п. «е» — усіх працівників, зайнятих повний робочий день під землею обслуговуванням шахтарів (медперсонал підземних пунктів охорони здоров'я, працівники підземного телефонного зв'язку тощо).

 

2. Якщо працівник-пільговик частину місяця працював за професією, не зазначеною у Списку № 1

. У такому разі, як зазначено в листі Мінфіну, зарплата такого працівника в повному обсязі оподатковується за ставкою 15 %, тобто розподіляти зарплату на оподатковану за ставкою 10 % та оподатковану за ставкою 15 % не потрібно. Визначити, скільки часу працівник був зайнятий на одній роботі, а скільки — на іншій і відповідно розкидати його зарплату на відповідні частини неважко. Однак з позиції оподаткування, здається, доведеться погодитися зі зробленим у листі висновком, оскільки об'єктом обкладення ПДФО є місячний оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати, тому визначити, до якої її частини (оподаткованої за ставкою 10 або 15 %), наприклад, потрібно застосовувати ПСП, досить важко. Таким чином, ми згодні, що зарплата таких працівників у всій сумі має оподатковуватися за ставкою 15 %.

3. Якщо працівник категорій «г» і «д» підрозділу 1.1 Списку № 1 був зайнятий на підземних роботах менше 50 % робочого часу на місяць.

У такому разі цей працівник не потрапляє до числа осіб, зазначених у п. 7.4 Закону про податок з доходів, а отже, 10 % ставка податку з доходів на нього не поширюватиметься. Зарплата такого працівника за місяць у всій сумі оподатковуватиметься за ставкою 15 %.

4. Лікарняні працівникам-пільговикам слід оподатковувати за ставкою 10 %

. У листі, що коментується, не дано чіткої відповіді на запитання, за якою ставкою оподатковуються лікарняні, у тому числі й за перші п'ять днів хвороби, що оплачуються за рахунок коштів підприємства. Водночас виходячи із логіки міркувань Мінфіну можна зробити висновок, що тут має застосовуватися 10 % ставка. На користь цього підходу свідчить те, що лікарняні (незважаючи на те, що вони не входять до фонду оплати праці згідно з Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5; далі — Інструкція № 5) для цілей обкладення податком з доходів прирівнюються до доходу у вигляді заробітної плати (у ф. № 1ДФ також відображаються з ознакою доходу «01»).

5. Пільгова ставка ПДФО застосовується до доходів, нарахованих працівникам на підставі трудового договору. Згідно з п.п. 9.13.1 Закону про податок з доходів за ставкою 10 % оподатковуються доходи у вигляді заробітної плати, інших виплат і винагород, нарахованих (виплачених) платникам податків відповідно до умов трудового договору, — працівникам, зазначеним у п. 7.4 цього Закону. По суті, перелічені доходи відповідають поняттю «заробітна плата» для цілей обкладення ПДФО. При цьому виплати, що включаються до зарплати, не обов'язково повинні входити до фонду оплати праці згідно з Інструкцією № 5, на що ще раз звертає увагу Мінфін у листі, що коментується. Головне, щоб такі виплати було здійснено в межах трудового законодавства (відповідно до КЗпП, трудового (індивідуального чи колективного) договору). Прикладом таких виплат є лікарняні, вихідна допомога та одноразова допомога при звільненні, передбачені КЗпП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі