Теми статей
Обрати теми

Як індексувати заробітну плату працівника, якщо він є пенсіонером

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як індексувати заробітну плату працівника, якщо він є пенсіонером

 

Чи є базовим для проведення індексації заробітної плати місяць:

— призначення працівнику пенсії;

— підвищення розміру пенсії працюючим пенсіонерам?

(Житомирська обл.)

 

Згідно зі

ст. 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII (далі — Закон про індексацію) і п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), індексації підлягають грошові доходи громадян, отримані ними на території України, що не мають разового характеру, у тому числі:

пенсії, які індексує Пенсійний фонд у межах прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організацій у грошовому виразі, що включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) та відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер. Нарахування сум індексації здійснює роботодавець у межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно зі

ст. 10 Закону про індексацію пенсія працюючих пенсіонерів індексується з урахуванням їх оплати праці в розмірі, що не перевищує прожиткового мінімуму для працездатної особи . У свою чергу, п. 9 Порядку № 1078 передбачено, що працюючим пенсіонерам насамперед індексується оплата праці за місцем роботи. Крім того, п. 12 Порядку надання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою ПФУ від 25.11.05 р. № 22-1, установлено: у разі працевлаштування особи, якій призначено пенсію, така особа протягом 10 днів надає органу, що призначає пенсію, довідку про прийняття на роботу для проведення індексації. У подальшому надається довідка про розмір заробітної плати з урахуванням індексації.

Таким чином, працюючим пенсіонерам

насамперед індексується заробітна плата в межах прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб. При цьому місяць призначення пенсії не є базовим при здійсненні індексації заробітної плати .

Приклад.

Заробітна плата працівника за червень 2010 року склала 2000 грн. Базовим місяцем для проведення індексації його заробітної плати є жовтень 2008 року. Цей працівник є пенсіонером.

Оскільки зарплата працівника-пенсіонера більше суми прожиткового мінімуму для працездатних осіб, то вона підлягає індексації тільки в межах розміру цього прожиткового мінімуму (з квітня по червень 2010 року — 884 грн.). Сума пенсії в цьому випадку не індексується.

Згідно з

п. 9 Порядку № 1078 підприємств, на яких працюють пенсіонери, зобов'язані протягом двох тижнів після проведення індексації подавати до органів, що призначають і виплачують пенсію, інформацію про розмір оплати праці працюючого пенсіонера, її проіндексовану суму та суму індексації. На підставі поданої інформації здійснюють перерахунок сум індексації пенсій.

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА,
 начальник відділу політики доходів і подолання бідності
 Міністерства праці та соціальної політики України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі