Теми статей
Обрати теми

Відмова від застосування спрощеної системи оподаткування фізичною особою — підприємцем

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Відмова від застосування спрощеної системи оподаткування фізичною особою — підприємцем

 

Приватний підприємець — фізична особа — платник єдиного податку прийняв рішення з IV кварталу 2010 року відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування. Як про це слід повідомити податківців?

(м. Полтава)

 

Нагадаємо, що відмовитися протягом календарного року від сплати єдиного податку та перейти на загальну систему оподаткування фізична особа — підприємець (далі — ФОП)

може, або примусово (через недотримання критеріїв перебування на єдиному податку: кількість працюючих перевищила 10 осіб, а розмір виручки від реалізації за поточний рік перевищив 500 тис. грн.), або добровільно (за рішенням фізичної особи).

При цьому потрібно пам’ятати, що підприємець може перейти на загальну систему

тільки з початку кварталу (а не з початку нового місяця чи іншої бажаної дати), незалежно від того, добровільне це рішення, чи внаслідок порушення критеріїв перебування на спрощеній системі оподаткування.

Якщо відмова здійснюється

добровільно, то для цього ФОП потрібно подати до органів податкової служби заяву про відмову не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу, з якого ФОП планує відмовитися від системи оподаткування (п. 4 Указу про єдиний податок). Затвердженої форми такої заяви немає, а тому її складають у довільній формі (див. також лист Держкомпідприємництва від 16.11.06 р. № 8255). У разі відмови від застосування спрощеної системи з IV кварталу 2010 року заяву потрібно подати не пізніше 15 вересня 2010 року.

Крім подання цієї заяви, ФОП повинен після закінчення кварталу також подати:

1)

Звіт суб’єкта малого підприємництва — фізичної особиплатника єдиного податку (далі — Звіт) за квартал, в якому подано заяву на оподаткування відмови від застосування спрощеної системи оподаткування — не пізніше 5 числа місяця наступного за звітним кварталом;

2)

Свідоцтво про сплату єдиного податку (далі — Свідоцтво) і Довідку про трудові відносини фізичної особи з платником єдиного податку (далі — Довідка) на всіх найманих працівників.

Зазначимо, конкретний термін здачі

Свідоцтва та Довідки не встановлено. Також доречно провести аналогію із ситуацією вимушеного переходу на загальну систему. Так, у такому разі (якщо перехід здійснюється у зв’язку з не дотриманням критеріїв перебування на єдиному податку) згідно з листами ДПАУ від 14.01.05 р. № 323/6/17 — 3116 та Держкомпідприємництва від 17.08.07 р. № 6129 заяву на перехід можна не подавати, достатньо здати Свідоцтво, Довідку та Звіт за підсумками роботи за відповідний квартал, в якому вказано весь фактичний обсяг виручки в строк не пізніше 5 днів після закінчення звітного періоду (кварталу).

Тому вважаємо, що і при добровільній відмові від спрощеної системи оподаткування здавати

Свідоцтво та Довідку потрібно саме при поданні Звіту (не пізніше 5 числа), а не при поданні заяви про відмову, адже закінчить ФОП застосовувати спрощену систему лише з початку наступного кварталу після подачі заяви (чи невиконання критеріїв перебування на єдиному податку) і тому таке Свідоцтво і Довідка ще будуть потрібні ФОП до кінця кварталу.

Що стосується відмови від спрощеної системи оподаткування з початку наступного календарного року, то для того, щоб не застосовувати цю систему оподаткування, достатньо не подати заяву про перехід на наступний рік (вона подається не пізніше 16 грудня 2010 року). А в строк (не пізніше 5 січня 2011 року) здати

Звіт, Свідоцтво та Довідку. У такому разі податковий орган не видасть Свідоцтво на наступний рік, а отже, ФОП не матиме права застосовувати спрощену систему оподаткування.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі