Теми статей
Обрати теми

Якщо контрагента виключено з Реєстру платників ПДВ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Якщо контрагента виключено з Реєстру платників ПДВ

 

Підприємство включило до податкового кредиту з ПДВ суму ПДВ за податковою накладною від 02.09.2009 р. від контрагента, виключеного з Реєстру платників ПДВ 07.09.2009 р. за даними ДПАУ, оприлюдненими на web-сайті. Чи правомірно включено податковий кредит за податковою накладною від 2 вересня — адже заяву про зняття з обліку як платника ПДВ продавцем уже було подано до державної податкової служби?

 

Відповідно до

п. 35 Положення № 79 для інформування платників податку ДПА України не пізніше 2, 12 і 22 числа кожного місяця оприлюднює на офіційному web-сайті ДПА України (www.sta.gov.ua):

— дані з

Реєстру із зазначенням найменування або прізвища, імені та по батькові платника податку, дати податкової реєстрації, індивідуального податкового номера, номера свідоцтва або спеціального свідоцтва, дати початку його дії;

— інформацію про осіб, позбавлених реєстрації як платників податку на додану вартість за заявою платника податку або з ініціативи органів державної податкової служби чи на підставі рішення суду,

а саме: про анульовані свідоцтва та спеціальні свідоцтва платників податку із зазначенням індивідуальних податкових номерів, дат анулювання, причин анулювання і підстав для анулювання свідоцтв.

Анулювання реєстрації здійснюється шляхом анулювання свідоцтва та виключення платника податку на додану вартість з

Реєстру (абзац «г» п. 25 Положення № 79).

Таким чином,

продавець правомірно виписав податкову накладну на поставку товару, здійснену 2 вересня, оскільки з Реєстру платників ПДВ його виключено 7 вересня. При цьому покупець має законне право включити до податкового кредиту суму ПДВ, відображену в зазначеній податковій накладній.

 

Валентина ФЕДОСЕНКО,
 головний державний податковий інспектор
 відділу масово-роз’яснювальної роботи
 і звернень громадян ДПА у м. Севастополі

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі