Теми статей
Обрати теми

Як визначити виручку платника єдиного податку від продажу МНМА?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як визначити виручку платника єдиного податку від продажу МНМА?

 

Підприємство — платник єдиного податку за ставкою 10 % реалізувало комп’ютерний стіл залишковою вартістю 450 грн. (обліковується на субрахунку 112 як об’єкт малоцінних необоротних матеріальних активів, оскільки його первинна вартість за даними бухгалтерського обліку дорівнює 900 грн.). Вартісний критерій віднесення об’єкта до малоцінних необоротних активів у бухгалтерському обліку встановлено на рівні 1000 грн. Яку суму обкладати єдиним податком?

 

Згідно зі

ст. 1 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99 (далі — Указ № 746) у разі здійснення операцій з продажу основних фондів виручкою від реалізації вважається різниця між сумою, отриманою від реалізації цих фондів, і їх залишковою вартістю на момент продажу.

Згідно з

п. 4 П(С)БО 7 «Основні засоби» основні засоби — це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або поставки товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він більше року). Бухгалтерський облік основних засобів за правилами, встановленими в П(С)БО 7, зобов’язані вести всі юридичні особи (крім бюджетних організацій) незалежно від системи оподаткування.

Як зазначалося

в листі ДПАУ від 28.01.05 р. № 812/6/15-2116 , при реалізації платником єдиного податку — юридичною особою основних фондів виручка визначається як різниця між сумою, отриманою від реалізації цих фондів, та їх залишковою вартістю на момент продажу (за даними бухгалтерського обліку).

Оскільки комп’ютерний стіл з очікуваним строком служби більше 1 року відповідно до величини первісної вартості цього об’єкта та вартісного критерію, встановленого підприємством (1000 грн.) для віднесення об’єктів до складу малоцінних необоротних матеріальних активів (МНМА), належить до основних засобів (

п. 5 П(С)БО 7) — до групи «Інші необоротні матеріальні активи» та обліковується в бухгалтерському обліку на рахунку 11 «Інші необоротні матеріальні активи», то операції з продажу такого об’єкта МНМА обкладаються єдиним податком за правилами, встановленими Указом № 746 для продажу основних фондів, тобто до складу оподатковуваної виручки включається різниця між отриманою сумою та їх залишковою вартістю (згідно із запитанням — 450 грн.) за даними бухгалтерського обліку на момент продажу.

 

Наталія ХОЦЯНІВСЬКА,
 директор департаменту податку на прибуток
 та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПАУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі