Теми статей
Обрати теми

Якщо минув строк позовної давності за позикою

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Якщо минув строк позовної давності за позикою

 

Підприємство-єдиноподатник (за ставкою 6 %) отримало від директора поворотну фінансову допомогу (позику). При отриманні з неї було сплачено єдиний податок 6 %, як того вимагали податківці. Така фіндопомога, не повернена протягом трьох років після встановленого строку повернення, списується як кредиторська заборгованість зі строком давності, що минув. Чи потрібно із суми кредиторської заборгованості зі строком давності, що минув, сплачувати єдиний податок?

(м. Одеса)

 

Як відомо, згідно з

Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» в редакції від 23.07.98 р. № 727/98 база обкладення єдиним податком визначається виходячи з виручки від реалізації продукції. При цьому виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) є сума, фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) до каси за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

За договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність іншій стороні (позичальнику) грошові кошти чи інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцю таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду і такої ж якості (

ст. 1046 Цивільного кодексу України від 16.01.03 р. № 435-IV).

Як бачимо, поворотна фінансова допомога (позика) не є виручкою від реалізації ні продукції, ні товарів, ні робіт, ні послуг, ні основних фондів.

З викладеного вище можна дійти висновку, що

поворотна фінансова допомога не повинна включатися до бази обкладення єдиним податком.

Зауважимо, що такої ж думки дотримується і Держпідприємництва*. Однак звернемо увагу, що податківці з цим не згодні**. Вони стверджують, що

фіндопомога незалежно від того, поворотна вона чи безповоротна, включається до бази обкладення єдиним податком (на це прямо вказано в абзаці третьому п. 2.3 Узагальнюючого податкового роз'яснення № 224).***

* Див., наприклад, листи Держпідприємництва від 16.07.08 р. № 6017, від 02.02.10 р. № 1111, від 29.03.10 р. № 3903.

** Див. листи ДПАУ від 27.06.2000 р. № 8921/7/18-1317, від 06.09.06 р. № 9948/6/15-0416, наказ ДПАУ від 07.04.10 р. № 224, ком. «Єдиний податок з юридичних осіб в Узагальнюючому податковому роз'ясненні ДПАУ» // «БТ», 2010, № 18 — 19, с. 4 та консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2009, № 36, с. 32.

*** Узагальнююче податкове роз'яснення з окремих питань застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності зі сплати єдиного податку суб'єктами малого підприємництва — юридичними особами, затверджене наказом ДПАУ від 07.04.10 р. № 224 // «БТ», 2010, № 18 — 19, с. 4.

Докладніше питання про те, що включати до бази обкладення єдиним податком, див. у

Шпаргалці бухгалтера «Нарахування єдиного податку юридичною особою» // «БТ», 2009, № 10, с. 21.

Повернемося безпосередньо до самого запитання. З нього можна зробити висновок, що підприємство при отриманні позики, керуючись позицією податківців, сплатило з її суми єдиний податок. Фінансову допомогу не було повернено протягом 3 років та було списано як кредиторську заборгованість зі строком давності, що минув. Зауважимо, що

закінчення строку давності не супроводжується надходженням виручки, хоча в бухгалтерському обліку і відображається дохід. З цього випливає, що списана прострочена кредиторська заборгованість не повинна обкладатися єдиним податком. Тим більше із суми фінансової допомоги було раніше сплачено єдиний податок, що свідчить про відсутність необхідності сплачувати його повторно.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі