Теми статей
Обрати теми

Про зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати для розрахунку страхових виплат

Редакція БТ
Лист від 18.01.2010 р. № 396/0/14-10/18

ЗМІНИ В ПОРЯДКУ РОЗРАХУНКУ ЛІКАРНЯНИХ —

перші роз'яснення

 

Лист виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 29.12.2009 р. № 01-16-2801

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 18.01.10 р. № 396/0/14-10/18

«Про зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати для розрахунку страхових виплат»

 

Зовсім недавно

постановою КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. № 1266» від 08.12.2009 р. № 1332 (далі — постанова № 1332) було внесено серйозні зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266)**. Аналіз цих змін ви знайдете у статті «Нові правила розрахунку декретних лікарняних: перше знайомство зі змінами, унесеними до Порядку № 1266» // «БТ», 2009, № 51, с. 34. Цим змінам і присвячено листи Фонду і Мінпраці, що сьогодні коментуються.

** Порядок № 1266 з урахуванням змін див. у «БТ», 2010, № 1 — 2.

1. Дата набуття чинності змінами

. Фонд і Мінпраці підтвердили, що зміни необхідно враховувати для страхових випадків, які настали з 15 грудня 2009 року (дата офіційного опублікування постанови № 1332) і пізніше. Відповідно, якщо дата початку тимчасової непрацездатності, відпустки по вагітності та пологах, реєстрації в центрі зайнятості як безробітного тощо настала до 15.12.2009 р., то страхові виплати розраховуються за старими правилами.

2. Новий підхід у розрахунку декретних лікарняних

(лист Фонду). Найістотніше зміни зачепили порядок розрахунку допомоги поз вагітності та пологах: тепер вона розраховується виходячи з календарних днів, що припадають на розрахунковий період, а не робочих. Відповідно і при підрахунку оплачуваних днів береться кількість календарних днів, що припадають на відпустку по вагітності та пологах. Ще раз зауважимо: ці правила застосовуються, якщо декретна відпустка починається з 15.12.2009 р. і пізніше. Відповідно у звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП (лист Фонду, що коментується) у ряд. 3 табл. IV вказується кількість календарних днів, що підлягають оплаті.

3. Якщо працівниця перед декретом відпрацювала менше місяця

(лист Фонду). Одне з нових правил розрахунку допомоги по вагітності та пологах зводиться до такого: якщо працівниця відпрацювала менше календарного місяця до виходу в декретну відпустку, то допомога розраховується виходячи з нарахованої їй зарплати, з якої справлялися страхові внески, але не вище розміру середньої зарплати за всіма видами економічної діяльності (за даними Держкомстату), яка склалася у відповідному регіоні (АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі) в місяці, що передує місяцю, в якому настав страховий випадок, і не нижче розміру мінзарплати, установленого законом у місяці настання страхового випадку. Для своєчасного та правильно розрахунку допомоги відділення Фонду на своїх офіційних сайтах розміщуватимуть інформацію про середню зарплату за всіма видами економічної діяльності у своєму регіоні. Крім того, цю інформацію можна знайти на офіційному веб-сайті Держкомстату України www.ukrstat.gov.ua (див. також с. 6).

4. Підвищення зарплати за рішенням Кабміну

(лист Фонду). Згідно з оновленим абзацом другим п. 7 Порядку № 1266, коли зарплата (грошове забезпечення) підвищується відповідно до рішення КМУ, у зв'язку з чим зарплата (грошове забезпечення) перераховується за попередні періоди, обчислення заробітної плати (грошового забезпечення) для розрахунку розміру допомоги по безробіттю і виплат за загальнодержавним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, здійснюється з урахуванням суми донарахованої зарплати (грошового забезпечення) окремо за кожен місяць, за який здійснено перерахунок.

У

листі, що коментується, Фонд звертає увагу на таке: донарахування зарплати за попередні періоди не впливає на розрахунок допомоги по тимчасовій непрацездатності, виплаченої за попередній період, оскільки при обчисленні середньої зарплати враховуються виплати, з яких сплачено страхові внески. У свою чергу, донараховані суми зарплати (грошового забезпечення) буде включено до фонду оплати праці того місяця, в якому відбулося донарахування, і в цьому ж місяці в межах максимальної величини буде обкладено внесками на соціальне страхування.

5. Неповний робочий час

(лист Фонду). Фонд нагадує і про зміни в розрахунку соціальної допомоги в разі застосування режиму неповного робочого дня в окремих місяцях розрахункового періоду або в періоді, за який виплачується допомога. У таких випадках потрібно розраховувати середньогодинну зарплату (оновлений п. 15 Порядку № 1266).

6.

Визначення максимальної величини, з якої справляються соцвнески (лист Фонду). І останній момент стосується визначення максимальної величини, з якої справляються внески, з розрахунку на один день (Мах1 день). Нагадаємо: середньоденна зарплата, що включається до розрахунку, не може перевищувати показник Мах1 день. Для оплати допомоги по вагітності та пологах показник Мах1 деньрозраховується так: 15 прожиткових мінімумів на одну працездатну особу в останньому місяці розрахункового періоду ділиться на 30,44. У листі, що коментується, Фонд зазначає, що в грудні 2009 року 15 прожиткових мінімумів становить 11160 грн., а у січні 2010 року — 13035 грн. Таким чином, Фонд також визнає дію у січні 2010 року показника прожиткового мінімуму на одну працездатну особу в розмірі 869 грн. на месяць*. Відповідно у січні 2010 року гранична величина зарплати (грошового забезпечення), з якої справляються соцвнески, за роз'ясненнями Фонду, дорівнює 13035 грн.

* Те, що у січні 2010 року мінімальна зарплата і прожитковий мінімум на одну працездатну особу відповідають 869 грн. на місяць, раніше визнала і ДПАУ (лист від 24.12.2009 р. № 28800/7/17-0217, наш коментар до якого див. у «БТ», 2010, № 3, с. 6 та лист від 14.01.10 р. № 160/6/17-0716 на с. 4 цього номера.

7. Як ураховувати відпускні при розрахунку допомоги по вагітності та пологах (лист Мінпраці). У цьому листі Мінпраці справедливо відзначає, що із суми відпускних справляються внески на соціальне страхування, тому ці виплати повинні враховуватися при розрахунку середньої зарплати для оплати декретного лікарняного. Суми нарахувань за час відпусток, на відміну від порядку їх фактичної виплати, розподіляються пропорційно часу, що припадає на дні відпустки у відповідному місяці. Отже, при розрахунку середньої зарплати потрібно враховувати суму відпускних, що припадають на дні відпустки, які потрапляють до розрахункового періоду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі