Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток з нерозподілених доходів сплачують лише неприбуткові організації з кодом «0011»

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Податок на прибуток з нерозподілених доходів сплачують лише
неприбуткові організації з кодом «0011»

 

Чи потрібно сплачувати податок на прибуток із залишку нерозподілених доходів, отриманих у 2009 році житлово-будівельним кооперативом, якщо на кінець I кварталу 2010 року такий залишок перевищить 25 % від загальної суми доходів 2009 року?

(м. Одеса)

 

Ні, оподаткування таких доходів житлово-будівельному кооперативу (ЖБК) не загрожує

.

Справа в тому, що

п.п. 7.11.9 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) передбачено обкладення податком на прибуток нерозподіленої суми прибутку в разі, якщо доходи неприбуткової організації (НПО), отримані протягом звітного року з джерел, передбачених п.п. 7.11.5 Закону про податок на прибуток, на кінець I кварталу перевищать 25 % від загальної суми валових доходів звітного року.

Нагадаємо, що

п.п. 7.11.5 Закону про податок на прибуток передбачає звільнення від оподаткування доходів, отриманих від основної діяльності, та пасивних доходів НПО, зазначених в абзаці «г» п.п. 7.11.1 Закону про податок на прибуток.

В

абзаці «г» п.п. 7.11.1 Закону про податок на прибуток ідеться про так звані інші НПО, до яких належать не зазначені в абзаці «б» цього підпункту юридичні особи, діяльність яких не передбачає отримання прибутку. Згідно з Порядком визначення структури ознаки неприбуткових установ (організацій), затвердженим наказом ДПАУ від 03.07.2000 р. № 355, таким НПО присвоюється код 0011. До таких «інших» НПО, зокрема, належать садівничі кооперативи, гаражні кооперативи тощо.

У свою чергу, ЖБК належать до НПО на підставі

абзацу «є» п.п. 7.11.1 Закону про податок на прибуток, і їм присвоюється код неприбутковості «0015».

Крім того,

п. 3.6 Порядку складання податкового звіту про використання коштів неприбутковими установами та організаціями, затвердженого наказом ДПАУ (у редакції від 03.04.2003 р. № 153), передбачає, що в Податковому звіті про використання коштів неприбутковими установами та організаціями до ряд. 16 (дані якого беруть участь у розрахунку суми податку на прибуток) переносяться лише дані ряд. 4 (у якому вказуються дані про звільнені доходи НПО з кодом «0011») звіту за минулий рік.

Таким чином, доходи, отримані від звільнених видів діяльності НПО з іншими кодами (у тому числі й ЖБК), не підлягають обкладенню податком на прибуток незалежно від їх залишку на 31 березня. Докладніше про оподаткування доходів НПО можна прочитати у

статті «Неприбуткові організації — що це? Особливості оподаткування їх діяльності» // «БТ», 2009, № 31, с. 16.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі