Теми статей
Обрати теми

Про скасування наказу Державного комітету статистики України та Державного комітету України з будівництва та архітектури від 21.06.2002 р. № 237/5 «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві»

Редакція БТ
Наказ від 04.12.2009 р. № 453/553

ПЕРВИННІ ДОКУМЕНТИ В БУДІВНИЦТВІ:

Мінрегіонбуд затвердив нові форми № КБ-2в і № КБ-3

 

Наказ Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009 р. № 554

«Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві»

Наказ Державного комітету статистики та Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009 р. № 453/553

«Про скасування наказу Державного комітету статистики України та Державного комітету України з будівництва та архітектури від 21.06.2002 р. № 237/5 «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві»

 

Мінрегіонбуд скасував старі та затвердив нові форми (

див. додаток «Документи» цього номера):

— Акта приймання виконаних будівельних робіт (

ф. № КБ-2в);

— Довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (

ф. № КБ-3).

Спробуємо розібратися, що ж принципового змінилося в цих документах і які це матиме наслідки.

У

наказі № 554 чітко сказано, що використання затверджених форм первинних документів у будівництві слід розпочати з моменту прийняття наказу про їх затвердження. Тож уже починаючи з Довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2009 року (ф. № КБ-3) будівельні компанії зобов’язані використовувати первинні облікові документи в будівництві згідно з новими формами. При цьому слід зазначити, що цей наказ не зареєстрований у Мін’юсті та не погоджений у Держкомстаті. Разом з тим, це не заважає будівельним компаніям використовувати його в своїй діяльності, адже в ньому є всі необхідні реквізити первинного документа.

Розглянемо, що змінилося в типових формах первинного обліку будівництва.

1.

Ф. № КБ-3. У розділі «Вартість виконаних робіт та витрати» з’явився ще один показник — «Вартість виконаних робіт та витрати з початку будівництва по звітний місяць включно». До цього часу дані наводилися лише з початку року. Загалом унесення цього показника надасть документу — ф. № КБ-3 — більш аналітичних можливостей. Особливо корисною ця графа буде для управителів фонду фінансування будівництва, яким тепер забудовник зобов’язаний надавати щомісячно звітність, яка складається, у тому числі і з ф. № КБ-3 у разі спорудження житлового будинку в межах функціонування фонду фінансування будівництва*. Разом з тим у графі «Найменування об’єктів, черг та пускових комплексів» з’явилися обов’язкові графи «Вартість змонтованого устаткування (без ПДВ)», «ПДВ», та «Вартість змонтованого устаткування з ПДВ». Будь-яких інших змін зазначена форма не зазнала.

* Розпорядження Держфінпослуг «Про затвердження Порядку підготовки та надання звітності забудовником управителю ФФБ за кожним об’єктом будівництва» від 07.07.2009 р. № 532.

2.

Ф. № КБ-2в. У цій формі, більш розшифрованим став показник «Поточна ціна одиниці виміру». Тепер у ціні одиниці виміру необхідно виокремити заробітну плату, витрати на експлуатацію машин та механізмів та заробітну плату машиністів. Також більш аналітичнішою стала остання графа Акта«Витрати праці робітників-будівельників на обсяг робіт». Тепер потрібно зазначати як витрати праці робітників-будівельників на обсяг робіт, у людино-годинах, так і витрати праці робітників, які обслуговують машини, на обсяг робіт.

Слід зазначити, що зміни у формах первинних документів з обліку в будівництві не є суттєвими і не вимагатимуть від бухгалтерів великої додаткової роботи. Разом з тим, зазначені зміни призведуть до кращої аналітики та інформаційності документів, що є позитивним моментом для користувачів, які отримують необхідну інформацію з відповідних форм первинних документів у будівництві, зокрема для управителів фондів фінансування будівництва.

 

 

img 1

 

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі