Теми статей
Обрати теми

Заробітна плата в погодинному розмірі

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Заробітна плата в погодинному розмірі

 

Для яких категорій працівників застосовується мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі?

(м. Суми)

 

Відповідно до

ст. 97 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) оплата праці працівників здійснюється за погодинною, відрядною або іншими системами оплати праці.

Форми і системи оплати праці встановлюються підприємствами самостійно у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими угодами. Тобто право вибору форми оплати праці надано підприємству. У кожному конкретному випадку повинна застосовуватися саме та форма оплати праці, яка найбільше відповідатиме організаційно-технічним умовам виробництва і сприятиме поліпшенню результатів трудової діяльності.

Погодинна оплата праці є різновидом почасової оплати праці.

При почасовій оплаті праці розмір заробітної плати працівників залежить від тарифної ставки (окладу) та кількості відпрацьованого часу, тобто передбачає визначення розміру основної заробітної плати на підставі кількості відпрацьованого робочого часу та кваліфікації працівника. При почасовій формі оплати праці заробітна плата визначається або за годинною тарифною ставкою, або за кількістю відпрацьованих робочих днів та денними тарифними ставками, або за місячними окладами.

До 2010 року в Україні діяла лише місячна державна гарантія в оплаті праці — мінімальна заробітна плата в місячному розмірі. З 1 січня 2010 року запроваджено і мінімальну державну гарантію для працівників, які працюють за погодинною системою оплати праці, — мінімальну заробітну плату в погодинному розмірі.

Статтею 53 Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 27.04.10 р. № 2154-VI

установлені такі розміри мінімальної заробітної плати:

— у місячному розмірі: з 1 січня — 869 гривень, з 1 квітня — 884 гривні, з 1 липня — 888 гривень, з 1 жовтня — 907 гривень, з 1 грудня — 922 гривні;

— у погодинному розмірі: з 1 січня — 5,2 гривні, з 1 квітня — 5,29 гривні, з 1 липня — 5,32 гривні, з 1 жовтня — 5,43 гривні, з 1 грудня — 5,52 гривні.

Пунктом 2 постанови КМУ «Про визначення та застосування мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі» від 05.05.10 р. № 330

(далі — постанова № 330) визначені випадки, в яких застосовується мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі, зокрема:

— на підприємствах незалежно від форми власності у разі встановлення у колективних договорах або за погодженням з профспілковими чи іншими органами, уповноваженими на представництво трудовим колективом, погодинної оплати праці із застосуванням відповідних нормованих завдань та обліку фактичного робочого часу;

— фізичними особами, які використовують найману працю з погодинною оплатою праці;

— в установах та організаціях, що фінансуються з бюджету, в разі прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про встановлення працівникам погодинної оплати праці. Пропозиції щодо прийняття таких рішень вносить Міністерство праці та соціальної політики з ініціативи центральних та місцевих органів виконавчої влади і після консультацій з відповідними галузевими профспілками.

Отже, на підприємствах для працівників, які працюють з місячними окладами, має дотримуватися як мінімальна державна гарантія — мінімальна місячна заробітна плата, а для працівників з погодинною оплатою (годинними тарифними ставками) — мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі.

Ураховуючи вищевикладене,

для працівників, які отримують місячний оклад і працюють на умовах неповного робочого часу, має дотримуватися мінімальна заробітна плата у місячному розмірі. Так, якщо працівник прийнятий відповідно до ст. 56 КЗпП на роботу на умовах неповного робочого часу на 0,5 ставки, оплата здійснюється пропорційно відпрацьованому часу і має становити в червні 2010 року не менше 442 грн. (884 х 0,5).

Для працівників з погодинною оплатою праці (годинними тарифними ставками) має дотримуватися погодинна мінімальна заробітна плата. Так, якщо працівником, якому встановлена годинна тарифна ставка, в червні цього року відпрацьовано 84 години (нормальна тривалість робочого часу 168 годин), нарахована заробітна плата має становити не менше 444,36 грн. (5,29 х 84).

Статтею 2 КЗпП

передбачено при застосуванні погодинної оплати праці встановлення працівникам нормованих завдань, які обумовлюють той обсяг робіт, який має виконати працівник за годину праці. Зазначені норми мають бути обґрунтованими і визначатися виходячи з нормальних умов праці, якими вважаються:

— справний стан машин, верстатів і пристроїв;

— належна якість матеріалів та інструментів, необхідних для виконання роботи, і їх вчасне подання;

— вчасне постачання виробництва електроенергією, газом та іншими джерелами енергоживлення;

— своєчасне забезпечення технічною документацією;

— здорові та безпечні умови праці (додержання правил і норм з техніки безпеки, необхідне освітлення, опалення, вентиляція, усунення шкідливих наслідків шуму, випромінювань, вібрації та інших факторів, які негативно впливають на здоров’я робітників тощо).

Постановою № 330

передбачені і гарантії працівникам з погодинною оплатою праці. Так, п.п. 4 п. 1 постанови № 330 визначено, що підвищення мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі не є підставою для збільшення нормованих завдань, установлених на годину праці, а згідно з п. 3 постанови № 330 установлення погодинної оплати праці не є підставою для скорочення нормальної тривалості робочого часу.

 

Неля СИНЬКО,
 начальник відділу організації заробітної плати
 і вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту
 з питань державного регулювання заробітної плати
 та умов праці Міністерства праці
 та соціальної політики України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі