Теми статей
Обрати теми

Чи впливає обмеження п.п. 5.5.2 на порядок перерахунку за п.п. 7.3.3 Закону про податок на прибуток?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи впливає обмеження п.п. 5.5.2 на порядок перерахунку за п.п. 7.3.3 Закону про податок на прибуток?

 

Підприємством — платником податку на прибуток для використання у власній господарській діяльності отримано процентну позику в іноземній валюті від нерезидента, який є засновником такого підприємства (частка у статутному капіталі складає 100 %). Відповідно до умов цієї позики підприємство-позичальник щомісячно нараховує проценти, проте за відсутності обігових коштів такі суми кредитору не перераховуються, утворюючи станом на кінець звітного податкового періоду відповідну кредиторську заборгованість за сумами нарахованих, але не сплачених процентів в іноземній валюті. При цьому підприємство протягом такого звітного періоду не отримувало доходів у вигляді процентів від розміщення власних активів, тобто, ураховуючи обмеження п.п. 5.5.2 Закону про податок на прибуток, не відносило до складу валових витрат зазначені нараховані суми процентів.

Чи має право цей платник податку на прибуток включити до складу валових витрат відповідні курсові різниці від перерахунку такої кредиторської заборгованості за сумами нарахованих, але не сплачених процентів в іноземній валюті?

 

У розумінні Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон) зазначена процентна позика в іноземній валюті, отримана від нерезидента, вважається фінансовим кредитом. Порядок оподаткування таких операцій урегульовано пп. 7.9.1 та 7.9.2 Закону (тобто за загальними правилами отримана та повернена основна сума позики не змінює ані валових доходів, ані валових витрат платника податку — позичальника), а порядок податкового обліку сум процентів за такими операціями визначено у загальному випадку п.п. 5.5.1 Закону, проте з огляду на особливості ситуації, зазначені в запитанні, — з урахуванням обмежень п.п. 5.5.2 Закону.

Тобто відповідно до п.п. 5.5.1 Закону до складу валових витрат відносяться будь-які витрати, пов’язані з виплатою або нарахуванням процентів за борговими зобов’язаннями (у тому числі за будь-якими кредитами, депозитами) протягом звітного періоду, якщо такі виплати або нарахування здійснюються у зв’язку з веденням господарської діяльності платника податку. Проте відповідно до п.п. 5.5.2 Закону для платника податку 50 та більше відсотків статутного фонду (акцій, інших корпоративних прав) якого перебуває у власності або управлінні нерезидента (нерезидентів), віднесення до складу валових витрат витрат на виплату або нарахування процентів за кредитами та іншими борговими зобов’язаннями на користь таких нерезидентів та пов’язаних з ними осіб дозволяється у сумі, що не перевищує суму доходів такого платника податку, отриману протягом звітного періоду у вигляді процентів від розміщення власних активів, збільшену на суму, що дорівнює 50 відсоткам оподатковуваного прибутку звітного періоду, без урахування суми таких отриманих процентів. При цьому відповідно до п.п. 5.5.5 Закону витрати на сплату процентів, які відповідають вимогам п.п. 5.5.1, але не віднесені до складу витрат виробництва (обігу) згідно з положеннями п.п. 5.5.2 протягом звітного періоду, підлягають перенесенню на результати майбутніх податкових періодів із збереженням обмежень, передбачених п.п. 5.5.2.

Крім того, відповідно до п.п. 7.3.3 Закону балансова вартість заборгованості, основна сума якої (без процентів, комісій та винагород) виражена в іноземній валюті, відображається у податковому обліку платника податку шляхом перерахунку її суми в гривні за офіційним (обмінним) курсом Національного банку України, що діяв на дату її оприбуткування (виникнення). Непогашена протягом звітного періоду заборгованість, виражена в іноземній валюті, розглядається умовно проданою (погашеною) в останній день звітного періоду за офіційним валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діяв на такий день. При цьому балансова вартість такої заборгованості у наступному звітному періоді визначається на підставі такого перерахунку. У разі, зокрема, умовного продажу (погашення) заборгованості, визначеного абзацом третім цього підпункту, платник податку повинен визнати прибуток або збиток від такої операції, що розраховується як різниця між балансовою вартістю такої заборгованості (її частини) на початок звітного періоду чи на дату її оприбуткування (виникнення), залежно від того, яка подія сталася пізніше, та балансовою вартістю такої заборгованості (її частини) на дату її продажу (погашення). При цьому прибуток, отриманий унаслідок такого перерахунку, збільшує валові доходи платника податку — кредитора та валові витрати платника податку — дебітора, а збиток, отриманий унаслідок такого перерахунку, збільшує валові витрати платника податку — кредитора та валові доходи платника податку — дебітора податкового періоду, протягом якого відбувся такий продаж (погашення). Для цілей цього підпункту під терміном «заборгованість» розуміються, зокрема: основна сума (непогашена частина основної суми) фінансового кредиту, депозиту (вкладу); сума процентів, нарахованих на таку основну суму фінансового кредиту, депозиту (вкладу), строк оплати яких минув на дату закінчення звітного періоду.

Таким чином, оскільки

Закон не установлює жодного зв’язку між положеннями зокрема пп. 7.3 і 5.5 Закону, платник податку має здійснювати перерахунок кредиторської заборгованості за сумами нарахованих, але не сплачених процентів в іноземній валюті, за загальними правилами п.п. 7.3.3 Закону.

 

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,
 заступник директора Департаменту
 податку на прибуток та інших податків
 і зборів (обов’язкових платежів) ДПАУ

Валентин ЗАВГОРОДНЄВ,
 начальник відділу методології податку
 на прибуток та податкових платежів
Департаменту податку на прибуток
 та інших податків і зборів
 (обов’язкових платежів) ДПАУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі