Теми статей
Обрати теми

Тема тижня. Путівки

Редакція БТ
Стаття

ПУТІВКИ

 

Працюючі громадяни мають право на отримання путівок до санаторно-курортних закладів з частковою (а в деяких випадках — і повною) оплатою за рахунок коштів Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності. Страхувальник завжди дуже уважно ставиться до видачі працівникам соцстрахівських путівок, оскільки будь-яке порушення в цьому питанні загрожує серйозними штрафами з боку Фонду. Чимало запитань у роботодавця завжди викликає і надання працівникам путівок за свій рахунок (з повною або частковою оплатою) як стимулювання та заохочення за хорошу роботу. Сьогодні ми розглянемо порядок надання:

— соцстрахівських путівок на санаторно-курортне лікування;

— соцстрахівських літніх путівок до дитячих оздоровчих закладів;

— путівок за рахунок підприємства;

— путівок за рахунок коштів профспілки.

Розпочати хочеться зі слів «Як непомітно рік минув…». Дійсно, холодна зима вже давно позаду і почалася найулюбленіша пора більшості працівників — літо, відпочинок, путівки, море… Ось про путівки ми сьогодні й поговоримо, причому про різні: про дитячі й дорослі, про соцстрахівські й такі, що надаються за рахунок коштів підприємства чи профспілки. Розпочався сезон роботи дитячих літніх оздоровчих закладів, перебування дітей у яких частково може оплатити Фонд. У цій статті розповімо, що і як потрібно зробити роботодавцю, щоб його працівники оплачували тільки частину вартості таких дитячих путівок. Допомагаючи оздоровлювати дітей, пам'ятайте, що це не тільки принесе щастя й радість їхнім батькам, а й забезпечить безперебійний виробничий процес на вашому підприємстві.

Наталія ЖУРАВЛЬОВА, консультант газети «Бухгалтерський тиждень»

 

ПУТІВКИ НА ЛІКУВАННЯ ЗА РАХУНОК СОЦСТРАХУ
(ЗАСТРАХОВАНИМ ОСОБАМ ТА ЧЛЕНАМ ЇХ СІМЕЙ)

 

Порядок отримання путівки

Правила забезпечення застрахованих осіб путівками на санаторно-курортне лікування встановлено

Порядком № 12. Почнемо з того, що отримати путівку може будь-яка застрахована особа, яка перебуває у трудових відносинах зі страхувальником (роботодавцем) за основним місцем роботи, якщо в цьому є потреба. Причому необхідність санаторно-курортного лікування має підтверджуватися медичним висновком.

 

Таблиця 1.

Послідовність дій при отриманні путівок від Фонду

Етап

Пояснення

1

2

1. Отримання від працівника заяви на виділення путівки

До заяви обов'язково додається медична довідка за ф. 070/о.

Працівник може звернутися з проханням про надання путівки не тільки на своє лікування, а й на лікування членів своєї сім'ї (чоловіка чи дружини, дітей)

2. Страхувальник подає до Фонду заявку на путівку(и) за формою додатка 1 до Порядку № 12

Строки подання заявки не визначено, але краще не зволікати з цим. За необхідності страхувальник може подавати до Фонду додаткові заявки на путівки протягом року.

Після затвердження плану розподілу путівок Фонд письмово повідомляє про нього роботодавців із чисельністю понад 300 застрахованих осіб. Щодо інших страхувальників складається зведений план розподілу путівок.

Отримані ФТВП путівки від санаторно-курортних закладів передаються роботодавцям із чисельністю понад 300 застрахованих осіб. Путівки роботодавців із чисельністю працівників до 300 осіб, підприємців-єдиноподатників та осіб, застрахованих на добровільних засадах, обліковуються та зберігаються у ФТВП (п. 3.2 Порядку № 12)

3. Прийняття комісією (уповноваженим) рішення про виділення путівки працівнику

Під час прийняття рішення важливо знати, що застрахованій особі протягом календарного року може бути виділено тільки одну путівку на санаторно-курортне лікування з урахуванням путівки, отриманої до санаторію-профілакторію або до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу, за винятком отриманої путівки для самостійного санаторно-курортного лікування дитини (п. 4.4. Порядку № 12).

Комісія (уповноважений) із соцстрахування інформує працівників про наявність путівок, отриманих від Фонду, у письмовій формі та звітує перед трудовим колективом про їх використання

4. Отримання путівки від Фонду

Роботодавець (із чисельністю до 300 осіб) отримує путівки у Фонді за довіреністю та на підставі накладної. Це супроводжується записом у Журналі обліку путівок до санаторно-курортних закладів за ф. Ф13 ФСС з ТВП (далі — Журнал за ф. Ф13)*

5. Унесення працівником часткової плати за путівку

Розмір плати залежно від того, кому видається путівка, які умови проживання, які послуги надаються, наведено в табл. 2 на с. 36.

Працівник уносить плату до каси роботодавця (а за її відсутності — через банк на рахунок відділення Фонду, що видав путівку). Забороняється оплачувати путівку шляхом утримання із зарплати працівника або в рахунок заборгованості із зарплати. Оплату має бути здійснено «живими» грошима.

Отримані за путівку гроші страхувальник перераховує до Фонду (строків не встановлено). Водночас з усних роз'яснень працівників Фонду випливає, що ця сума просто враховується при визначенні зобов'язань перед Фондом за звітний місяць. Отримана різниця між сумою нарахованих внесків, унесеної плати за путівки та витратами, що зараховуються за рахунок Фонду, перераховується одночасно з виплатою зарплати за другу половину місяця

6. Видача путівки працівнику

Путівка видається:
— за два тижні до початку строку заїзду (крім путівок до реабілітаційного відділення);
— тільки за наявності платіжного документа про оплату працівником частини вартості путівки (якщо оплата провадиться через банк, то копія такої квитанції залишається у страхувальника). Без наявності документа про оплату путівку видавати не можна;
— застрахованій особі або члену її сім'ї заповненою, із зазначенням прізвища, імені та по батькові застрахованої особи або члена її сім'ї, місця роботи, підприємства, що видало путівку, а також підписаною відповідальною особою, яка призначається наказом керівника підприємства, і скріпленою печаткою цього підприємства. Путівку, не оформлену належним чином, видавати забороняється (п. 4.16 Порядку № 12).

Про видачу путівки здійснюється запис у Журналі за ф. Ф13

7. Після повернення із санаторно-курортного закладу працівник повертає роботодавцю заповнений зворотний талон путівки або довідку про факт перебування в цьому закладі

У гр. 16 Журналу за ф. Ф13 проставляється позначка про дату надання страхувальнику зворотного талона до путівки чи довідки.

Ненадання працівником цього документа розцінюється як витрачання коштів Фонду не за призначенням, що загрожує накладенням 50 % штрафу від частини вартості путівки, оплаченої Фондом

* Журнал за ф. Ф 13 має бути пронумеровано, прошнуровано, підписано особою, відповідальною за видачу путівок, і скріплено печаткою підприємства (п. 3.3 Порядку № 12).

 

У табл. 2 наведено випадки надання соцстрахівських путівок через страхувальника-роботодавця. Водночас путівку може бути надано безпосередньо установою охорони здоров'я, де хворий проходить лікування. Так, згідно з

п. 4.12 Порядку № 12 путівка до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу видається безкоштовно лікувально-профілактичним закладом застрахованій особі, дитині чи двом дітям у супроводі одного із застрахованих батьків або застрахованої особи, яка їх замінює (опікуна, піклувальника), згідно з висновком відбіркової комісії лікувального закладу щодо направлення хворих до реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів (якщо в зазначеному лікувальному закладі такі хворі перебувають на лікуванні), за наявності довідки страхувальника згідно з додатком 4 до Порядку № 12. Довідка заповнюється за основним місцем роботи і дійсна протягом 1 місяця. У цій довідці роботодавець вказує, чи надавалася працівнику за рахунок коштів Фонду путівка на санаторно-курортне лікування, у тому числі до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу, протягом звітного року.

Працівник проходить санаторно-курортне лікування в період відпустки чи без відриву від виробництва (у санаторії-профілакторії), а студенти вищих навчальних закладів з денною формою навчання та учні профтехзакладів — у період навчання або канікул (у санаторії-профілакторії можна в період навчання). Якщо тривалості щорічної (основної та додаткової) відпустки недостатньо для лікування та проїзду до санаторно-курортного закладу і назад, працівнику надається

допомога по тимчасовій непрацездатності (п. 10 ст. 35 Закону № 2240). Для цього працівнику необхідно отримати листок непрацездатності в лікувально-профілактичній установі за місцем його спостереження, надавши путівку, довідку з місця роботи про тривалість щорічної (основної та додаткової відпустки) і картку санаторно-курортного відбору. Оплачується такий листок непрацездатності з 1-го дня за рахунок коштів Фонду.

 

Таблиця 2.

Умови надання путівок застрахованим особам та членам їх сімей

Кому видається путівка

Документи, на підставі яких комісія приймає рішення про надання путівки

Відсоток оплати
путівки застрахованою особою

Періодичність надання путівки

1

2

3

4

1. Застрахованій особі за її основним місцем роботи (п. 4.5 Порядку № 12)

1. Заява.

2. Довідка для отримання путівки (ф. № 070/о)

До двомісного номера — 30 %;

до одномісного номера — 50 %*

Одна путівка протягом календарного року з урахуванням путівки до санаторію-профілакторію або до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу, крім путівки для самостійного санаторно-курортного лікування дитини (п. 4.4 Порядку № 12)

2. Члену сім'ї застрахованої особи: діти від 4 до 18 років; чоловік або дружина (що перебувають у шлюбі), у тому числі ті, хто працюють на іншому підприємстві або навчаються у вищому навчальному закладі на денній формі навчання (п. 4.9 Порядку № 12)

1. Заява.

2. Довідка для отримання путівки (ф. № 070/о).

3. Довідка з основного місця роботи (навчання) про те, що член сім'ї не користувався цією соціальною послугою протягом календарного року

3. Одному з батьків (матері чи батьку або опікуну чи піклувальнику) для супроводу на лікування за наявності в дитини медичних показань на санаторно-курортне лікування (п. 4.7 Порядку № 12):

— однієї дитини

1. Заява.

2. Довідки для отримання путівки (ф. № 070/о) для дорослого і дитини**

20 %***

— двох дітей

10 %***

4. Неповнолітній дитині — члену сім'ї застрахованої особи (матері, батька чи опікуна, піклувальника) для самостійного лікування (п. 4.8 Порядку № 12)

1. Заява.

2. Довідка для отримання путівки (ф. № 070/о) на дитину

10 %

5. До санаторію-профілакторію (п. 4.6 Порядку № 12):

Одна путівка протягом календарного року з урахуванням путівки до санаторію-профілакторію або до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу, крім путівки для самостійного санаторно-курортного лікування дитини (п. 4.4 Порядку № 12)

— застрахованій особі;
— студентам вищих навчальних закладів з денною формою навчання;
— учням професійно-технічних закладів;

1. Заява.

2. Довідка для отримання путівки (ф. № 070/о)

10 %

— студентам-сиротам;
— учням-сиротам

Безкоштовно

* При направленні до санаторію-профілакторію порядок часткової оплати (див. п. 5 цієї таблиці). Зверніть увагу: торік був інший відсоток оплати до двомісного номера — 20 % (відповідні зміни до Порядку № 12 унесено постановою № 10).

** Раніше ідею про те, що в цьому випадку Довідка має бути і в дорослого, і в дитини, Фонд просував у листі від 15.02.10 р. № 06-14/Л-74з-140 (докладніше див. коментар до цього листа // «БТ», 2010, № 14, с. 8). Тепер відповідно до змін, унесених до Порядку № 12 постановою № 10, таке застереження міститься безпосередньо в п. 4.7.

***Раніше був іншим і відсоток оплати путівки: для однієї дитини — 10 %, при лікуванні двох дітей путівка надавалася безкоштовно.

 

Податки, облік, звітність

У бухгалтерському обліку вартість путівки відображається в позабалансовому обліку (на рахунку 025 «Матеріальні цінності довірителя»). Отримані від працівника кошти в рахунок оплати путівки списуються в рахунок збільшення заборгованості перед Фондом.

Путівки, видані Фондом, не обкладаються податком з доходів на підставі

п.п. 4.3.24 Закону про податок з доходів, згідно з яким до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не включається вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України такого платника податку або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески такого платника податків — члена такої професійної спілки, створеної за законодавством України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування.

 

Таблиця 3.

Можливість поділу путівки для спільного лікування
застрахованої особи та члена її сім'ї

Можна ділити

Не можна ділити

Путівки для загального санаторно-курортного лікування застрахованої особи та члена її сім'ї, який працює (дружини або чоловіка, які перебувають у шлюбі), у тому числі на іншому підприємстві (застрахованої особи), або її дитини віком від 4 до 18 років, застрахованої особи та члена її сім'ї, який навчається у вищому навчальному закладі з денною формою навчання, а також для двох застрахованих осіб, які працюють на одному підприємстві*

1. Путівки для лікування дитини чи двох дітей у супроводі дорослого заборонено ділити для загального санаторно-курортного лікування двох дорослих або двох дорослих і дитини.
2. Путівки до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу поділу не підлягають

* Ділити путівку можна тільки за попереднього отримання письмової згоди адміністрації санаторно-курортного закладу і лише за умови, що строк лікування кожної особи становитиме не менше 12 діб.

 

Роботодавець у

Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ відображає тільки вартість путівки в частині, що компенсується за рахунок коштів Фонду, з ознакою доходу «41». Частина вартості путівки, яку оплачує працівник, не є його доходом і відповідно не відображається у ф. № 1ДФ.

Внески на соціальне страхування, у тому числі до Пенсійного фонду, ні «зверху», ні «знизу» не нараховуються, оскільки оплата путівок на санаторно-курортне лікування за рахунок коштів Фонду не входить до фонду оплати праці згідно з

п. 3.2 Інструкції № 5.

У податковому обліку транзитні суми грошових коштів, отриманих від працівника та перерахованих Фонду, не відображаються ні у валових доходах, ні у валових витратах страхувальника.

Роботодавець щокварталу звітує до Фонду (за місцем реєстрації) про отримані від Фонду та видані застрахованим особам путівки у Звіті про путівки на санаторно-курортне лікування та путівки до дитячих оздоровчих закладів за

ф. № Ф14 (додаток до ф. № Ф4-ФСС з ТВП). Цей звіт подають разом зі звітом за ф. № Ф4-ФСС з ТВП, тобто до 20 числа місяця, наступного за звітним періодом.

Крім того, у

рядку 6 «Отримано від часткової сплати за путівки» розділу III «Розрахунки по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування» щоквартального звіту за ф. № Ф4-ФСС з ТВП указують отриману від працівника оплату вартості «соцстрахівської» путівки.

 

Відповідальність страхувальника

Контроль за видачею та використанням путівок, а також за здійсненням часткової оплати за путівки та звітністю здійснює Фонд. У

п. 6.2 Порядку № 12 зазначено, що сума витрат Фонду за путівки, видані з порушенням цього Порядку, у тому числі невикористані, не приймаються до заліку та відшкодовуються за рахунок коштів страхувальника. Під покарання можуть потрапити видача путівки особі, яка не має на це права (наприклад, незастрахованій особі); видача без попередньої оплати частини вартості путівки; ненадання зворотного талона до путівки або довідки про проходження санаторно-курортного лікування; невикористання путівки страхувальником тощо. У листі Фонду від 04.03.08 р. № 01-43-493 зазначається таке: крім того, що такі путівки не приймаються до заліку, за порушення в їх використанні на страхувальника накладається штраф у розмірі 50 % від вартості путівки. Слід зауважити, що за невідображення даних про отримані від працівника кошти за путівку у звіті за ф. Ф4-ФСС з ТВП штрафні санкції буде накладено на страхувальника лише в тому випадку, якщо помилка призвела до виникнення недоїмки (докладніше про це див. Тему тижня — «Виправлення помилок у соцзвітності» // «БТ», 2010, № 21, с. 31).

Також рекомендуємо ознайомитися зі

статтею «Путівки за рахунок соцстраху — особливості надання у 2009 році» // «БТ», 2009, № 19, с. 34, в якій було наведено приклади заповнення документів, пов'язаних з отриманням та видачею путівки (протокол комісії (уповноваженого) із соціального страхування, заявка на надання путівок за формою додатка 1 до Порядку № 12, Журнал за ф. Ф13, Звіт за ф. Ф4-ФСС з ТВП). Ураховуючи, що з того часу жодних змін у цих формах не відбулося, у сьогоднішній статті не наводимо прикладів їх заповнення.

 

Приклад

Підприємство отримало від Фонду путівку до санаторію для працівника вартістю 4800,00 грн. Працівник має оплатити 30 % вартості путівки (1440 грн.).

 

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

дебет

кредит

1. Отримано путівку від Фонду

025

4800

2. Працівником унесено до каси 30 % вартості путівки

301

685

1440

Валові доходи страхувальник не відображає, оскільки кошти не залишаються в його розпорядженні, а підлягають перерахуванню Фонду.

3. Видано путівку працівнику

025

4800

У ф. № 1ДФ з ознакою доходу «41» буде відображено вартість путівки в частині, що компенсується за рахунок коштів Фонду (3360 грн.). Оплачувану працівником частину вартості путівки (1440 грн.) у ф. № 1ДФ не відображають.

4. Списано розрахунки з працівником на заборгованість перед Фондом (ряд. 6 р. III ф. Ф4-ФСС з ТВП)

685

652

1440

Ця сума не включається до ВВ страхувальника, оскільки не він несе ці витрати, а працівник.

 

ПУТІВКИ ЗА РАХУНОК ПІДПРИЄМСТВА

 

Податок з доходів та соцвнески

Розпочнемо з попередження, що видача працівнику путівки з повною або частковою оплатою за рахунок коштів роботодавця призводить до чималого податкового навантаження. Справа в тому, що

Законом про податок з доходів не передбачено пільг щодо оподаткування путівок, наданих підприємством своїм працівникам. Отже, з вартості путівки в частині, оплачуваній підприємством, утримується податок з доходів. Крім того, оскільки вартість путівок працівникам і членам їх сімей на лікування та відпочинок, екскурсії або суми компенсацій, видані замість путівок за рахунок коштів підприємства, входять до фонду оплати праці згідно з п.п. 2.3.4 Інструкції № 5, то на їх вартість нараховуються «зверху» та утримуються «знизу» внески на соціальне страхування.

Для цілей обкладення податком з доходів видана путівка прирівнюється до доходу у вигляді заробітної плати, оскільки вона входить до фонду оплати праці згідно з

Інструкцією № 5 і її видачу, як правило, передбачено трудовим договором (колективним чи індивідуальним)*. Це означає, що вартість путівки необхідно враховувати при порівнянні з граничною величиною, яка дає право на податкову соціальну пільгу (у 2010 році — 1220 грн.). Це може позбавити працівника ПСП (якщо він, звичайно, має на неї право) у місяці видачі йому путівки, що також не зовсім приємно.

* Щоправда, у податкових органів є роз'яснення (листи від 25.05.04 р. № 9402/7/17-3117 і від 05.05.04 р. № 8001/7/17-2117), що видана працівнику за рахунок підприємства путівка є доходом у вигляді додаткового блага від роботодавця. А от у листі від 03.03.04 р. № 1606/6/17-3116 податківці відзначають, що це дохід у вигляді зарплати.

Зверніть увагу на одне спірне питання: як потрібно розраховувати оподатковуваний дохід працівника при видачі йому путівки — із застосуванням натурального коефіцієнта (1,176471) чи без такого. На наш погляд, застосовувати коефіцієнт потрібно, оскільки в цьому випадку маємо справу з нарахуванням доходу в негрошовій формі: працівнику видається путівка певної вартості, і від неї ніяк не можна «відщипнути» шматок у вигляді податку з доходів. У зв'язку з цим, для того щоб виплатити на руки працівнику чистий дохід, що є вартістю путівки, оподатковуваний дохід необхідно визначити за допомогою натурального коефіцієнта.

Водночас податкові органи у своїх неодноразових роз'ясненнях зазначають, що застосовувати в цьому випадку натуральний коефіцієнт не потрібно (листи ДПАУ від 10.09.08 р. № 17-0718/2714, від 07.10.08 р. № 9615/6/17-0716; 20314/7/17-0717, від 08.10.08 р. № 20454/7/17-0717 і від 17.10.08 р. № 10155/6/0716, консультація начальника відділу розгляду звернень платників Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПАУ, опублікована у «ВПСУ», 2008, № 33, с. 19). Представники ДПАУ роз'яснюють, що норму п. 3.4 Закону про податок з доходів прописано некоректно, що нараховувати будь-який дохід можна тільки у грошовій формі, оскільки відсутні законодавчі підстави для нарахування доходів працівникам у негрошовій формі. Зважаючи на незмінну позицію податківців, податкові агенти можуть нею скористатися (звичайно, краще за наявності індивідуального податкового роз'яснення із цього приводу).

 

Податок на прибуток та ПДВ

Якщо ви прийняли рішення про придбання путівки для працівника, то потрібно враховувати, що вартість такої путівки можна включити до складу валових витрат на підставі

п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток (навіть якщо підприємство видає путівку працівнику безкоштовно). Це пояснюється тим, що тут, на наш погляд, має місце факт перепродажу путівки працівнику в обмін на його працю (вартість путівки входить до фонду оплати праці). Інакше кажучи, ця операція має ознаки бартерної, тобто є господарською, що дозволяє врахувати вартість путівки при її придбанні у складі валових витрат (рядок 04.13 декларації з податку на прибуток), а при її видачі працівнику — у складі валових доходів (рядок 01.6 декларації з податку на прибуток). Причому валові доходи (незалежно від того, повністю або частково оплачується путівка) визначаються виходячи зі звичайних цін, оскільки поставка здійснюється неплатникам податку на прибуток.

Крім того, підприємство має право на відображення валових витрат у сумі вартості путівки як витрат на оплату праці на підставі

п.п. 5.6.1 Закону про податок на прибуток, оскільки ця виплата, ще раз повторимо, входить до фонду оплати праці і, як правило, передбачена нормами трудового договору. У декларації з податку на прибуток ця сума відображається в рядку 04.3.

Аналогічні наслідки настають і з ПДВ: під час придбання путівки підприємство має право на податковий кредит, а при її видачі працівнику зобов'язане нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ за ставкою 20 % (якщо путівка видається безкоштовно або за ціною на 20 % нижче за звичайну ціну, то податкові зобов'язання нараховуються виходячи зі звичайних цін). При нарахуванні ПДВ слід ураховувати, що

п.п. 5.1.9 Закону про ПДВ передбачено звільнення від обкладення ПДВ операцій з поставки путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років. Путівку на таких осіб підприємство придбаває без ПДВ і відповідно при видачі її працівнику для його дитини зобов'язання з ПДВ нараховувати не потрібно. При цьому в підприємства виникає необхідність подання звіту за ф. № 1-ПП «Про суми пільг в оподаткуванні юридичних осіб та фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності».

Ураховуючи все викладене вище, рекомендуємо уникати безкоштовної видачі путівки працівнику. Для того щоб зменшити податкове навантаження і при цьому де-факто все-таки оплатити путівку працівнику, можна використати один з таких способів:

1) видати працівнику нецільову благодійну допомогу (НБД) на суму, в якій підприємство планує оплачувати путівку працівнику. Потім працівник вносить до каси або через установу банку на поточний рахунок підприємства оплату повної вартості путівки. Оскільки працівник самостійно оплатить всю вартість путівки, то й оподатковуваний дохід у вигляді зарплати в нього не виникне. При цьому варіанті, як мінімум, спостерігається економія на сплату внесків на соцстрахування, а якщо працівник має право на ПСП, то можна зменшити ще й суму податку з доходів (у 2010 році НБД у межах 1220 грн. з розрахунку на рік не обкладається податком з доходів);

2) працівник самостійно придбаває путівки, а підприємство компенсує понесені ним витрати повністю або частково. При цьому позначати цю виплату як «компенсація вартості путівки» не варто, оскільки така сума потрапляє до фонду оплати праці згідно з

п.п. 2.3.4 Інструкції № 5. Виплату краще оформити як НБД;

3) підприємство купує путівки до санаторно-курортного закладу від імені працівника та за його рахунок на підставі договору доручення. При цьому потрібно скласти договір доручення, в якому доручити повіреному (роботодавцю) знайти путівку, укласти договір на її купівлю та за необхідності здійснити платіж від імені та за рахунок працівника. Грошові кошти на оплату путівки вносяться працівником до каси підприємства або на його рахунок, або утримуються з його зарплати. Для забезпечення працівника грошима йому і в цьому варіанті можна видати НБД. При використанні цього варіанта роботодавець — платник ПДВ має за цією операцією відображати податковий кредит і податкові зобов'язання в порядку, установленому

п. 4.7 Закону про ПДВ для посередницьких договорів.

Крім того, підприємство може допомогти працівнику оплатити путівку, видавши йому безпроцентну позику, яку він поступово повертатиме.

 

Таблиця 4.

Податкові наслідки при різних варіантах оплати
 підприємством путівки для працівника на прикладі

(путівка коштує 2400 грн., у тому числі ПДВ — 400 грн.,
 повністю за рахунок підприємства)

Спосіб оплати

Податок на прибуток

ПДВ

Податок з доходів (ознака доходу)

Соцвнески

1. Закупівля путівки підприємством та видача її працівнику безкоштовно (путівка — дохід у вигляді зарплати)

ВВ (ряд. 04.13) = 2000

ВД (ряд. 01.6) = 2000

ВВ (ряд. 04.3) = 2823,53*

ПК = 400

ПЗ = 400

+ («01»)

утримується з нарахованого доходу у вигляді зарплати, що включає і вартість путівки з урахуванням «натурального» коефіцієнта**

+

нараховуються і «зверху», і «знизу»

2. Придбання путівки працівником з виплатою йому компенсації її вартості роботодавцем

+ («01»)

утримується з нарахованого доходу у вигляді зарплати, що включає і компенсацію за путівку

+

нараховуються і «зверху», і «знизу»

3. Придбання путівки працівником. Підприємство виплачує працівнику НБД (як компенсацію вартості путівки)

+(«14»)/ -(«17»)

НБД не оподатковується в розмірі 1220 грн. сукупно з розрахунку на рік, якщо працівник має право на ПСП

4. Путівку придбаває підприємство, видає її працівнику за повну вартість. При цьому для оплати путівки працівнику видається НБД

ВВ (ряд. 04.13) = 2000

ВД (ряд. 01.6) = 2000

ПНК = 400

ПЗ = 400

5. Підприємство купує путівку від імені та за рахунок працівника (за договором доручення)

ВД можуть виникнути в сумі комісійної винагороди (у договорі можна зазначити, що плата за послуги не справляється)

ПК = 400

ПЗ = 400

(п. 4.7 Закону про ПДВ)

(якщо буде видано НБД, то див. ряд. 3 цієї таблиці)

* Дохід у вигляді зарплати визначається з урахуванням «натурального» коефіцієнта (1,17647): 2400 х 1,17647 = 2823,53 (грн.).

** Як зазначалося вище, податківці в цьому випадку допускають незастосування «натурального» коефіцієнта. У цьому разі й валові витрати в частині витрат на оплату праці формуватимуться в сумі вартості путівки (2400).

 

Приклад

Підприємство придбало путівку до будинку відпочинку вартістю 4800 грн. (у тому числі ПДВ — 800 грн.) і видало її працівнику. Працівник оплачує 30 % вартості путівки. У місяці видачі путівки працівнику нараховано зарплату в сумі 3000 грн.

 

Таблиця 5.

Путівка за рахунок підприємства в обліку

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВВ

ВД

1

2

3

4

5

6

1. Перераховано кошти будинку відпочинку

371/БВ

311

4800,00

4000,00

Якщо будинок відпочинку не є платником податку на прибуток, то валові витрати підприємство відобразить лише при отриманні путівки.

2. Суму ПДВ включено до податкового кредиту (за наявності податкової накладної)

641

644

800,00

3. Отримано путівку

331

685/БВ

4000,00

4. Списано суму ПДВ

644

685/БВ

800,00

5. Здійснено залік заборгованостей

685/БВ

371/БВ

4800,00

6. Видано працівнику путівку

377

331

4800,00

4000,00

7. Нараховано працівнику (адмінперсонал) оподатковуваний дохід у вигляді частини вартості путівки, що не компенсується працівником (4800 х 70 % х 1,17647)

92

661

3952,94

3952,94

Ще раз підкреслимо: податківці дотримуються позиції, що в цьому випадку «натуральний» коефіцієнт застосовувати не потрібно. Якщо ви дотримуватиметеся їх рекомендацій, то дохід працівнику буде нараховано в сумі 3360 грн. (4800 х 70 %). Саме цю суму буде включено і до ВВ.

8. Перераховано необхідні внески та податок з доходів (у строки, установлені для натуроплати):

— внесок «зверху» до ПФ (3952,94 х 33,2 %)

651

311

1312,38

— внесок до ФНВ (3952,94 х 1,56 % тариф умовний)

656

311

61,67

— ПДФО (3952,94 х 15 %)

641

311

592,94

Строки сплати податку з доходів та соцвнесків при різних варіантах виплати доходу наведено у Шпаргалці тижня «Довідник бухгалтера» // «БТ», 2010, № 7, с. 23.

9. Нараховано зарплату працівнику

92

661

3000,00

10. Списано частину вартості путівки, оплачувану за рахунок коштів підприємства, на рахунок розрахунків з працівником (4800 х 70 %)

661

377

3360,00

11. Нараховано внески на соцстрахування
6952,94 х (33,2 % + 1,4 % + 1,6 % + 1,56 %)

92

651, 652, 653, 656

2625,43

2625,43

12. Утримано внески на соцстрахування
6952,94 х (2 % + 1 % + 0,6 %)

661

651, 652, 653

250,31

13. Утримано ПДФО
(6952,94 - 250,31) х 15 %)

661

641

1005,40

14. Виплачено зарплату працівнику (6952,94 - 3360,00 - 250,31 - 1005,40)

661

301

2337,23

15. Унесено оплату частини вартості путівки працівником (4800 х 30 %)

301

377

1440,00

 

Єдиний податок

Під час прийняття рішення про придбання путівки підприємством-єдиноподатником з метою її подальшої видачі працівнику безкоштовно або з частковою оплатою потрібно враховувати, що така операція має ознаки бартерної (продаж путівки в оплату за працю працівника), а здійснювати бартерні операції цим суб'єктам заборонено. У зв'язку з цим рекомендуємо скористатися одним з наведених вище (див. табл. 4 на с. 40) способів оплати путівки працівнику, що передбачають повний розрахунок працівника за путівку грошовими коштами.

При отриманні грошей від працівника їх сума включається до бази обкладення єдиним податком, оскільки отримані кошти є виручкою від продажу товарів (робіт, послуг).

Докладніше читайте у

статті «Путівки від підприємства-єдиноподатника: особливості надання та обліку» // «БТ», 2008, № 32, с. 19.

 

ДИТЯЧІ ПУТІВКИ НА ОЗДОРОВЛЕННЯ ТА ВІДПОЧИНОК

 

Загальні правила часткового фінансування

У цьому підрозділі ми розповімо, як працівник може отримати на свою дитину літню путівку до дитячого оздоровчого закладу (далі — ДОЗ), що частково оплачується за рахунок коштів Фонду.

Порядок № 17

, а саме цим документом установлено правила часткового фінансування Фондом оздоровлення дітей у ДОЗ, передбачає чотири можливі варіанти :

1) Фонд перераховує кошти безпосередньо ДОЗ

на підставі поданої страхувальником (роботодавцем) заявки про необхідну кількість путівок. Оплату решти вартості путівок гарантує страхувальник;

2) страхувальник самостійно купує дитячі путівки, а Фонд відшкодовує йому витрати

;

3) дитячі путівки купує профспілка, а Фонд відшкодовує їй витрати;

4) Фонд придбаває путівки за повну вартість, а потім передає страхувальнику для видачі працівникам

.

Перш ніж перейти до розгляду особливостей відображення в обліку та звітності операцій залежно від вибраного варіанта часткового фінансування оздоровлення дітей, укажемо загальні моменти.

Як відомо, витрачання бюджетних коштів чітко регламентується, тому, щоб отримати право на відшкодування витрат за рахунок коштів Фонду, потрібно дотриматись вимог, що висуваються законодавством:

1) дитяча путівка видається

за основним місцем роботи застрахованої особи (батька, матері, опікуна, піклувальника, усиновлюваача) на підставі поданої нею заяви комісії (уповноваженому) із соціального страхування;

2) путівки з частковою оплатою за рахунок коштів Фонду може бути надано тільки

дітям віком від 7 до 18 років;

3) тривалість оздоровчої зміни

не може бути менше 21 дня. Як виняток у 2010 році Фонд дозволив фінансувати оздоровлення дітей за умови тривалості літньої оздоровчої зміни не менше 14 календарних днів (п. 2 постанови правління Фонду від 15.04.10 р. № 8);

4) під фінансування підпадають лише

путівки до певних оздоровчих установ, перелік яких затверджується правлінням відділення Фонду. Цей перелік доводиться до відома робочих органів відділення Фонду і страхувальників не пізніше, ніж за 20 днів до початку оздоровчого сезону (п. 1.9 Порядку № 17). У зв'язку з цим перед придбанням путівки необхідно дізнатися у своєму відділенні Фонду, які заклади увійшли до цього переліку;

5) протягом календарного року за рахунок коштів Фонду застрахованій особі може бути виділено

тільки одну путівку на одну дитину в ДОЗ;

6) Фонд

установлює граничні норми витрат на харчування, лікування та культурне обслуговування дітей, що відшкодовуються за його рахунок. На 2010 рік установлено такі розміри згідно з Нормами № 9:

на харчування дітей (у частині вартості набору продуктів харчування) — не більше 30 грн. на один людино-день;

— на лікування та культурне обслуговування дітей —

не більше 3 грн. на один людино-день з розрахунку на оздоровчу зміну;

7) кошти Фонду, які було витрачено страхувальником або профспілкою з порушенням норм

Порядку № 17, має бути повернено Фонду в строк не пізніше 10 календарних днів після прийняття відповідного рішення. Суми коштів Фонду за путівки, видані з порушенням норм Порядку № 17, у тому числі невикористані, не приймаються до заліку і відшкодовуються за рахунок страхувальника. У листі Виконавчої дирекції Фонду від 04.03.08 р. № 01-43-493 зазначено, що в такому разі на страхувальника накладається штраф у розмірі 50 % вартості путівки.

Далі в табл. 6 на с. 43 наведемо порядок дії застрахованих осіб, страхувальника, профспілки при кожному варіанті часткового фінансування Фондом вартості дитячих путівок.

 

Таблиця 6.

Порядок отримання, обліку та видачі дитячих путівок на оздоровлення згідно з Порядком № 17

Показник

Варіант

Фонд перераховує гроші ДОЗ

Фонд відшкодовує витрати роботодавцю

Фонд відшкодовує витрати профспілці

Фонд придбаває путівки за свій рахунок повністю

1

2

3

4

5

Порядок дій

1) працівник (батько, мати, усиновлювач, опікун та піклувальник) подає заяву до комісії (уповноваженому) із соцстрахування на надання його дитині путівки у ДОЗ із зазначенням віку дитини;

2) комісія (уповноважений) із соцстрахування приймає рішення про направлення дітей у ДОЗ. У протоколі фіксується, хто сплачуватиме решту суми (батько чи підприємство);

3) роботодавець подає до відділення Фонд Заявку на часткове фінансування оздоровлення дітей у дитячому оздоровчому закладі (додаток 1 до Порядку 17; див. на с. 26). У Заявці вказується сума, що підлягає оплаті Фондом згідно з Нормами № 9;

4) роботодавець отримує підтвердження від Фонду про часткову оплату путівок шляхом перерахування коштів ДОЗ;

5) працівник уносить решту суми за путівку (якщо ці витрати покладено на працівника);

6) роботодавець перераховує решту суми ДОЗ;

7) роботодавець отримує путівки від ДОЗ за накладною на підставі виписаної довіреності та видає їх працівникам для їх дітей

1) працівник (батько, мати, усиновлювач, опікун та піклувальник) подає заяву до комісії (уповноваженому) із соцстрахування на надання його дитині путівки у ДОЗ із зазначенням віку дитини;

2) комісія (уповноважений) із соцстрахування приймає рішення про направлення дітей у ДОЗ. У протоколі фіксується, хто сплачуватиме решту суми (батько чи підприємство);

3) роботодавець інформує відділення Фонду про самостійну закупівлю путівок у ДОЗ, включених до переліку ДОЗ, визначених Фондом, з обов'язковим наданням калькуляції вартості путівок;

4) роботодавець отримує від Фонду підтвердження кошторису витрат на часткове фінансування путівок;

5) роботодавець перераховує оплату
(повну суму) за путівки ДОЗ;

6) роботодавець отримує путівки від ДОЗ за накладною на підставі виписаної довіреності та видає їх працівникам для їх дітей;

7) Фонд відшкодовує витрати страхувальника (або в рахунок сплати соцвнесків, або шляхом перерахування грошових
коштів на розрахунковий рахунок страхувальника)*;

8) працівник уносить решту суми за путівку (якщо ці витрати покладено на працівника)

1) член профспілки (батько, мати, усиновлювач, опікун та піклувальник) подає заяву до профспілки на надання його дитині путівки у ДОЗ із зазначенням віку дитини;

2) профспілка приймає рішення про придбання путівки із зазначенням джерела фінансування (Фонд, профспілка, член профспілки);

3) укладається договір між профспілкою та відділенням Фонду про часткове фінансування оздоровлення дітей;

4) профспілка самостійно придбаває путівки в ДОЗ, включені до переліку;

5) профспілка подає до Фонду Заявку на часткове фінансування оздоровлення дітей у дитячому оздоровчому
закладі
(додаток 1 до Порядку 17;
див. на с. 26). До Заявки обов'язково
додається калькуляція вартості
путівок;

6) працівник — член профспілки відшкодовує профспілці частину вартості путівки (якщо решту вартості путівки оплачує працівник);

7) профспілка отримує путівки від ДОЗ за накладною на підставі виписаної довіреності та видає їх частину працівникам для їх дітей;

8) Фонд відшкодовує профспілці частину вартості путівок

1) працівник (батько, мати, усиновлювач, опікун та піклувальник) подає заяву до комісії (уповноваженому) із соцстрахування на надання його дитині путівки у ДОЗ із зазначенням віку дитини;

2) комісія (уповноважений) із соцстрахування приймає рішення про направлення дітей у ДОЗ. У протоколі фіксується, що працівник оплачує 10 % вартості путівки (п. 3.6 Порядку № 17);

3) роботодавець подає до відділення Фонду Заявку страхувальника про виділення путівок за рахунок коштів Фонду до дитячих оздоровчих закладів (додаток 5 до Порядку 17; наведена на с. 26). У Заявці вказується назва ДОЗ, кількість путівок і місяць надання;

4) роботодавець отримує від Фонду путівку зі штампом «Оплачено за кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності»;

5) працівник уносить 10 % вартості путівки до каси роботодавця (за відсутності каси — через банк на рахунок Фонду за місцем обліку роботодавця);

6) путівку заповнює роботодавець і видає працівнику. За відсутності квитанції до прибуткового касового ордера або квитанції про часткову оплату вартості путівки працівнику путівку не видають (п. 3.6 Порядку № 17)

Хто оплачує решту вартості путівки

Працівник або роботодавець

Працівник, роботодавець або профспілка

Працівник або профспілка

Працівник (10 % вартості)

Порядок звітності страхувальника (профспілки) перед Фондом

 

Спеціальних форми звітності не встановлено (звітує ДОЗ)

 

Спеціальні форм звітності не встановлено

 

Не пізніше 5 днів після закінчення кожної оздоровчої зміни профспілка подає до Фонду:
Звіт про використання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на часткове фінансування оздоровлення дітей (додаток 3 до Порядку № 17) щодо ДОЗ;

Зведений звіт про використання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на часткове фінансування оздоровлення дітей у дитячих оздоровчих закладах (додаток 4 до Порядку № 17) у разі часткового фінансування профспілкою двох та більше ДОЗ за рахунок коштів Фонду

Спеціальних форм звітності не встановлено

 

Відображення у
ф. Ф4-ФСС з ТВП

Не відображається

Сума оплачуваної Фондом вартості путівок відображається в ряд. 7 р. IV
ф. Ф4-ФСС з ТВП
з подальшим перенесенням до ряд. 14 р. III.

У разі надходження від Фонду грошових коштів на поточний рахунок їх сума відображається в ряд. 9 р. III ф. Ф4-ФСС з ТВП з розшифровкою в таблиці «Отримано від Фонду з початку року» (III. р. 9) на першій сторінці Звіту в його нижній частині

Не відображається

Отримані від працівника 10 % вартості путівки відображаються в ряд. 6 р. III
ф.
Ф4-ФСС з ТВП.

При перерахуванні Фонду отриманої від працівника суми заповнюється
ряд. 15 р. III

Відображення в Журналі обліку путівок (ф. 13-ФСС з ТВП) та у Звіті щодо путівок (Ф14 — додаток до ф. Ф4-ФСС з ТВП)

Не відображається

Не відображається

Не відображається

Відображається в тому самому порядку, що й путівка на санаторно-курортне лікування, отримана від Фонду

(п. 3.2 Порядку № 17)

Відображення
у ф. № 1ДФ (ознака доходу)

Частина вартості, що фінансується за рахунок коштів Фонду, — «41».

Якщо решту вартості путівки профінансовано: за рахунок підприємства — «01» (а якщо оформлено як надання НБД, то «17» — оподатковувана частина, «14» — неоподатковувана); за рахунок профспілки — «41»

Частина вартості, що фінансується за рахунок коштів Фонду, — «41».

10 % вартості путівки, оплаченої працівником, не відображається у ф. № 1ДФ

Документальне підтвердження понесених витрат за рахунок коштів Фонду

У роботодавця мають бути підтверджуючі документи: накладні на путівки, рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування, прибуткові касові ордери (для установи банка — квитанції) про часткову оплату путівок, відомості про видачу путівок працівникам, довідка про строк перебування дитини в ДОЗ, засвідчена підписом керівника та скріплена печаткою оздоровниці (для варіанта з 10 % оплатою вартості путівки працівником — гр. 5), тощо

Рекомендації

З позиції оподаткування підприємствам досить невигідно оплачувати дитячі путівки за рахунок власних коштів (у тих випадках, коли це допустимо), оскільки така оплата входить до фонду оплати праці згідно з п.п. 2.3.4 Інструкції № 5, а отже, обкладається соцвнесками «зверху» і «знизу» (причому із застосуванням «натурального» коефіцієнта). У зв'язку з цим, якщо ви не хочете обтяжувати працівників додатковими витратами на оплату путівок, але і на себе не бажаєте брати зайві витрати, то краще оформити виплату працівникам НБД, а потім прийняти від них до каси грошові кошти в оплату путівок. Права на валові витрати в цьому випадку підприємство втратить, зате не буде додаткових витрат на сплату соцвнесків, у деяких випадках — і податку з доходів (якщо працівник має право на податкову соціальну пільгу, то НБД у 2010 році в межах 1220 грн. не оподатковується). Крім того, працівнику можна видати безпроцентну позику для оплати путівки. Згодом сума позики вноситься працівником до каси роботодавця або утримується з його зарплати.

* У разі якщо нарахована сума страхових внесків не покриває витрати страхувальника на оздоровлення дітей у ДОЗ, робочий орган відділення Фонду перераховує кошти Фонду страхувальнику на підставі поданих ним заявки на часткове фінансування оздоровлення дітей у дитячому оздоровчому закладі (додаток 1 до Порядку 17; див. на с. 26) і довідки-розрахунку за підписом керівника та головного бухгалтера, засвідченої печаткою. На практиці відділення Фонду, як правило, вимагають подавати довідку-розрахунок за ф. Ф4-ФСС з ТВП. Отримана від Фонду сума відображається в ряд. 9 «Отримано від Фонду з початку року» р. III ф. Ф4-ФСС з ТВП. Розшифровка цієї суми наводиться нижче (на першій сторінці в його нижній частині) в таблиці ««Отримано від Фонду з початку року» (III. р. 9)».

 

Фонд перераховує кошти ДОЗ

Приклад 3

. Вартість однієї путівки на 21 календарний день до дитячого санаторію, що входить до переліку ДОЗ, які частково фінансуються за рахунок коштів Фонду, становить 2400 грн. (без ПДВ). Підприємство подало заявку на часткове фінансування оздоровлення дітей працівників у цьому санаторії.

Згідно з Нормами № 9 за рахунок Фонду може бути оплачено (з розрахунку на 1 людину):

(30 + 3)

х 21 = 693 (грн.).

Решту суми 1707 грн. (2400 - 693) оплачує підприємство.

Путівку видано працівнику у червні 2010 року. Сума нарахованої зарплати за червень — 2000 грн.

 

Таблиця 7.

Облік видачі дитячої путівки в разі, якщо Фонд перераховує кошти ДОЗ

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

Податковий облік (ВВ)

дебет

кредит

1. Перераховано кошти ДОЗ

685/ДОЗ

311

1707

ВВ немає, оскільки підприємство не придбаває путівку, а оплачує тільки частину її вартості.

2. Отримано путівку

025

2400

3. Видано путівку працівнику для його дитини

025

2400

4. Нараховано працівнику (адмінперсонал) оподатковуваний дохід у вигляді вартості путівки (1707 х 1,176471)

92

661

2008,24

2008,24

Підприємство має право відобразити валові витрати в сумі 2008,24 як витрати на оплату праці на підставі п.п. 5.6.1 Закону про податок на прибуток.

5. Перераховано необхідні внески та податок з доходів (у строки, установлені для натуроплати):

— внесок «зверху» до ПФ (2008,24 х 33,2 %)

651

311

666,74

— внесок до ФНВ (2008,24 х 1,56 % тариф умовний)

656

311

31,33

— ПДФО (2008,24 х 15 %)

641

311

301,24

6. Списано заборгованість ДОЗ на розрахунки з працівником

661

685/ДОЗ

1707

7. Нараховано зарплату працівнику за червень

92

661

2000

2000

8. Нараховано внески на соцстрахування
(2000 + 2008,24) х (33,2 % + 1,4 % + 1,6 % + 1,56 %)

92

651, 652, 653, 656

1513,51

1513,51

9. Утримано внески на соцстрахування
(2000 + 2008,24) х (2 % + 1 % + 0,6 %)

661

651, 652, 653

144,30

10. Утримано ПДФО
(2000 + 2008,24 - 144,30) х 15 %

661

641

579,60

11. Виплачено зарплату працівнику
(2000 + 2008,24 - 1707 - 144,30 - 579,60)

661

301

1577,34

 

У ф. № 1ДФ

показується (у частині доходів працівника за червень):

— з ознакою доходу «41» (путівки за рахунок Фонду або профспілки) — сума 693,00 грн., у графах 4 і 4а проставляються нулі;

— з ознакою доходу «01» (зарплата) — сума в розмірі 4008,24 грн., у графах 4 і 4а — сума 580,19 грн.

Увага!

Якщо дитина відпочивала в ДОЗ не повну зміну, а меншу кількість днів, то жодних перерахунків страхувальник не здійснює. При цьому варіанті фінансування перед Фондом звітує ДОЗ, що надає фактичні дані після закінчення кожної зміни. На підставі цих даних коригуються розрахунки між Фондом і ДОЗ.

 

Фонд перераховує кошти страхувальнику

Приклад 4

. Підприємство придбало дитячу путівку до санаторію на 21 календарний день вартістю 2400 грн. (без ПДВ) з подальшим відшкодуванням частини цих витрат за рахунок коштів Фонду в межах Норм № 9 (у сумі 693 грн.). Грошові кошти було зараховано Фондом на поточний рахунок страхувальника.

При цьому припустимо, що решту вартості путівки (1707 грн.) оплачує працівник.

 

Таблиця 8.

Облік видачі дитячої путівки в разі, якщо Фонд перераховує кошти страхувальнику

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВВ

1. Перераховано грошові кошти ДОЗ в оплату за путівку

371/ДОЗ

311

2400

2400

ВВ відображають у рядку 04.13 декларації з податку на прибуток. Якщо ДОЗ не є платником податку на прибуток, то страхувальник відобразить ВВ тільки при отриманні путівки.

2. Отримано путівку від ДОЗ

331

685/ДОЗ

2400

3. Здійснено залік заборгованості

685/ДОЗ

371/ДОЗ

2400

4. Видано путівку працівнику

377

331

2400

2400

ВД у сумі 2400,00 грн. відображаються в рядку 01.6 декларації з податку на прибуток.

Відповідно до п.п. 5.1.9 Закону про ПДВ звільняються від оподаткування операції поставки путівок на санаторно-курортне лікування та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років.

5. Отримано грошові кошти від працівника в оплату за путівку

301

377

1707

6. Списано решту заборгованості працівника на розрахунки з Фондом у межах Норм № 9 і затвердженого Фондом кошторису (ряд. 7 розділу IV ф. Ф4-ФСС з ТВП)

652

377

693

7. Отримано на поточний рахунок грошові кошти від Фонду
(ряд. 9 розділу III ф. Ф4-ФСС з ТВП)

311

652

693

 

У

ф. № 1ДФ відображається лише частина вартості путівки, що фінансується за рахунок коштів Фонду (693,00 грн.), з ознакою доходу «41» з проставлянням у графах 4 і 4а нулів.

Увага!

Якщо дитина відпочивала в ДОЗ не всю зміну, а меншу кількість днів, то необхідно провести коригування розрахунків з Фондом у частині надміру профінансованих ним днів. При цьому відшкодування зарахованих за рахунок Фонду витрат, на наш погляд, правомірно покласти на батька дитини. У бухгалтерському обліку потрібно зробити записи:

img 1 — на суму надміру профінансованих Фондом коштів методом «червоне сторно»;

Дт 301 (311) — Кт 377 — на суму внесених працівником коштів.

 

Фонд придбаває путівки за свій рахунок повністю

Приклад 5

. Підприємство отримало путівку в ДОЗ для дитини працівника безпосередньо у Фонді. Вартість путівки — 2400,00 грн. (без ПДВ). Працівник зобов'язаний оплатити 10 % вартості путівки.

Увага!

Якщо дитина відпочивала в ДОЗ не всю зміну, а меншу кількість днів, то необхідно провести коригування розрахунків з Фондом у частині надміру профінансованих ним днів. При цьому відшкодування зарахованих за рахунок Фонду витрат, на наш погляд, правомірно покласти на батька дитини. У бухгалтерському обліку слід зробити записи:

Дт 377 — Кт 652 — на суму надміру профінансованих Фондом коштів;

Дт 310 (311) — Кт 377 — на суму внесених працівником коштів.

 

Таблиця 9.

Облік видачі дитячої путівки в разі, якщо Фонд самостійно купує путівки

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

дебет

кредит

1. Отримано путівку від Фонду

025

2400

2. Унесено працівником до каси 10 % вартості путівки

301

377

240

Валові доходи страхувальник не відображає, оскільки кошти не залишаються в його розпорядженні, а підлягають перерахуванню Фонду.

3. Видано путівку працівнику

025

2400

4. Списано розрахунки з працівником на заборгованість перед Фондом

377

652

240

5. Перераховано грошові кошти Фонду

652

311

240

Ця сума не включається до ВВ страхувальника, оскільки не він несе ці витрати, а працівник.

 

ПУТІВКИ ВІД ПРОФСПІЛКИ

Чинним законодавством передбачено пільгу щодо податку з доходів при наданні путівок за рахунок профспілки. Так, згідно з

п.п. 4.3.24 Закону про податок з доходів до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не включається вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України такого платника податку або його дітей віком до 18 років, що надаються йому безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески такого платника податків — члена такої професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Отже, члену профспілки цією профспілкою можуть надаватися безкоштовні (або з частковою оплатою) путівки на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України безпосередньо для нього та окремо для його дітей віком до 18 років без обкладення податком з доходів. У всіх інших випадках (путівку надано не члену профспілки, у тому числі дружині працівника, яка не є членом профспілки) з вартості путівки в частині, що оплачується профспілкою, необхідно утримати податок з доходів за ставкою 15 %. Саме такий висновок зроблено ДПАУ в

листі від 24.05.06 р. № 5795/6/17-0716. А в листі від 15.03.05 р. № 2133/6/17-3116 ДПАУ цілком справедливо зауважила, що пільга щодо податку з доходів діє незалежно від джерел, за рахунок яких профспілка придбала путівки (за рахунок членських внесків або за рахунок відрахувань роботодавця). Варто зазначити, що при перевірці податкові органи звертають увагу на те, що можливість видачі путівок без оплати або з частковою оплатою має бути зафіксовано у статуті профспілки та передбачено кошторисом витрат на поточний рік. Інакше податкові органи розцінюють видачу путівок як операцію, не передбачену статутом профспілки, та вимагають її обкладення податком з доходів.

Також скажемо кілька слів щодо ПДВ. Поставка путівок профспілкою своїм членам є операцією, оподатковуваною за ставкою 20 % (за винятком пільги за

п.п. 5.1.9 Закону про ПДВ для путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років). У зв'язку з цим, якщо профспілка є платником ПДВ, то вона має нарахувати податкові зобов'язання виходячи зі звичайних цін при видачі путівок фізичним особам. Нагадаємо, що обов'язок щодо обов'язкової реєстрації як платника ПДВ настає, зокрема, при здійсненні протягом будь-якого періоду з останніх 12 календарних місяців оподатковуваних операцій в обсягах понад 300 тис. грн. незалежно від статусу організації, є вона неприбутковою чи госпрозрахунковою (лист ДПАУ від 12.08.08 р. № 16346/7/16-1517-26).

А завершимо статтю експрес-відповідями, пов'язаними з наданням путівок. Відпочивайте із задоволенням та на здоров'я!

 

ЕКСПРЕС-ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ ЩОДО ПУТІВОК

Запитання

Відповідь

1. Чи можна поділити путівку між працівником підприємства та його дружиною, яка ніде не працює та не навчається?

Ні, не можна.
Виділити путівку працівнику та його дружині для спільного лікування можна тільки за умови, що дружина працює на цьому чи іншому підприємстві та є застрахованою особою або навчається у вищому навчальному закладі з денною формою навчання (пп. 4.9, 4.11 Порядку № 12)

2. Син працівника (20 років) потребує санаторно-курортного лікування (є довідка за ф. 070/о). Чи можна надати йому путівку, якщо він навчається на заочному відділенні у вищому навчальному закладі і при цьому ніде не працює?

Ні, не можна.
Путівку можна виділити лише дитині застрахованої особи віком від 4 до
18 років або члену сім'ї (у тому числі й дитині), який навчається у вищому навчальному закладі за денною формою навчання

3. Як розпорядитися путівкою, якщо на момент її надання Фондом працівник, який мав на неї право, уже звільнився?

Якщо у страхувальника немає іншого працівника, який має право на отримання такої путівки, то необхідно надати Фонду письмову відмову від путівки, як тільки з'ясується факт неможливості її використання

4. Чи потрібно відображати у звіті за ф. Ф14-ФСС з ТВП видані, але не закриті путівки на кінець звітного кварталу (тобто щодо яких санаторно-курортне лікування триває)?

Згідно з Методрекомендаціями надані застрахованим особам путівки у звітному кварталі зі строком дії в наступному кварталі включаються до графи «Залишок путівок на кінець звітного кварталу»

5. При поділі путівки від Фонду між працівником та його дружиною як відобразити вартість путівки у ф. № 1ДФ?

У цьому випадку вважається, що путівку видано і працівнику, і його дружині (двом застрахованим у Фонді особам), тому у ф. № 1ДФ відображається як дохід працівника, так і дохід його дружини, у відповідній пропорції до вартості путівки

6. Як заповнювати ф. № 1ДФ при видачі путівки працівнику для самостійного проходження лікування його дитиною?

Застрахованою особою в цьому випадку є один із батьків дитини, якому видається путівка, тому у ф. № 1ДФ відображається дохід одного із батьків у вигляді вартості путівки, отриманої від Фонду

 

Документи статті

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. № 889-IV.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Порядок № 12

— Порядок отримання застрахованими особами та членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що оплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.02.09 р. № 12 (додатки 1, 3 і 4 наведені в додатку «Документи» цього номера)

Порядок № 17

— Порядок фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб в дитячих закладах оздоровлення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.02.09 р. № 17 (додатки 1, 3,4 і 5 наведено в додатку «Документи» цього номера).

Норми № 9

— постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Про затвердження граничних норм витрат на харчування, лікування та культурне обслуговування дітей, які є членами сімей застрахованих осіб, у дитячих закладах оздоровлення на 2010 рік» від 15.04.10 р. № 9.

Інструкція № 5

— Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.04.04 р. № 5.

Методрекомендації

— Методичні рекомендації щодо заповнення звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП і додатки до нього за формою Ф14, затверджені постановою Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 18.05.06 р. № 48.

Постанова № 10

— постанова правління Фонду «Про внесення змін до Порядку отримання застрахованими особами та членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що оплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду від 25.02.2009 № 12» від 15.14.10 р. № 10.

ВВ

— валові витрати.

ВД

— валові доходи.

ПДФО

— податок з доходів фізичних осіб.

Фонд

— Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

«ВПСУ»

— журнал «Вісник податкової служби».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі