Теми статей
Обрати теми

Коли виплачується доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Коли виплачується доплата за виконання обов’язків
тимчасово відсутнього працівника

 

Чи потрібно виплачувати доплату за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, якщо згідно з посадовою інструкцією на нього покладено виконання обов’язків співробітника, який іде в чергову відпустку?

(Одеська обл.)

 

Відповідно до

ст. 105 Кодексу законів про працю України працівникам, які виконують на тому самому підприємстві, в установі або організації поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, обов’язки тимчасово відсутнього працівника, провадиться доплата за виконання обов’язків працівника, який тимчасово відсутній. Конкретні розміри доплати за виконання цих обов’язків визначаються в колективному договорі. Додаткова робота, яка доручається в порядку виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, повинна оформлюватися наказом або розпорядженням по підприємству та погоджуватися з працівником.

Згідно зі

ст. 1 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР заробітна плата — це винагорода, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу. При цьому винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, посадові обов’язки) є основною заробітною платою.

Посадові обов’язки фіксуються в посадовій інструкції, з якою працівник повинен бути ознайомлений.

Тому

якщо посадовою інструкцією передбачено виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, то за виконання цієї роботи виплачується основна заробітна плата відповідно до умов трудового договору. Доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, яка належить до фонду додаткової заробітної плати, у цьому випадку не здійснюється.

 

Ганна ХОРОШКО,
 головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин
та оплати праці Головного управління праці
та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі