Теми статей
Обрати теми

Нові форми «первинки»: періодичність

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Нові форми «первинки»: періодичність

 

Чи обов’язково нові форми № КБ-2в і № КБ-3, як і раніше, складати щомісячно?

(м. Одеса)

 

Дійсно, у

Поясненнях щодо заповнення форм № КБ-2в і № КБ-3, затверджених наказом Держкомстату і Держбуду від 21.06.02 р. № 237/5*, було чітко зазначено, що ці форми складаються щомісячно фахівцями будівельного підприємства, якщо підприємством у звітному періоді виконувалися будівельно-монтажні роботи.

* Цей наказ було скасовано наказом Мінрегіонбуду від 04.12.09 р. № 553.

Утім, практика підтвердила, що ця вимога не була дуже суворою.

У будь-якому разі працівники Держбуду не наполягали на обов’язковій щомісячній періодичності складання цих документів. Наприклад, у листі Держбуду від 04.09.03 р. № 7/5-826 його фахівці, посилаючись на п.п. 3.3.8 ДБН Д.1.1-1-2000, роз’яснювали, що оформлення форми № КБ-3 «проводиться за період, установлений контрактом на виконання будівельних робіт».

Тобто, якщо договір, скажімо, передбачав щоквартальне прийняття виконаних робіт, то форми могли складатися щоквартально.

Щодо нових форм, то наказ**, яким їх затверджено, не містить указівок на щомісячний період.

** Наказ Міністерства регіонального розвитку та будівництва України «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві» від 04.12.09 р. № 554 // «БТ», 2010, № 4, с. 7

Водночас у самій формі № КБ-3, як і раніше, передбачено показники «У тому числі за звітний місяць». Тобто місяць є мінімальним звітним періодом, за який складаються довідки про вартість виконаних робіт (і витрати).

Зважаючи на зазначене, можна передбачити, що базовим звітним періодом для заповнення форм № КБ-2в і № КБ-3, як і раніше, є місяць. Але якщо договором, укладеним між замовником і підрядником, буде передбачено іншу періодизацію складання форм, то фахівці підрядного підприємства мають дотримуватися положень договору.

 

Дмитро ЧЕЧЕЛЬ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі