Не всі продукти тепер підлягають обов'язковій сертифікації
Кабмін
виключив із Переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні, затвердженого наказом Держспоживстандарту від 01.02.05 р. № 28, такі позиції:— сири сичужні тверді, напівтверді (самопресувальні); масло вершкове, спреди та суміші жирові, масло вершкове з наповнювачами; маргарини та маргарини м'які; олії рослинні харчові, розфасовані в споживчу тару місткістю не більше ніж 10 кг та герметично закупорені;
— ковбаси напівкопчені, варенокопчені з терміном зберігання не менше 30 діб та сирокопчені і сиров'ялені; продукти із свинини, яловичини та м'яса інших тварин, сиров'ялені, сирокопчені з терміном зберігання не менше 30 діб; консерви м'ясні і м'ясо-рослинні;
— консерви та пресерви рибні, риборослинні та з морепродуктів, у тому числі ікра; риба та оселедці солоні з терміном придатності до споживання понад 30 діб; риба в'ялена, копчена, з терміном придатності до споживання понад 30 діб;
— консерви, соки та напої рослинні (фруктові, овочеві, з дерев); води мінеральні, води питні в герметичній тарі; напої безалкогольні, води штучно мінералізовані та концентрати напоїв з терміном придатності до споживання не менше 30 діб, крім сухих концентратів, виготовлених із натуральної хлібної сировини;
— чай; кава натуральна смажена; кава натуральна розчинна;
— цукерки шоколадні та цукерки, глазуровані шоколадною глазур'ю, з терміном зберігання не менше ніж 30 діб.
(Розпорядження КМУ від 23.12.09 р. № 1689-р, діє з 23.12.09 р.)