Теми статей
Обрати теми

Щодо показника рядка 26 декларації з ПДВ при переході на спецрежим

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Щодо показника рядка 26 декларації з ПДВ при переході на спецрежим

 

ТОВ «А» — платник ПДВ на загальних підставах є сільськогосподарським виробником (відповідає критерію 75 % питомої ваги від продажу сільгосппродукції власного виробництва) та планує перейти на спеціальний режим оподаткування ПДВ згідно зі ст. 81 Закону про ПДВ.

До якої декларації з ПДВ — загальної чи спецдекларації — при переході на спецрежим переноситься сума з рядка 26 загальної декларації за останній місяць перебування на загальній системі оподаткування?

Чи потрібно проводити коригування податкового кредиту по залишках ТМЦ (наприклад, корми для худоби, насіння для посадки сільгоспкультур та для подальшого продажу, запчастини, будматеріали, тощо) та по основних фондах, які обліковуються на балансі підприємства на дату переходу? Який порядок відображення коригування та його наслідки?

Крім того, потребує роз’яснення ситуація, пов’язана з бюджетним боргом перед ТОВ «А», підтвердженим актами перевірки ДПІ, та не отриманим підприємством. Чи можливий залік цього бюджетного відшкодування з тими сумами податкових зобов’язань з ПДВ, які будуть нараховуватись у майбутніх періодах за загальними деклараціями з ПДВ?

(м. Київ)

 

Підпунктом 5.12.4 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166 (далі — Порядок № 166), передбачено, що залишок від’ємного значення після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (відображається у рядку 26 податкової декларації поточного звітного податкового періоду та переноситься до рядка 23.2 податкової декларації наступного звітного періоду).

Оскільки податкова декларація з податку на додану вартість (скорочена) не містить такого рядка, то платник, який переходить на спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського господарства і при цьому буде здійснювати також й інші операції, що не є такими, на які розповсюджується спеціальний режим, переносить показник рядка 26 до рядка 23.2 податкової декларації з податку на додану вартість (тобто до загальної декларації).

Роз’яснення щодо відображення коригування при переході платника податків на спецрежим оподаткування сільгосп-ПДВ надано в листі ДПАУ від 04.12.09 р. № 27084/7/16-1517.

Так, відповідно до

п.п. «а» п.п. 5.7.1 Порядку № 166 у податковій декларації (скороченій) (на виконання положень п.п. 81.15.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР; далі — Закон про ПДВ) відображаються, зокрема, товари (послуги), які придбаваються сільськогосподарським підприємством для їх використання у виробництві сільськогосподарської продукції, а також основні фонди, які придбаваються (споруджуються) з метою їх використання у виробництві сільськогосподарської продукції.

У разі якщо

товари (послуги), основні фонди, виготовлені та/або придбані, використовуються сільськогосподарським підприємством частково для виготовлення (надання) сільськогосподарських товарів (послуг), а частково — для інших товарів (послуг), то сума сплаченого (нарахованого) податкового кредиту розподіляється виходячи з частки використання таких товарів (послуг), основних фондів в операціях сільськогосподарського виробництва та відповідно в інших операціях.

Указаний розподіл відбувається у тому періоді, у якому здійснювалось відповідне виготовлення та/або придбання, а розподілені суми включаються до значень

рядків 10, 12, 13 та довідково відображаються у рядках 101, 121, 131 податкової декларації (скороченої).

Відповідно до

п.п. «б» п.п. 5.7.1 Порядку № 166 у податковій декларації (скороченій) відображаються, зокрема, послуги, супутні поставці сільськогосподарського товару, який вирощується, відгодовується, виловлюється або збирається (заготовлюється) безпосередньо платником податку.

При цьому

п. 5.8 Порядку № 166 передбачено, що суб’єктом спеціального режиму оподаткування проводиться коригування податкового кредиту у разі зміни напряму використання товарів (послуг), основних фондів з іншої діяльності на діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства виходячи із залишкової вартості основних фондів та вартості залишків товарів, що використовуються чи підлягають використанню в сільськогосподарському виробництві, відповідно до частки використання таких товарів (послуг), основних фондів в операціях сільськогосподарського виробництва та в інших операціях, але не нижче питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів (послуг), розрахованої відповідно до вимог п. 81.6 Закону про ПДВ.

У

рядку 16.3 податкової декларації (скороченої) коригування відображається виключно зі знаком «+» (до збільшення). У рядку 16.3 податкової декларації з податку на додану вартість, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом та в якій відображається інша діяльність, таке коригування відображається відповідно зі знаком «-» (до зменшення).

При цьому слід звернути особливу увагу на слова

«використовуються» та «підлягають використанню», оскільки від цього залежить той податковий період, в якому необхідно здійснювати таке коригування податкового кредиту.

Якщо на дату реєстрації платник має залишки товарів, що

підлягають використанню в сільськогосподарській діяльності, то податковий кредит за ними коригується виходячи із вартості товарів за підсумками того податкового періоду, в якому підприємство зареєструвалось суб’єктом спеціального режиму оподаткування.

Якщо такі залишки товарів можуть використовуватись як у сільськогосподарській, так і в іншій діяльності (наприклад, запчастини, будматеріали тощо), тобто у періоді, коли підприємство зареєструвалось суб’єктом спеціального режиму оподаткування частку майбутнього їх використання

визначити ще неможливо, то за підсумками такого періоду відповідні суми податкового кредиту не коригуються. Однак у подальшому в періоді фактичного використання таких товарів для сільськогосподарської діяльності податковий кредит щодо таких товарів підлягає коригуванню у процентному відношенні, виходячи з частки їх використання у сільськогосподарському виробництві та в іншій діяльності відповідно (але не нижче питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів (послуг), розрахованої відповідно до вимог п. 81.6 Закону про ПДВ).

Щодо

коригування податкового кредиту за основними фондами, то, ураховуючи те, що у періоді, коли підприємство зареєструвалось суб’єктом спеціального режиму оподаткування, вже відомо, які основні фонди підлягають використанню в сільськогосподарській діяльності, то саме у цьому періоді відбувається таке коригування, виходячи із залишкової (податкової) вартості основних фондів.

При цьому звертаємо увагу на те, що згідно з роз’ясненнями, наданими у

листі ДПАУ від 07.04.09 р. № 7255/7/16-1117, відповідні норми п.п. 5.7.1 та п. 5.8 Порядку № 166 розповсюджуються на операції виготовлення та/або придбання сільськогосподарським підприємством товарів (послуг), основних фондів, починаючи з 1 січня 2009 року, тобто з дня набрання чинності ст. 81 Закону про ПДВ.

Таким чином, коригування відбувається лише щодо тих «виробничих факторів» (до яких, згідно з

п.п. 81.15.1 Закону про ПДВ, відносяться і товари (послуги) та основні фонди), які були придбані або виготовлені платником після 1 січня 2009 року.

Також звертаємо увагу, що проведення перерахунку податкового кредиту щодо товарів (послуг), що

використані (списані) до періоду переходу платника на спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського господарства у виробництво сільськогосподарської продукції, Порядком № 166 не передбачено.

Зрозуміло, що внаслідок проведеного коригування можливе виникнення податкового зобов’язання, але кінцевий результат буде відображений лише в самій

податковій декларації з ПДВ.

Відшкодування ПДВ платнику податків, який має на це право, відбувається після затвердження сум до відшкодування Державною податковою адміністрацією України в

«Реєстрі про відшкодування ПДВ по деклараціях». При цьому, як було повідомлено в листі ДПА у м.Києві від 13.08.09 р. № 6861/7/19-106, підлягають відкликанню з Реєстру суми у зв’язку з проведенням позитивних нарахувань ПДВ (за актом перевірки, уточнюючим розрахунком, декларацією тощо).

Таким чином, позитивна сума, нарахована за

декларацією з ПДВ , у разі якщо платник має документально підтверджену до відшкодування суму ПДВ, не підлягає сплаті до бюджету коштами, а така позитивна сума ПДВ зменшує суму, яка підлягала б відшкодуванню з бюджету (в межах суми, не відшкодованої з бюджету, на момент сплати податкового зобов’язання).

 

Олександра ВІНЦЕВИЧ,
 головний державний податковий
 інспектор ДПІ у Деснянському районі м. Києва

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі