Теми статей
Обрати теми

Про нарахування внесків до ПФУ на суми виплат за минулі та майбутні періоди

Редакція БТ
Лист від 08.04.2010 р. № 5996/03-20

ПЕНСІЙНА ЗВІТНІСТЬ:

Пенсійний фонд розповів, як коригувати показники

 

Лист Пенсійного фонду України від 30.03.10 р. № 5275/03-30

«Про заповнення звіту до ПФУ»

Лист Пенсійного фонду України від 08.04.10 р. № 5996/03-20

«Про нарахування внесків до ПФУ на суми виплат за минулі та майбутні періоди»

 

У зв'язку із запровадженням з 1 січня 2010 року нової пенсійної звітності актуальним стало питання про коригування неправильно зазначених у ній показників. Наше бачення ситуації (через відсутність чітких методичних рекомендацій від Пенсійного фонду) ми докладно, на наочних числових прикладах, виклали в

«Темі тижня» «Виправлення помилок у пенсійному додатку 4» // «БТ», 2010, № 16, с. 30. Приємно зауважити, що всі зроблені нами висновки підтверджує Пенсійний фонд у листах, що сьогодні коментуються.

Відзначимо ключові моменти сьогоднішніх роз'яснень.

По-перше

, при нарахуванні виплат за минулі та майбутні періоди слід застосовувати ту ставку внеску ПФУ, що діє на момент нарахування. Для порівняння з максимальною величиною, з якої справляються страхові внески, виплати, що переходять з місяця в місяць, слід розкидати по місяцях, на які вони припадають. Такий порядок діє лише стосовно виплат, щодо яких чинним законодавством передбачено нарахування за майбутні та минулі періоди, тобто тільки для лікарняних та відпускних (незалежно від способу нарахування відпускних у бухгалтерському обліку, що застосовується).

При донарахуванні заробітної плати за минулі періоди з будь-яких інших підстав (нарахування індексації за минулі періоди, виправлення помилок, пов'язаних з неправильним нарахуванням доходів фізичним особам у минулих періодах, тощо), ставка страхового внеску та максимальна величина застосовуються в розмірах, що діють на момент такого донарахування. Такі донараховані суми відображаються у фонді оплати праці того місяця, в якому вони нараховуються. Цей підхід повністю узгоджується з

п.п. 1.6.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5 (далі — Інструкція № 5), згідно з якою, якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема у зв'язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, в якому було здійснено нарахування.

Слід зауважити, що ПФУ є послідовним у питанні оподаткування виплат за минулі та майбутні періоди. Аналогічні роз'яснення було надано ним за часів дії колишніх форм звітності (

лист від 06.03.06 р. № 2584/03-02)*.

* Наш коментар «Як сплачувати внесок до Пенсійного фонду з перехідних лікарняних та відпускних» див. у «БТ», 2006, № 16, с. 5.

По-друге

, як ми і передбачали в зазначеній вище консультації, для виправлення помилок, пов'язаних з неправильним визначенням бази для нарахування внесків до ПФУ (у тому числі і в разі неправильного застосування максимальної величини, з якої справляються внески), застосовується рядок 6 (сума, на яку збільшуються внески до ПФУ) або 7 (сума, на яку зменшуються внески до ПФУ) таблиці 1 додатка 4. Відповідно в рядку 6а відображається сума доходу, на яку донараховуються страхові внески, а в рядку 7а — сума доходу, на яку було надміру нараховано страхові внески. Рядки 6 і 7 не використовуються для виправлення помилок, пов'язаних з коригуванням нарахованого фонду оплати праці, допущених у минулих періодах. Такі коригування відображаються через коригування фонду оплати праці того місяця, в якому було здійснено нарахування (п.п. 1.6.2 Інструкції № 5).

Якщо помилка призвела до неправильного обчислення внесків «знизу», то одночасно заповнюється таблиця 7 додатка 4. При цьому в графі 11 «Тип нарахувань» цієї таблиці проставляється:

КТН «4», якщо збільшується сума внеску до ПФУ (заповнено рядок 6а таблиці 1 додатка 4). Зауважимо, що при цьому доутримана сума внеску відображається у графі 14 цієї таблиці;

КТН «5», якщо зменшується сума внеску до ПФУ (заповнено рядок 7а таблиці 1 додатка 4). Від себе додамо, що надміру утримана сума внеску відображається у графі 14 цієї таблиці.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі