Теми статей
Обрати теми

Алкогольні напої: що вважати торгівлею у роздріб

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Алкогольні напої: що вважати торгівлею у роздріб

 

Підприємство громадського харчування (кафе) уклало з туристичною фірмою договір про співпрацю, згідно з яким кафе забезпечує харчуванням туристів. До вартості харчування інколи входять і алкогольні напої. Кафе має ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями. Чи потрібно нам мати ще й ліцензію на оптову торгівлю алкоголем, ураховуючи, що оплату за харчування здійснює туристична фірма за безготівковим розрахунком згідно з виставленим рахунком?

(м. Львів)

 

Ліцензії на роздрібну торгівлю в цьому випадку достатньо

Відповідно до

Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР (далі — Закон № 481) ліцензуванню підлягає як роздрібна, так і оптова торгівля алкогольними напоями. При цьому на кожен вид діяльності потрібно придбавати окрему ліцензію.

Під

роздрібною торгівлею розуміється діяльність із продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших підприємствах громадського харчування.

Оптовою торгівлею

є діяльність із придбання та відповідного перетворення товарів для подальшої їх реалізації суб'єктам господарювання роздрібної торгівлі, іншим суб'єктам господарювання (абз. 12 ст. 1 Закону № 481).

Роздрібним торговельним підприємствам, якщо вони продають алкогольні напої іншим суб'єктам господарювання з виписуванням накладної, податкової накладної, дуже важко на практиці довести, що цей товар придбано останніми для особистого некомерційного використання (наприклад, для корпоративного вечора). У зв'язку з цим ми рекомендуємо видавати таким покупцям лише розрахункові документи (чек РРО, розрахункову квитанцію) та відмовляти у видачі будь-яких інших документів. Інакше буде наявний факт продажу алкогольних напоїв суб'єкту господарської діяльності, а це з позиції

Закону № 481 може бути розцінено як оптова торгівля алкоголем. Що загрожує штрафом за здійснення оптової торгівлі без наявності ліцензії.

Ситуація, описана в запитанні, дещо інша. У цьому випадку кафе виступає посередником між туристичною фірмою та кінцевим споживачем — туристом на підставі договору про співпрацю. З точки зору права, такий договір, як правило, є договором доручення, згідно з яким довіритель (туристична фірма) доручає забезпечувати харчування туристів у обсягах, що завчасно оговорюються. Незважаючи на те що рахунок виставляється туристичній фірмі і відповідно оплата надходить від цього суб'єкта господарювання, наявний факт продажу алкоголю безпосередньо громадянам (туристам) для їх особистого некомерційного вживання, а ця операція повністю відповідає роздрібній торгівлі. Для підтвердження цього факту в кафе мають бути такі документи:

— заявка на обслуговування та харчування туристів із зазначенням дати, кількості туристів, граничної суми витрат на харчування на 1 туриста;

— рахунок на оплату, складений за фактом надання харчування туристам;

— звіт повіреного з додаванням до нього рахунка на оплату.

Для того щоб убезпечити себе та уникнути будь-якої згадки алкоголю в розрахунках між кафе і турфірмою, при відпуску харчування туристам суму алкоголю слід проводити в окремому рахунку (чеку РРО). Тоді вартість відпущеного туристам алкоголю кафе може завуалювати під свою винагороду, яку буде виставлено до оплати турфірмі.

Сторонам можна запропонувати й такий варіант проведення розрахунків: кафе виставляє турфірмі суму до оплати не на вартість відпущеного харчування туристам за роздрібними цінами, а на суму, що складається з двох складових, — компенсації витрат кафе (тобто собівартості харчування) та винагороди кафе. При цьому сторони можуть домовитися не деталізувати витрати повіреного у звіті, а обмежитися зазначенням у заявці граничної вартості харчування (включаючи й винагороду кафе) з розрахунку на одного туриста. При цьому варіанті вартість алкоголю також краще проводити окремим рахунком (чеком РРО).

У такому разі підстав для визнання діяльності кафе оптовою торгівлею не буде.

 

Наталія ЖУРАВЛЬОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі