Теми статей
Обрати теми

Як установити розмір авансу

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як установити розмір авансу

 

Згідно з новими вимогами Закону України від 23.09.10 р. № 2559-VI розмір заробітної плати за першу половину місяця має бути не менше оплати за фактично відпрацьований час із розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.

Чи означає це, що при виплаті авансу 22 числа його розмір має бути розраховано виходячи з тарифної ставки в розмірі, що дорівнює оплаті відпрацьованих днів на дату виплати авансу?

(м. Харків)

 

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо строків виплати заробітної плати» від 23.09.10 р. № 2559-VI (далі — Закон № 2559) заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні в терміни, установлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим органом, уповноваженим на представництво трудовим колективом. Згідно з нормами Закону № 2559 заробітна плата має виплачуватися:

— не рідше 2 разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів;

— не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Як зазначено в Законі № 2559, розмір заробітної плати за першу половину місяця має бути не менше оплати за фактично відпрацьований час із розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника. Отже, у загальному випадку розмір авансу має бути не менше 50 % тарифної ставки (посадового окладу) працівника за цей місяць.

У цьому випадку йдеться про розмір заробітної плати (авансу) за першу половину місяця і фактично відпрацьований час визначається також за першу половину місяця, тобто за 15 календарних днів. Дата виплати авансу (16 або 22 число місяця) у цьому випадку на розмір авансу не впливає.

Необхідно враховувати, що при встановленні авансу премії, надбавки та інші заохочувальні й компенсаційні виплати не враховуються, а їх виплата здійснюється з частиною окладу за підсумками місяця в терміни, установлені для виплати заробітної плати.

Таким чином, розмір авансу не може бути менше оплати за фактично відпрацьований час за першу половину місяця виходячи з посадового окладу з урахуванням зайнятості працівника.

 

Неля СИНЬКО,
 начальник відділу організації заробітної плати
 і вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту
 з питань державного регулювання заробітної плати
 і умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі