Теми статей
Обрати теми

Банківська картка працівника у відрядженні — чи є валові витрати щодо комісійних банку

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Банківська картка працівника у відрядженні — чи є валові витрати щодо комісійних банку

 

Щоб забезпечити авансом працівників, які вирушають у відрядження за кордон, підприємство зараховує гривні на їх особові платіжні картки. Умови використання платіжної картки дозволяють розраховуватися нею в іноземній валюті. Однак за це банк справляє комісію. Крім того, комісія справляється за зняття готівкової іноземної валюти через іноземні банкомати. Чи можемо ми відшкодувати працівнику суми таких комісій та включити їх до складу валових витрат?

(м. Керч)

 

Насамперед зауважимо, що при формуванні валових витрат щодо витрат на відрядження потрібно враховувати не лише норми

п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток*, а й норми Інструкції № 59**, оскільки Інструкцію № 59 розроблено на виконання постанови № 663***, а вона, у свою чергу, — на виконання п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток****.

* Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

** Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом МФУ від 13.03.98 р. № 59.

*** Постанова КМУ «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 23.04.99 р. № 663.

**** Наголошуємо на цьому у зв'язку з тим, що ДПАУ інколи не поділяє такий підхід (див., наприклад, коментар «Бронювання місць у готелях: ДПАУ проти валових витрат» до листа ДПАУ від 23.09.09 р. № 20575/7/15-0217 // «БТ», 2009, № 42, с. 6).

Як відомо, працівника, який відбуває у відрядження за кордон, роботодавець зобов'язаний

забезпечити авансом в іноземній валюті — у нацвалюті країни відряджання або у вільно конвертованій валюті (п. 4 постанови № 663 і п. 1.2 розділу II Інструкції № 59). При цьому зарахувати аванс можна на рахунок, що дозволяє провадити розрахунки по ньому з використанням платіжної картки (ПК), — абзац п'ятий Загальних положень Інструкції № 59.

Вважаємо, що

не буде порушенням перерахувати аванс на гривнєвий рахунок працівника, якщо умови його використання допускають проведення розрахунків в інвалюті з використання ПК. Як випливає із запитання, це і є ваш випадок. А тепер розберемося з комісіями.

Згідно з

п. 2.5 Положення про ПК***** емітент у договорі про надання та використання ПК зобов'язаний застерегти умови продажу, купівлі, конвертації інвалюти. Як правило, для конвертації використовується курс валюти на дату списання коштів з рахунка. Крім цього, за послуги конвертації банки зазвичай справляють комісію за «вчинення операцій, здійснених у валюті, відмінній від валюти картрахунка».

***** Положення про порядок емісії спеціальних платіжних засобів та здійснення операцій з їх використанням, затверджене постановою Правління НБУ від 30.04.10 р. № 223.

У свою чергу, як прямо зазначено в п.п. «г» п. 1.4 розділу ІІ Інструкції № 59, за час перебування у відрядженні за кордоном працівнику відшкодовуються витрати на комісійні (у разі обміну валютних коштів). Вважаємо, що на підставі цієї норми підприємство зобов'язане відшкодувати працівнику суму такої комісії, а отже, і має право включити її до валових витрат.

Складніша справа з комісією за зняття готівки в мережі закордонних банків у разі, коли аванс зараховують на особову ПК працівника. З одного боку, ці витрати нібито й пов'язані з відрядженням — це плата за те, щоб отримати готівкою суму авансу. Однак, з іншого боку, аванс вважається виданим у момент зарахування грошей на рахунок працівника. Виходить, з цього моменту всі витрати на переведення суми авансу в готівку — це витрати працівника (власника рахунка), можливість відшкодування яких ні в Законі про податок на прибуток, ні в Інструкції № 59 не застережена. Загалом, аналогічна ситуація виникає і при відрядженнях усередині України: при знятті готівки через «чужі» банкомати, як правило, справляється комісія.

Ураховуючи це, ми б не радили включати такі витрати до складу валових (відшкодувати їх, за бажанням, можна, але доведеться утримати податок з доходів)

.

Водночас, якщо працівник

у відрядженні використовує корпоративну ПК, то вважаємо, що витрати на оплату комісії за зняття готівки потрібно відшкодовувати і включати до валових витрат. Справа в тому, що при використанні корпоративної ПК аванс потрібно вважати виданим у той момент, коли працівник зняв готівку з рахунка (або розрахувався з використанням ПК). Інакше кажучи, витрати з переведення грошей у готівку — це ще витрати підприємства, пов'язані із забезпеченням працівника таким авансом. При цьому вважаємо, що підстава для валових витрат — п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток (а не «відряджувальний» п.п. 5.4.8).

 

Оксана КОНОНЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі