Теми статей
Обрати теми

Про виключення з реєстру платників ПДВ

Редакція БТ
Лист від 12.08.2010 р. № 16293/7/16-1417

АНУЛЮВАННЯ ПДВ-РЕЄСТРАЦІЇ

єдиноподатників: ДПАУ роз'яснила процедурні моменти

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.08.10 р. № 16293/7/16-1417

«Про виключення з реєстру платників ПДВ»

 

Листом

, що коментується, ДПАУ роз'яснила порядок анулювання ПДВ-реєстрації юридичних осіб — платників єдиного податку за ставкою 6 % на підставі п.п. «е» п. 9.8 Закону про ПДВ* (унесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців про відсутність платника за його місцезнаходженням).

* Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

На думку ДПАУ, за наявності підстав анулювання ПДВ-реєстрації таких єдиноподатників здійснюється на загальних підставах, установлених Законом про ПДВ, та в порядку, передбаченому Положенням № 79**. При цьому ДПАУ заявила, що в разі анулювання реєстрації платника ПДВ суб'єкт господарювання — платник єдиного податку за ставкою 6 % втрачає право на застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності за ставкою 6 % і повинен перейти на загальну систему оподаткування або змінити ставку єдиного податку на 10 %. Хоча ДПАУ не вказала на момент, з якого платник втрачає право на застосування спрощеної системи, судячи з усього, ідеться про дату анулювання.

** Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79.

Такий підхід формально відповідає вимогам Закону про ПДВ, однак не враховує, а точніше повністю ігнорує вимоги Указу № 746***.

*** Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Нагадаємо, що суб'єкт малого підприємництва — юридична особа самостійно вибирає одну зі ставок єдиного податку:

— 6 % суми виручки в разі сплати ПДВ;

— 10 % суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) у разі включення ПДВ до складу єдиного податку (ст. 3 Указу № 746).

При цьому в п. 7 Порядку № 555**** передбачено, що Свідоцтво про право сплати єдиного податку (далі — Свідоцтво єдиноподатника), в якому вказується вибрана ставка єдиного податку (6 або 10 %), видається суб'єкту малого підприємництва строком на один рік.

**** Порядок видачі Свідоцтва про право сплати єдиного податку суб'єктом малого підприємництва — юридичною особою в редакції, затвердженій наказом ДПАУ від 12.10.99 р. № 555.

Крім того, у ст. 4 Указу № 746 передбачено, що рішення про перехід на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності може бути прийнято не більше одного разу за календарний рік, а відмовитися від сплати єдиного податку і перейти на загальну систему оподаткування можна тільки з початку наступного кварталу в разі подання відповідної заяви.

Як бачите, податкові органи не наділені повноваженнями анулювати Свідоцтво єдиноподатника, тому анулювання ПДВ-реєстрації не спричинює автоматичного анулювання Свідоцтва єдиноподатника.

Анулювання ПДВ-реєстрації у середині кварталу може призвести до того, що єдиноподатник, з одного боку, не зобов'язаний сплачувати ПДВ, але не має права сплачувати єдиний податок за ставкою 10 % (у нього немає відповідного Свідоцтва єдиноподатника). З іншого боку, він нібито має право сплачувати єдиний податок за ставкою 6 % (у нього є діюче Свідоцтво єдиноподатника, яке дає йому таке право), але ст. 3 Указу № 746 передбачає вибір ставки 6 % тільки в разі сплати ПДВ.

У такій ситуації не зрозуміло, який порядок оподаткування має застосовувати платник. До того ж зауважте, що така ситуація може виникнути у працюючого платника (див. статтю «Анулювання ПДВ-реєстрації: процедурні моменти» // «БТ», 2010, № 31, с. 16).

Ця проблема не нова, податківці раніше більш зважено підходили до вирішення цього питання та анулювали ПДВ-реєстрацію (з інших підстав) лише після закінчення строку дії Свідоцтва єдиноподатника (з початку наступного року) або після переходу його на загальну систему (з початку наступного кварталу).

Справа в тому, що Закон про ПДВ дає податковому органу право анулювати ПДВ-реєстрацію у випадках, зазначених у п. 9.8 Закону про ПДВ, але не встановлює часових меж для такого анулювання. Отже, наявність Свідоцтва єдиноподатника можна розглядати як певну індульгенцію від анулювання ПДВ-реєстрації, що цілком логічно.

Сподіваємося, що лист, який коментується, буде сприйнято на місцях як рекомендацію, якою потрібно користуватися обачно, а не як беззастережне керівництво до дії, що може призвести до непередбачуваних результатів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі