Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва»

Редакція БТ
Наказ від 24.01.2011 р. № 25

НОВА РЕДАКЦІЯ П(С)БО 25 ДІЄ З 1 КВІТНЯ,

а нові форми фінансових звітів уперше подають за підсумками I півріччя 2011 року

 

Наказ Міністерства фінансів України від 24.01.11 р. № 25

«Про внесення змін до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва»

 

Наказом

, що коментується, Мінфін виклав у новій редакції П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва».

Необхідність змін обумовлена

п. 44.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), згідно з яким платники податку на прибуток, які застосовують нульову ставку з податку на прибуток* та відповідають критеріям, визначеним п. 154.6 ПКУ, ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів і витрат з метою обчислення об'єкта оподаткування за методикою, затвердженою Мінфіном. Таку методику і викладено тепер в оновленій редакції П(С)БО 25.

* Докладніше про це читайте у статті «Податок на прибуток за ставкою 0 %: хто має право, який порядок та вимоги» на с. 31 цього номера.

Нова редакція

П(С)БО 25 передбачає подання двох варіантів фінансової звітності у складі Балансу та Звіту про фінансові результати для суб'єктів малого підприємництва та порядок заповнення їх статей:

1.

Спрощений фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва у складі Балансу (форма № 1-мс) та Звіту про фінансові результати (форма № 2-мс), наведений у додатку 2 до П(С)БО 25, складають і подають малі підприємства, що відповідають критеріям, визначеним п. 154.6 ПКУ, та мають право на застосування спрощеного бухгалтерського обліку доходів і витрат.

2.

Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва у складі Балансу (форма № 1-м) та Звіту про фінансові результати (форма № 2-м), наведений у додатку 1 до П(С)БО 25, складають і подають суб'єкти малого підприємництва, названі в абзацах третьому та четвертому ч. 2 П(С)БО 25, тобто крім тих, хто застосовує нульову ставку податку на прибуток згідно з п. 154.6 ПКУ.

Змінену фінансову звітність

суб'єкти малого підприємництва вперше повинні подавати за результатами I півріччя 2011 року. За I квартал 2011 року суб'єкти малого підприємництва не пізніше 25 квітня 2011 року подають «старий варіант» Фінансового звіту суб'єкта малого підприємництва в його первісній редакції, установленій наказом Мінфіну від 25.02.2000 р. № 39. Це підтверджують також Мінфін і Держкомстат у своєму спільному листі від 02.03.11 р. № 31-34020-06-5/5837 і № 04/4-7/137.

При цьому згідно з

ч. 7 ст. 11 Закону про бухоблік** спрощений фінансовий звіт (форми № 1-мс і № 2-мс) подається підприємствами, що сплачують нульову ставку податку на прибуток, один раз на рік, тобто вперше тільки за підсумками 2011 року.

** Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

А от

нововведення в частині застосування спрощеного бухобліку доходів і витрат, передбачені новою редакцією П(С)БО 25, малі підприємства — платники податку на прибуток, які застосовують нульову ставку з податку на прибуток, повинні виконувати вже з 01.04.11 р. З цієї дати такі суб'єкти:

— можуть обліковувати необоротні активи тільки за первісною вартістю, без урахування зменшення корисності та переоцінки до справедливої вартості (

п. 8);

— не створюють забезпечення майбутніх витрат і платежів (на оплату майбутніх відпусток працівникам, виконання гарантійних зобов'язань тощо), а визнають відповідні витрати в періоді, в якому їх фактично понесено (

п. 8);

— визнають витрати і доходи з урахуванням вимог

ПКУ* та відносять суми, що не визнаються ПКУ витратами чи доходами, безпосередньо на фінансовий результат після оподаткування (п. 8);

— поточну дебіторську заборгованість уключають до підсумку балансу у фактичній сумі (

п. 8);

— можуть не застосовувати подвійний запис, якщо не зареєстровані платниками ПДВ (

п. 9). Таку можливість прописано також у ч. 3 ст. 3 Закону про бухоблік.

* Докладніше про це читайте у статті «Податок на прибуток за ставкою 0 %: хто має право, який порядок та вимоги» на с. 31 цього номера.

Найближчим часом ми повернемося до докладнішого аналізу оновленого

П(С)БО 25 та розповімо вам про особливості складання оновлених форм № 1-м та № 2-м, а також про заповнення нових форм № 1-мс та № 2-мс.

Наказ, що коментується, набрав чинності з 1 квітня 2011 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі