Теми статей
Обрати теми

Про подання Податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб

Редакція БТ
Лист від 25.03.2011 р. № 8235/7/17-0217

ДЕКЛАРАЦІЮ З ПДФО

підприємці без найманих працівників могли не подавати

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 25.03.11 р. № 8235/7/17-0217

«Про подання Податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб»

Лист Державної податкової адміністрації України від 25.03.11 р. № 8236/7/17-0217

«Про надання інформації»

 

Обидва

листи (далі — лист № 8235 і лист № 8236), що коментуються, присвячено питанням подання Податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб, форму якої затверджено наказом ДПАУ від 31.01.11 р. № 58.

1. Хто (не) подає Декларацію.

У консультації, присвяченій заповненню та поданню Декларації*, ми звертали увагу на неоднозначний момент щодо необхідності подання Декларації тими суб'єктами господарювання, які у звітному періоді не нараховували та/або не виплачували оподатковувані доходи фізичним особам.

* Консультація «Декларація з податку на доходи: рекомендації щодо заповнення» // «БТ», 2011, № 10, с. 36.

Проблема, нагадаємо, полягає в тому, що згідно з

абзацом другим п.п. «д» п. 176.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) Декларація подається незалежно від того, чи виплачує доходи платникам податку податковий агент протягом звітного періоду. Податківці трактували цю норму так: Декларацію повинні подавати всі юридичні особи та фізичні особи — підприємці, навіть якщо даних для її заповнення не буде, — тоді Декларація подається з прокресленнями. Водночас ПКУ давав надію довести, що юридичні особи та фізичні особи — підприємці не автоматично є податковими агентами з моменту реєстрації, а стають такими, коли починають нараховувати та/або виплачувати дохід фізичним особам.

Мабуть, перша кампанія щодо подання цієї

Декларації змусила податківців замислитися над тим, чи потрібні їм нескінченні черги та марний оберемок порожніх паперів, які принесли їм підприємці, котрі ніяк не причетні до доходів інших фізичних осіб. Результатом цього дослідження став лист № 8235 , в якому ДПАУ зізналася, що порожні Декларації їм ні до чого (див. «Хто може не подавати Декларацію»).

 

Хто може не подавати Декларацію

Витяг із листа № 8235

«З метою уникнення можливої соціальної напруги, додаткового навантаження на платників податків, а також витрат часу, пов’язаних із заповненням та поданням звітності у подальшому, податкові агенти, які не мають найманих працівників та не проводять нарахування (надання, виплати) доходів фізичним особам у звітному місяці, можуть не подавати до податкового органу таку декларацію за відповідний звітний період.

ДПС України зобов’язує довести цей лист до відома підпорядкованих структурних підрозділів для використання у роботі, а також провести відповідну масово-роз’яснювальну роботу з платниками податку на доходи фізичних осіб».

 

Для короткострокової перспективи висновки, безумовно, сприятливі. Однак зверніть увагу: якщо ми намагалися довести, що такі особи не є податковими агентами, поки не почнуть нараховувати та/або виплачувати доходи фізичним особам, то ДПАУ все одно називає їх

податковими агентами, дозволяючи при цьому Декларацію не подавати. Такий «тонкий» хід з боку податківців, як ви чудово розумієте, дає їм можливість передумати в будь-який момент і почати вимагати Декларацію від таких осіб на тій підставі, що вони все-таки є податковими агентами (це податківці в листі № 8235 під сумнів навіть не ставлять).

Але навіть при такому повороті залишається надія на суди. Адже

ПКУ не відзначається однозначністю норм у питанні того, кого вважати податковими агентами. А така неоднозначність дає підґрунтя для спорів та сподівання на їх позитивний результат.

Нагадаємо також, що КВРУ з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики у своєму

листі від 18.03.11 р. № 04-39/381 висловив таку думку: щомісячна форма Декларації не відповідає нормам ПКУ та повідомив, що він планує прийняти остаточне рішення з цього питання при розробленні законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України» (реєстраційний № 8217, унесений 12.03.11 р.).

2. Штрафи.

Другий лист (лист № 8236), що коментується, присвячено питанням накладення штрафів на суб'єктів господарювання за неподання Декларації. Слід зауважити, що висновки листа є вкрай нечіткими.

Спочатку озвучимо нашу позицію із цього приводу. Вважаємо, що:

1) за неподання або несвоєчасне подання

Декларації за лютий до платника податків має бути застосовано штраф у розмірі 1 грн. (за умови подання декларації до 30 червня 2011 року) на підставі п. 7 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ;

2)

якщо Декларацію було подано, але з помилками, то платники податків цілком можуть розраховувати на звільнення від відповідальності на підставі п. 5 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, згідно з яким у зв'язку з набуттям чинності ПКУ штрафні санкції, які може бути накладено на платників податків за порушення нормативних актів Кабміну, центрального податкового органу, положень, прямо передбачених ПКУ, починають застосовуватися до таких платників податків за результатами податкового періоду, наступного за податковим періодом, протягом якого такі акти набрали чинності.

У

листі № 8236 податківці, пославшись на п. 5 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, зробили висновок: «отже, за минулі звітні періоди штрафні санкції не застосовуються». Погодьтеся, зрозуміти, за які порушення податківці готові не застосовувати штрафи, непросто. Вважаємо, що висновок листа № 8236 можна тлумачити широко: як за несвоєчасне подання Декларацій за січень та лютий (тобто до 21.03.2011 р.), так і за допущені в таких деклараціях помилки дано вказівку штрафи не застосовувати. Цікаво, чи діятиме п. 5 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ стосовно Декларації за березень без аналогічних роз'яснень ДПАУ, а просто на підставі вимог ПКУ?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі