Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон

Редакція БТ
Наказ від 17.03.2011 р. № 362

ОНОВЛЕНО ІНСТРУКЦІЮ ПРО ВІДРЯДЖЕННЯ:

встановлені Кабміном добові залежно від місця відрядження обов'язкові тільки для бюджетників

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 02.02.11 р. № 98

«Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів»

 

Наказ Міністерства фінансів України від 17.03.11 р. № 362

«Про внесення змін до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон»

 

Документи, що коментуються, розроблено на виконання

п.п. 140.1.7 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) і, зокрема, абзацу дев'ятого, згідно з яким Кабмін визначає суму та склад витрат для держслужбовців та працівників підприємств, що фінансуються за рахунок бюджетних коштів.

Відразу зауважимо: ці

документи поширюються виключно на службові відрядження:

державних службовців;

інших осіб, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів.

Тому

звичайних роботодавців обмеження, передбачені цими документами, не стосуватимуться. Склад витрат на відрядження для них описано в п.п. 140.1.7 ПКУ.

Постанова № 98

. Постановою Кабміну, що коментується, затверджено суми витрат на відрядження держслужбовців та працівників підприємств, що утримуються за рахунок бюджетних коштів (додаток 1 до постанови, що коментується). Крім того, скасовано низку постанов Кабміну, у тому числі постанову № 663*. Як і раніше (передбачалося скасованою з 01.04.11 р. постановою № 663) розміри добових залежать від країни, до якої відряджається працівник. Загальні строки відрядження по Україні не перевищують 30 календарних днів, а при відрядженнях за кордон — 60 календарних днів.

* Постанова КМУ «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 23.04.99 р. № 663,

втратила чинність з 01.04.11 р. згідно з постановою, що коментується.

Кабмін делегував Мінфіну повноваження внести до

Інструкції № 59** зміни, що випливають із цієї постанови (п. 12 постанови, що коментується). Саме на виконання цієї норми Мінфін і розробив наказ, що коментується.

** Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

Постанова

, що коментується, набрала чинності з 1 квітня 2011 року.

Оновлена Інструкція № 59

. Наказом, що коментується, Мінфін уніс зміни до Інструкції № 59, виклавши її в новій редакції. Оскільки цей наказ розроблено на виконання п. 12 постанови, що коментується, яка, у свою чергу, стосується виключно держслужбовців та бюджетників, то з моменту набуття чинності зміненою Інструкцією № 59 її норми не поширюватимуться на звичайних небюджетних роботодавців.

При цьому звичайні роботодавці при направленні працівників у відрядження керуються

п.п. 140.1.7 ПКУ та за необхідності можуть розробити своє положення (наказ) про службові відрядження. У ньому можна врегулювати всі моменти перебування працівників у відрядженнях, у тому числі розміри добових витрат залежно від умов харчування та проживання. При розробленні цього документа за основу якраз і можна взяти Інструкцію № 59. Нагадаємо також, що згідно з п.п. 140.1.7 ПКУ з 1 квітня 2011 року немає необхідності складати посвідчення про відрядження, затверджене наказом ДПАУ від 28.07.97 р. № 260, оскільки добові тепер обчислюють не за відмітками в посвідченні про відрядження, а згідно з даними наказу про відрядження та відповідними первинними документами (це, наприклад, транспортні квитки, що підтверджують дату відправлення у відрядження та прибуття з нього, тощо).

Найближчим часом на сторінках газети ми докладно розглянемо зміни щодо службових відряджень у зв'язку з набуттям чинності

розділом III ПКУ.

Наказ, що коментується, набрав чинності з 9 квітня 2011 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі