Теми статей
Обрати теми

Нова звітність до ФТВП: заповнюємо та подаємо

Редакція БТ
Стаття

НОВА ЗВІТНІСТЬ ДО ФТВП:

заповнюємо та подаємо

 

Запровадження з 2011 року єдиного внеску та нового механізму виплати допомог за рахунок коштів Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності зумовило запровадження нової звітності для роботодавців перед Фондом у зв'язку з використанням коштів цього Фонду.

У сьогоднішній статті розглянемо порядок заповнення та подання оновлених форм Ф4-ФСС з ТВП та Ф14-ФСС з ТВП.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Необхідність подання нової звітності до ФТВП

З 2011 року запроваджено ЄВС, у зв'язку з чим роботодавці перестали безпосередньо сплачувати внески до ФТВП, а роблять тепер це однією сумою у складі ЄВС, частина якого потім спрямовується до бюджету ФТВП*. У зв'язку з цим запрацював і новий механізм фінансування матеріального забезпечення за рахунок коштів ФТВП, який регламентується тепер

Порядком фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженим постановою правління ФТВП від 22.12.10 р. № 26**.

* Докладно про справляння ЄВС читайте в Темі тижня «Нараховуємо та сплачуємо єдиний внесок» // «БТ», 2011, № 1-2, с. 10.

** Докладно про новий порядок виплати лікарняних читайте у статті «Новий порядок виплати лікарняних та інших допомог з ФТВП з 2011 року» // «БТ», 2011, № 8, с. 16.

Згідно з

п. 4 ч. 2 ст. 27 Закону № 2240 страхувальник зобов'язаний вести облік коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, та своєчасно подавати органам ФТВП установлену звітність щодо цих коштів. На виконання цієї норми ФТВП розробив постанову від 18.01.11 р. № 4, якою затвердив Порядок № 4.

Порядок № 4

установлює порядок формування, строки подання до ФТВП страхувальниками звітів по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, та їх форму. У додатку до Порядку № 4 наведено два звіти:

додаток 1

— форма Ф4-ФСС з ТВП «Звіт по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням»;

додаток 2

— форма Ф14-ФСС з ТВП «Звіт про путівки на санаторно-курортне лікування та путівки до дитячих закладів оздоровлення».

Як бачимо, нові звітні форми практично зберегли назви звітів до ФТВП, що діяли до цього.

Згідно з

п. 2 постанови від 18.01.11 р. № 4 втратили чинність три постанови правління ФТВП:

1)

«Про форму звітності по коштах Фонду та Порядок її подання та обліку» від 04.03.04 р. № 21;

2)

«Про затвердження Методичних рекомендацій по заповненню звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП та додатка до нього за формою Ф14» від 18.05.06 р. № 48;

3)

«Про затвердження Порядку виправлення помилок минулих звітних періодів у звітності страхувальників» від 25.12.03 р. № 123.

Новий

Порядок № 4 увібрав до себе інформацію, аналогічну тій, що раніше містилася в цих скасованих постановах.

Таким чином,

уперше нову звітність до ФТВП необхідно подавати вже за результатами I кварталу 2011 року не пізніше 20 квітня 2011 року*.

* До речі, до 20 квітня 2011 року потрібно подати ще один новий звіт, але тільки до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України — Звіт щодо сплати заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затверджений постановою правління ФНВ від 30.11.10 р. № 31, який подають страхувальники, що мають заборгованість за внесками до ФНВ. Докладніше про це читайте у конс. «Як заповнити звіт про сплату заборгованості за внесками до ФНВ» на с. 59 цього номера.

 

Правила подання

Звіти за формами

Ф4-ФСС з ТВП та Ф14-ФСС з ТВП до органів ФТВП подає в повному обсязі страхувальник-роботодавець або його відповідальна особа:

— за місцем узяття його на облік в органі ФТВП (для зареєстрованих до 01.01.11 р.)

або

— за місцем обліку, зазначеним у Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування, — для зареєстрованих після 01.01.11 р.

Якщо у звітному кварталі страхувальник змінив місцезнаходження або місце проживання (для підприємців) — за межами територіального обслуговування свого органу ФТВП, звіти слід подавати до ФТВП уже за новою адресою. При цьому може бути заповнено

рядок 2 або 17 таблиці І форми Ф4-ФСС з ТВП.

Роботодавець має подати звіт у повному обсязі. Якщо звіти

буде заповнено без дотримання правил формування та подання, передбачених Порядком № 4, ФТВП може їх не прийняти (п. 3.7 Порядку № 4).

У табл. 1 наведемо правила подання цих звітів.

Як бачимо, нові звітні форми, що подаються до ФТВП, як і до 2011 року, слід

подавати щокварталу. При цьому нові форми мають звичні назви — Ф4-ФСС з ТВП та Ф14-ФСС з ТВП, та й за змістом практично не відрізняються від своїх попередниць.

Однак ці звіти, на відміну від скасованих,

мають подавати не всі роботодавці. Так, із прокресленнями форму Ф4-ФСС з ТВП слід подавати лише тоді, якщо в роботодавця перед ФТВП значиться борг (сальдо по Кт 652) або був рух коштів. Якщо ж заборгованості перед ФТВП немає, а значиться тільки борг Фонду (сальдо по Дт 652) і при цьому руху коштів у звітному кварталі не було, подавати звіт не потрібно. А от форму Ф14-ФСС з ТВП потрібно подавати лише в разі, коли у звітному кварталі роботодавець отримував путівки від ФТВП та/або видавав своїм найманим працівникам путівки за рахунок коштів ФТВП.

 

Таблиця 1.

Правила заповнення та подання форм Ф4-ФСС з ТВП та Ф14-ФСС з ТВП

Показник

Пояснення

1

2

Базовий звітний період

Квартал (п. 4.1 Порядку № 4)

Строк подання

Не пізніше 20 числа наступного за звітним періодом місяця (п. 4.1 Порядку № 4).
Таким чином, ці звіти подають щокварталу.
Уперше подаємо за I квартал 2011 року у строк не пізніше 20 квітня 2011 року

Перенесення строку подання

Якщо останній день строку подання звіту припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, то останнім днем подання звіту вважається перший після нього робочий день (п. 3.9 Порядку № 4). У 2011 році перенесення строку не буде, оскільки всі 20-ті числа місяця, наступного за звітним кварталом, — робочі дні

Способи подання

На вибір страхувальника (п. 3.2 Порядку № 4):
1) у паперовій формі;

2) в електронній формі. Електронна форма має відповідати звітам на паперових носіях (п. 3.6 Порядку № 4);

3) надсилаються поштою з повідомленням про вручення та з описом не пізніше ніж за 10 днів до закінчення строку подання звітів. Якщо поштове відправлення втрачено або зіпсовано, роботодавець має протягом 5 робочих днів з дня отримання повідомлення про втрату або псування поштового відправлення надіслати поштою або подати особисто (на вибір) органу ФТВП другий примірник звіту

Хто подає

Звіт подається страхувальником-роботодавцем, у тому числі роботодавцем-підприємцем, або його відповідальною особою (п. 3.1 Порядку № 4).
Якщо страхувальник ліквідується, то звітність подає правонаступник (п. 3.8 Порядку № 4)

Коли звіти
не подаємо

Форму

Ф4-ФСС з ТВП не подаємо в разі (п. 4.3 Порядку № 4):
1) відсутності заборгованості по субрахунку 652 на початок кожного звітного кварталу (Кт 652) та оборотів по цьому субрахунку у звітному кварталі;
2) наявності заборгованості за ФТВП на початок року та відсутності оборотів по субрахунку 652 у звітному кварталі.
Отже, звіт не подається, якщо немає сальдо по субрахунку 652 або є лише сальдо по Дт 652 на 01.01.11 р.

Звіт за формою Ф14-ФСС з ТВП не подається, якщо у звітному кварталі страхувальник не отримував від ФТВП та не видавав найманим працівникам путівки на санаторно-курортне лікування, придбані за рахунок коштів ФТВП

Правила формування звітів на паперових носіях

1. Паперові звіти подаємо у друкарському вигляді або заповнюємо українською мовою друкованими літерами без підчищень та виправлень кульковою ручкою із синім або чорним чорнилом. Незаповнені рядки прокреслюємо (п. 3.4 Порядку № 4).
2. Формуємо звіт у 2 примірниках. Один примірник звіту з відміткою органу ФТВП про його прийняття зберігається у страхувальника, а другий — в органі ФТВП (п. 3.5 Порядку № 4). Відповідальна особа органу ФТВП приймає звіт від страхувальника, указує дату прийняття звіту і обов'язково проставляє своє прізвище та ініціали (п. 4.2 Порядку № 4).
3. Звіти на паперових носіях засвідчуємо підписами керівника, головного бухгалтера (за наявності такої посади у страхувальника) та скріплюємо печтакою (за наявності) (п. 3.3 Порядку № 4). Звіт, що складається страхувальником-підприємцем, підписується лише підприємцем. Зверніть увагу: нову форму Ф4-ФСС з ТВП тепер не підписує голова комісії (уповноважений) із соцстраху

Відповідальність

Адмінштраф на посадових осіб та підприємця — від 136 до 255 грн., за повторне порушення протягом року — від 170 до 340 грн. (ст. 1655 КУпАП), а саме за:
— несвоєчасне подання встановленої звітності;
— неподання встановленої звітності;
— подання недостовірної звітності про використання страхових коштів

 

Заповнення форми Ф4-ФСС з ТВП

Форма

Ф4-ФСС з ТВП «Звіт по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» не лише назвою своєї форми нагадує свою попередницю, її дві таблиці (І і ІІ) є аналогами таблиць III і IV скасованої постановою правління ФТВП від 18.04.11 р. № 4 форми Ф4-ФСС з ТВП, яку до 2011 року подавали всі без винятку роботодавці-страхувальники. Тепер же роботодавець-страхувальник має подавати щоквартальний звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП лише при дотриманні певних умов — якщо протягом такого кварталу роботодавець:

— отримував кошти від ФТВП;

— перераховував кошти до ФТВП (наприклад, у першому кварталі сплачено заборгованість за внесками до ФТВП, що значиться станом на 01.01.11 р.);

— за відсутності за квартал руху коштів у роботодавця значиться заборгованість перед ФТВП (сальдо по Кт 652) — у цьому випадку заповнюються тільки

рядки 1 і 22, із заповненням розшифровки заборгованості у відповідних рядках 23-28.

Якщо ж заборгованості перед ФТВП немає, а значиться тільки борг Фонду (сальдо по Дт 652) і при цьому у звітному кварталі руху коштів не було, то подавати звіт до Фонду за такий квартал не потрібно.

Звіт за квартал подається

наростаючим підсумком з початку року, тому всі показники звіту наводяться за звітний квартал та наростаючим підсумком з початку року ( пп. 5.1 і 5.4 Порядку № 4). Якщо з будь-якої причини ви забули подати форму Ф4-ФСС з ТВП, то згідно з п. 4.5 Порядку № 4 до зведеного звіту (звіту за наступний період) потрібно включити невключені дані за попередній звітний період (при звіті за I квартал — залишки коштів на початок звітного року).

Форму

Ф4-ФСС з ТВП потрібно заповнювати у гривнях з копійками. Причому згідно з п. 5.6 Порядку № 4 це прямо передбачено тільки для таблиці ІІ, але вважаємо, що так слід заповнювати всі показники цього звіту.

Порядок заповнення кожного з рядків докладно прописано в

розділі V Порядку № 4, який наведено в додатку «Документи» цього номера. Тому в сьогоднішній статті відзначимо лише окремі моменти (табл. 2 на с. 40). Для наочності на рис. 1 (с.44) наведено приклад заповнення цього звіту.

 

Таблиця 2.

Заповнення окремих показників форми Ф4-ФСС з ТВП

Реквізит звіту

Пояснення до заповнення

1

2

ЗАГОЛОВНА ЧАСТИНА ЗВІТУ

«Реєстраційний номер страхувальника в органі ФСС з ТВП »

Для роботодавців, зареєстрованих до 01.01.11 р., — реєстраційний номер страхувальника в органі ФТВП

або

«Реєстраційний номер у Державному реєстрі (для зареєстрованих після 01.01.2011)»

Для зареєстрованих після 01.01.11 р. роботодавців — номер у Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування

«Код ЄДРПОУ — для юридичних осіб (реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта — для фізичних осіб)»

Для юридичних осіб — код ЄДРПОУ.
Для фізичних осіб:
— реєстраційний номер (ідентифікаційний код) облікової картки платника податків
або
— серія та номер паспорта — для фізичних осіб, які відмовилися від реєстраційного номера за своїми релігійними переконаннями та повідомили про це відповідний орган ДПС і мають відмітку в паспорті

ТАБЛИЦЯ I (п. 5.5 Порядку № 4)

Рядок 1 «Заборгованість за страхувальником
на початок року»

Відображаємо суму заборгованості за страхувальником, що відповідає сумі заборгованості за страхувальником на кінець звітного періоду, відображеної у звіті за минулий рік.
Дані бухобліку — сальдо по Кт 652 (у звітах за 2011 рік — на 01.01.11 р.: заборгованість із рядка 17 скасованої форми Ф4-ФСС з ТВП за 2010 рік)

або (може бути заповнено або рядок 1, або рядок 16. У звіті за всі періоди звітного року показник рядка 1 (16) залишається без змін)

Рядок 16 «Заборгованість за Фондом на початок року»

Відображаємо суму заборгованості ФТВП перед страхувальником на початок звітного року.
Дані бухобліку — сальдо по Дт 652 (у звітах за 2011 рік — на 01.01.11 р.: заборгованість із рядка 12 скасованої форми Ф4-ФСС з ТВП за 2010 рік)

Рядок 9 «Отримано від часткової сплати»

Відображаємо суму, отриману від працівників до каси роботодавця як часткову оплату вартості путівок у звітному періоді (з початку року).
Перевірка: рядок 9 таблиці I форми Ф4-ФСС з ТВП = сума колонок 15-20 форми Ф14-ФСС з ТВП за звітні квартали календарного року.
Дані бухобліку — оборот Дт 685 (розрахунки за видану путівку) — Кт 652

Рядок 10 «Отримано від Фонду з початку року»

Відображаємо загальну суму коштів, отриманих від ФТВП для виплати матеріального забезпечення (сум допомог) застрахованим особам, нарахованого страхувальником-роботодавцем, і часткового фінансування оздоровлення дітей у дитячих закладах оздоровлення.
Із цієї суми отримані кошти в погашення заборгованості за ФТВП, що значиться на 01.01.11 р., показуються ще і в рядку 11.
Дані бухобліку — оборот Дт 311/окремий рахунок для зарахування допомог — Кт 652

Рядок 18 «Перераховано з початку року»

Відображаємо перераховані на рахунок ФТВП страхові кошти (повернення невикористаних коштів допомог; отриману від працівників частину вартості путівок, що надаються ФТВП; сплату внесків до ФТВП, що справляються до 01.01.11 р.; сплату нарахованих штрафів, пені тощо).
Дані бухобліку — оборот Дт 652 — Кт 311 (у тому числі з окремого рахунка для зарахування допомог)

Рядок 20 «Витрати з початку року»

Відображаємо загальну суму нарахованих за рахунок коштів ФТВП витрат на:
 — матеріальне забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах і на поховання);
 — часткове фінансування оздоровлення дітей у дитячих установах оздоровлення.
Розшифровку даних рядка 20 таблиці I за видами витрат наведено в таблиці II.
Перевірка: рядок 20 таблиці I = рядок 8 таблиці II.
Дані бухобліку — оборот Дт 652 — Кт 663 (нарахування допомог за рахунок ФТВП);
оборот Дт 652 — Кт 377 (нарахування частини фінансування ФТВП вартості оздоровлення в дитячих установах оздоровлення за рахунок ФТВП)

Рядок 14 або 22

Визначаємо заборгованість на кінець звітного кварталу за формулами, наведеними в назвах рядків.
Перевірка: рядок 13 + рядок 14 = рядок 21 + рядок 22.
Дані бухобліку — сальдо рахунка 652: по Дт — для рядка 14; по Кт — для рядка 22

Рядок 15 «у т. ч.: непогашена частина заборгованості, що мала місце станом на 01.01.2011»

Окремо виділяємо суму заборгованості ФТВП станом на 01.01.11 р. При цьому суми, відображені роботодавцем у рядках 3-8, можна зарахувати в погашення заборгованості, зазначеної в рядку 15

Рядок 23 «у т. ч.: заборгованість поточного року:»

Окремо виділяємо заборгованість роботодавця по коштах ФТВП поточного року, у тому числі з розшифровкою по видах заборгованості в рядках 24-27. При цьому сума рядків 24-27 може не відповідати даним рядка 23

ТАБЛИЦЯ II (п. 5.6 Порядку № 4)

Таблиця II практично не відрізняється від таблиці IV «старої» форми Ф4-ФСС з ТВП: у новій таблиці II немає тільки аналогу «старого» рядка 6, в якому відображалося часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв. Вилучено цей рядок і зі звіту щодо путівок (немає аналогу рядка 7 «старої» форми Ф14-ФСС з ТВП).
У таблиці II вказуємо суми допомоги, що фінансується за рахунок коштів ФТВП.

Рядок 1 «По тимчасовій непрацездатності (за винятком допомоги по догляду за хворою дитиною або хворим членом сім'ї)»

У колонці 3 проставляємо дані про кількість робочих днів, протягом яких працівник хворів та оплата яких фінансується з ФТВП.
У колонці 4 — суму нарахованої у звітному періоді допомоги за рахунок коштів ФТВП: з 6-го календарного дня непрацездатності (для інвалідів УТОГ і УТОС — з 1-го дня хвороби)

Рядок 2 «По тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною або хворим членом сім'ї»

У колонці 3 проставляємо дані про кількість робочих днів догляду за хворою дитиною або хворим членом сім'ї, оплата яких фінансується з ФТВП (з першого дня).
У колонці 4 — суму нарахованої у звітному періоді допомоги по догляду за хворою дитиною або хворим членом сім'ї за рахунок коштів ФТВП

Рядок 3 «По вагітності та пологах»

У колонці 3 проставляємо дані про кількість календарних днів відпустки по вагітності та пологах відповідно до листка непрацездатності.
У колонці 4 — суму нарахованої у звітному періоді допомоги по вагітності та пологах, що надається за рахунок коштів ФТВП

У колонках 5 і 6 таблиці II вказуємо кількість днів та суму допомоги, що виплачуються на пільгових умовах для чорнобильців. У таблиці, наведеній у п. 5.6 Порядку № 4 визначено випадки, порядок і приклад заповнення цих колонок.

Рядок 4 «На поховання»

У колонці 3 проставляємо дані про кількість виплат допомоги на поховання.
У колонці 4 — дані про загальну суму виплат з початку року виходячи з розмірів, установлених правлінням ФТВП

Рядок 6 «Часткове фінансування оздоровлення дітей у дитячих закладах оздоровлення (кількість путівок, сума)»

У колонці 3 проставляємо дані про кількість придбаних путівок для оздоровлення дітей у дитячих закладах оздоровлення, що частково фінансуються ФТВП.
У колонці 4 — дані про суму витрат на придбання путівок, що частково фінансуються ФТВП

Рядок 8 «РАЗОМ ВИТРАТ (р. 5 + р. 6 + р. 7) (II. р. 20)»

Проставляємо загальну суму витрат страхувальника за рахунок коштів Фонду, зарахованих у звітному періоді (з початку року).
Перевірка: рядок 8 таблиці II = рядок 20 таблиці I

 

Заповнення форми Ф14-ФСС з ТВП

Оновлена форма

Ф14-ФСС з ТВП «Звіт про путівки на санаторно-курортне лікування та путівки до дитячих закладів оздоровлення» за назвою, формою та змістом є аналогом своєї попередниці — Ф14-ФСС з ТВП, яку було затверджено наказом ФТВП від 19.01.09 р. № 10-ос.
Єдина відмінність — виключення
рядка 7 , в якому відображався рух путівок до санаторіїв-профілакторіїв.

Як і раніше, цю форму потрібно

подавати разом із формою Ф4-ФСС з ТВП, і лише тоді, коли роботодавець у звітному кварталі отримував путівки від ФТВП та/або видавав своїм найманим працівникам путівки за рахунок коштів ФТВП.

При цьому форму

Ф14-ФСС з ТВП складають за кожен квартал окремо, тоді як звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП складається наростаючим підсумком з початку року.

Звіт заповнюють

у гривнях з копійками . Даними для заповнення цього звіту є Журнал обліку путівок до санаторно-курортних закладів (форма Ф13-ФСС з ТВП), наведений у додатку 3 до Порядку отримання застрахованими особами та членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що оплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності, затвердженого постановою правління ФТВП від 25.02.09 р. № 12.

Порядок заповнення форми

Ф14-ФСС з ТВП докладно описано в розділі VI Порядку № 4. Для наочності на рис. 2 (с. 45) наведено приклад заповнення цього звіту.

 

Виправлення помилок у звітах

Виправлення помилок, допущених при складанні форм

Ф4-ФСС з ТВП і Ф14-ФСС з ТВП, дуже схоже з порядком виправлення помилок у звітності, що подається до ФТВП, який використовувався раніше. Механізм такого виправлення прописано в розділі VII Порядку № 4.

Перш за все роботодавець може самовиправитися до закінчення граничного строку подання звіту, коли вже подано звіт з неправильними показниками. Для цього роботодавець має сформувати звіт із правильними показниками і подати його до ФТВП повторно. Дійсним у такому разі вважається останній електронний або паперовий звіт, поданий до закінчення строку подання звітності (

п. 7.1 Порядку № 4). У цьому випадку жодні штрафні санкції, на нашу думку, не застосовуються.

Для самостійного виправлення

допущеної помилки в раніше поданій формі Ф4-ФСС з ТВП, у тому числі щодо страхових внесків, нарахованих до 01.01.11 р., до початку перевірки роботодавцю необхідно:

1)

скласти письмове повідомлення про факт виявлення помилки, в якому слід відобразити причини виникнення помилок та розрахунок донарахованої (зменшеної) суми страхових внесків або витрат, здійснених за рахунок коштів ФТВП. Інформацію, яку обов'язково потрібно включити до такого повідомлення, наведено в п. 7.4 Порядку № 4;

2)

надіслати це повідомлення до свого відділення ФТВП (копію залишити в себе);

3) при виправленні помилки, що спричинює виникнення недоїмки,

нарахувати і сплатити пеню виходячи із суми недоплати.

Як і раніше, якщо роботодавець

до початку перевірки самостійно виправить помилку, подавши до ФТВП повідомлення, і сплатить у повному обсязі недоїмку за страховими внесками за період до 01.01.11 р. та пеню на суму зайво нарахованих витрат, ФТВП штрафи до такого роботодавця не застосовує (п. 7.7 Порядку № 4).

У формі

Ф4-ФСС з ТВП виправлення помилок відображають так:

1)

помилки поточного року — коригуємо відповідні показники звіту поточного року (нагадаємо, звіт складається наростаючим підсумком);

2)

помилки минулих років, що стосуються фінансових показників:

— про донараховані або нараховані помилково суми страхових внесків, а також страхових внесків, донарахованих у результаті із зайво нарахованих раніше сум допомог, — відображаємо в

рядку 3 таблиці I;

— додатково нараховані суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, у тому числі по догляду за хворим членом сім'ї, по вагітності та пологах, а також збільшення кількості днів за листками непрацездатності, які оплачено в минулих роках, відображаємо в

рядках 1, 2, 3 таблиці II. Крім того, на наш погляд, цю суму має бути відображено в рядку 20 таблиці I — це випливає з опису заповнення рядка 20 в п. 5.5 Порядку № 4.

 

Приклад

Умова

. У ТОВ «АБВ» (код ЄДРПОУ — 12345678; реєстраційний номер у ФТВП — 630130004455) на 01.01.11 р. значиться заборгованість за страховими внесками перед ФТВП у зв'язку з невиплатою зарплати за другу половину грудня 2010 року в сумі 480 грн. (сальдо по Кт 652 на 01.01.11 р.). Цю суму відображено в рядку 17 таблиці III та рядку 1 таблиці V звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП за 2010 рік.

У січні 2011 року підприємство виплатило працівникам зарплату за другу половину грудня 2010 року і сплатило при цьому страхові внески до ФТВП в сумі 480 грн.

Протягом I кварталу 2011 року від ФТВП отримано:

1. На окремо відкритий рахунок за поданими

заявами-розрахунками суми допомоги за рахунки ФТВП:

— по тимчасовій непрацездатності працівників (з 6-го дня хвороби) — за 55 робочих днів хвороби працівників у сумі 6700 грн., при цьому підприємство повернуло невикористані кошти Фонду в сумі 100 грн. (помилково заявлену суму в поданій

заяві-розрахунку);

— по догляду за хворою дитиною (з 1-го дня хвороби дитини) — за 10 робочих днів у сумі 1400 грн.;

— по вагітності та пологах — 126 календарних днів у сумі 11952 грн.

2. Дві путівки до санаторіїв від ФТВП для санаторно-курортного лікування працівників:

— першу — до двомісного номера на період з 01.03.11 р. по 21.03.11 р. вартістю 9240 грн. — видано працівнику, який оплатив 30 % її вартостей до каси підприємства (2772 грн.). Отриману суму перераховано до ФТВП;

— другу — до одномісного номера на період з 18.04.11 р. по 08.05.11 р. вартістю 10185 грн., 50 % вартості якої відшкодовує працівник (5092,5 грн.), — у звітному кварталі ще не видано.

Пояснення

. Заборгованість за страховими внесками перед ФТВП на 01.01.11 р. у сумі 480 грн. переносимо з рядка 17 таблиці III Ф4-ФСС з ТВП за 2010 рік до рядка 1 таблиці I Ф4-ФСС з ТВП за I квартал 2011 року.

Роботодавець протягом звітного кварталу в міру нарахування допомог, що фінансуються за рахунок коштів ФТВП, складає і подає до ФТВП

заяви-розрахунки. Нараховані суми допомог відображаємо в рядках 1-4 таблиці II та рядку 20 таблиці I Ф4-ФСС з ТВП, у нашому випадку — 19952 грн. (6700 - 100 + + 1400 + 11952).

Отримані від ФТВП кошти (6700 грн.) у звіті відображаємо в

рядку 10 таблиці I Ф4-ФСС з ТВП. Після їх виплати працівникам залишок невикористаних коштів (100 грн.) повертається ФТВП протягом 3 днів з моменту виплати. У звіті повернення суми відображаємо в рядку 18 таблиці I Ф4-ФСС з ТВП. Крім того, у рядку 18 таблиці I показуємо сплачені при виплаті зарплати за періоди до 2011 року протягом звітного періоду страхові внески до ФТВП, нараховані до 01.01.11 р. (480 грн.).

При отриманні путівок здійснюємо запис у

Журналі обліку путівок до санаторно-курортних закладів (форма Ф13-ФСС з ТВП). Приклад його заповнення див. у статті «Путівки за рахунок соцстраху — особливості надання у 2009 році» // «БТ», 2009, № 19, с. 34. Крім того, необхідно заповнити і подати разом із формою Ф4-ФСС з ТВП за I квартал 2011 року форму Ф14-ФСС з ТВП за I квартал 2011 року.

Суму, отриману від працівника в оплату за видану путівку (2772 грн.), відображаємо в

рядку 9 таблиці I Ф4-ФСС з ТВП, а після перерахування ФТВП — у рядку 18 таблиці I Ф4-ФСС з ТВП.

У формі

Ф14-ФСС з ТВП за I квартал 2011 року рух путівок відображаємо в рядку 1 «У санаторії та пансіонати з лікуванням» таким чином:

— уносимо записи про дві отримані путівки до

колонок 5 і 6;

— дані про видану у звітному кварталі путівку вносимо до

колонок 7, 8, 19 і 20;

— дані про другу невидану в I кварталі 2011 року путівку відобразимо в залишку в

колонках 11 і 12;

— виводимо підсумки в

рядку 7 на підставі заповнених колонок 5, 6, 7, 8, 11, 12, 19 і 20.

Наведемо заповнені за I квартал 2011 року форми

Ф4-ФСС з ТВП (рис. 1 на с. 44) та Ф14-ФСС з ТВП (рис. 2 на с. 45).

На закінчення зауважимо: незважаючи на запровадження ЄВС, кількість фондів соцстрахування не зменшилася. Практично не зменшилася і кількість звітних форм, що подаються до цих фондів: до ПФУ — додаток 4 з ЄВС, до ФТВП — описані сьогодні звіти щодо отриманих від Фонду коштів, до Фонду від нещасних випадків — за наявності заборгованості перед Фондом звіт, затверджений постановою правління ФНВ від 30.11.10 р. № 31 (див. консультацію на с. 59 цього номера). Але ж ідея ЄВС передбачала скорочення кількості платежів та звітних форм…

 

Документи та скорочення статті

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

Порядок № 4

— Порядок формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затверджений постановою правління ФТВП від 18.01.11 р. № 4 (див. додаток «Документи» цього номера).

ЄВС

— єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

ПФУ

— Пенсійний фонд України.

ФТВП

— Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

 

 

img 1

img 2

Рис. 1.

Форма Ф4-ФСС з ТВП за I квартал 2011 року (за даними прикладу)

img 3

img 4

Рис. 2.

Форма Ф14-ФСС з ТВП за I квартал 2011 року (за даними прикладу)
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі