Теми статей
Обрати теми

Облік та звітність ФОП-«фікспатентників»: декларацію потрібно подавати раз на рік

Редакція БТ
Лист від 05.03.2011 р. № 4582/6/17-0416

Облік та звітність ФОП-«фікспатентників»: декларацію потрібно подавати раз на рік

 

ДПАУ розповіла про нові нюанси обліку та звітності підприємців-«фікспатентників».

1. Про звітність.

ДПАУ нагадала, що в Податковому кодексі України (далі — ПКУ) відсутня норма, що встановлює базовий звітний період для підприємців — платників фіксованого податку, а в Декреті КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92, що регулює застосування «фікспатентної» системи оподаткування, скасовано статтю, що визначає порядок подання звітності.

У зв'язку з цим ДПАУ зробила висновок:

«фікспатентники» повинні звітувати лише за підсумками року, як і підприємці на загальній системі оподаткування. Строк подання річної декларації — не пізніше 9 лютого наступного року.

Зауважимо:

п. 179.9 ПКУ установлено, що форма податкової декларації встановлюється Мінфіном. Поки що її не затверджено, але, сподіваємося, що до строку подання річної декларації за 2011 рік така форма з'явиться.

2. Про облік.

Зіставляючи ПКУ і Декрет № 13-92 ДПАУ знову зробила приємний для підприємців висновок: «фікспатентник» звільняється від ведення обов'язкового обліку доходів і витрат. Підприємець може вести облік доходів та витрат у будь-якій зручній для нього формі, що не вимагає будь-якої реєстрації в органах ДПС. Однак при цьому ДПАУ нагадала, що «фікспатентник» несе відповідальність за повноту нарахування, утримання та перерахування ПДФО у джерела виплати.

(

Лист ДПАУ від 05.03.11 р. № 4582/6/17-0416)
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі