Теми статей
Обрати теми

У ф. № 1ДФ відображають лише несвоєчасно повернені підзвітні суми

Редакція БТ
Відповідь на запитання

У ф. № 1ДФ відображають лише несвоєчасно повернені підзвітні суми

 

Які суми слід відображати в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ — усі суми, видані працівнику на відрядження чи під звіт, або лише ту їх частину, яку несвоєчасно повернено?

 

Згідно з

п. 165.1.11 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) кошти, отримані платником податків на відрядження або під звіт та розраховані відповідно до п. 170.9 ПКУ, не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу працівника.

Сума надміру витрачених коштів, отриманих платником податків на відрядження або під звіт і не повернених у встановлені законодавством строки, включається до загального оподатковуваного доходу працівника (

п.п. 164.2.11 ПКУ).

Кошти, отримані на відрядження або під звіт, відображаються у ф. № 1ДФ з ознакою доходу «

118». Але цей код необхідно застосовувати при відображенні тільки несвоєчасно повернених сум (за п.п. 164.2.11 ПКУ), тобто тих, що визнаються доходом і підпадають під оподаткування. Підзвітні суми, повернені своєчасно, у ф. 1ДФ не відображаються, тому що не є доходом працівника.

Наприклад, працівнику 22 березня видано 1000 грн. під звіт на купівлю канцтоварів. Цього ж дня він їх витратив, 23 березня подав звіт на суму 350 грн. Решту виданої йому суми працівник повернув із порушенням п'ятиденного терміну, встановленого

п.п. 170.9.2 ПКУ. У цьому випадку 650 грн. є несвоєчасно поверненими коштами, що включаються в дохід працівника з урахуванням коефіцієнта, порядок розрахунку якого встановлено п. 164.5 ПКУ. Таким чином, база оподаткування у вигляді надміру витрачених підзвітних коштів становитиме 764,71 грн. (650 грн. х 1,176471). Цю суму має бути відображено у графах 3а і 3 ф. № 1ДФ за перший квартал 2011 року. Податок з такого доходу складе 114,71 грн. (764,71 грн. х х 15 %). Його потрібно вказати у графах 4а і 4 ф. № 1ДФ за перший квартал 2011 року. При цьому в графі 5 зазначається ознака доходу «118».

 

Надія ФІЛІППОВСЬКИХ,
 заступник начальника відділу адміністрування податку
 з доходів фізичних осіб ДПСУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі