Теми статей
Обрати теми

Основні засоби не введено в експлуатацію: як у податковому обліку відобразити їх продаж

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Основні засоби не введено в експлуатацію:
як у податковому обліку
відобразити їх продаж

 

Основні засоби значаться на субрахунку 152 (не введені в експлуатацію). Прийнято рішення про продаж таких активів. Як провести таку операцію в обліку підприємства?

(м. Ужгород)

 

У бухгалтерському обліку операції з необоротними активами, призначеними для продажу, регламентуються нормами

П(С)БО 27 «Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність», згідно з п. 6 якого: «необоротні активи, група вибуття, які визнані утримуваними для продажу, припиняють визнаватися у складі необоротних активів». Тобто в тому періоді, коли стає відомо, що не введений в експлуатацію об'єкт основних засобів буде продано, його слід перевести до складу активів, утримуваних для продажу (зарахувати на субрахунок 286 «Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу»). Доходи від продажу таких активів відображаються за кредитом субрахунку 712 «Дохід від реалізації інших оборотних активів», а витрати — за дебетом субрахунку 943 «Собівартість реалізованих виробничих запасів».

У податковому обліку операція продажу не введених в експлуатацію основних засобів відображається за звичайними товарними рядками: доходи — в

ряд. 02 декларації, витрати — у ряд. 05.1 СВ декларації. Адже згідно з п.п. 14.1.244 ПКУ до товарів належать: «матеріальні та нематеріальні активи, у тому числі земельні ділянки, земельні частки (паї), а також цінні папери та деривативи, що використовуються у будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення». Тобто такі «колишні» необоротні активи вважаються товарами. Цей підхід, схоже, близький і податківцям. Зокрема, в аналогічній ситуації з продажем об'єктів незавершеного будівництва, які теж відображаються на субрахунку 151, вони наказують показувати доходи та витрати за «товарними» рядками (див. роз'яснення в розд. 110.09.01 ЄБПЗ).

 

Влада КАРПОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі