Теми статей
Обрати теми

При продажу ФОП власного майна ПДВ не нараховується

Редакція БТ
Відповідь на запитання

При продажу ФОП власного майна ПДВ не нараховується

 

Чи повинен ФОП, який зареєстрований платником ПДВ, нараховувати податкові зобов'язання з ПДВ при продажу власного автомобіля чи квартири, які не використовувались ним у підприємницькій діяльності?

(м. Житомир)

 

Ні, не повинен.

Справа у тому, що у взаємовідносинах із третіми особами ФОП може виступати або як фізична особа (громадянин), або як ФОП.

Відповідно до

ст. 325 ЦКУ суб’єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Саме фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати. При цьому такий суб’єкт права власності, як фізична особа — підприємець не згадується.

Отже, право власності на рухоме і нерухоме майно однозначно належить фізичній особі — громадянину, при цьому частина такого майна може використовуватись ним для здійснення підприємницької діяльності.

Якщо майно (автомобіль чи квартира) не використовувалось у підприємницькій діяльності, то операції з його продажу будуть оподатковуватись за правилами оподаткування фізичних осіб.

Згідно зі

ст. 180 ПКУ платниками ПДВ можуть бути лише особи, які згадуються у п.п. 14.1.139 ПКУ, зокрема фізична особа (громадянин України, іноземець та особа без громадянства), яка здійснює діяльність, що належить згідно із законодавством до підприємницької (крім фізичних осіб, що знаходяться на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва відповідно до законодавства), та/або ввозить товари на митну територію України.

Отже, фізична особа, яка здійснює діяльність, що

не належить до підприємницької, може бути платником ПДВ лише при ввезенні товарів на митну територію України. Тому при відчуженні підприємцем автомобіля чи квартири, які не використовувались у підприємницькій діяльності, податкові зобов'язання з ПДВ не виникають, навіть якщо такий підприємець зареєстрований платником ПДВ.

Аналогічній висновок є у роз'ясненнях податківців у

ЄБПЗ (розд. 130.05), де зазначено: якщо операція з постачання нерухомого або рухомого майна не відноситься до господарської діяльності суб’єкта підприємницької діяльності — платника ПДВ, то відповідно за такою операцією податкові зобов’язання з ПДВ ним не формуються, а право на податковий кредит у такого суб’єкта підприємницької діяльності — платника ПДВ за операцією з придбання зазначеного майна не виникає.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі