Теми статей
Обрати теми

Формат адреси у податковій накладній не впливає на її легітимність

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Формат адреси у податковій накладній не впливає на її легітимність

 

Чи буде вважатись заповненою з порушеннями податкова накладна, у якій адреса продавця і покупця вказана так, як у Свідоцтві платника ПДВ: область, район, населений пункт, вулиця?

(м. Луганськ)

 

Згідно з

п. 201.1 ПКУ платник податку зобов'язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою податкову накладну, у якій зазначається в окремих рядках, зокрема, місцезнаходження юридичної особи — продавця або податкова адреса фізичної особи — продавця, зареєстрованої як платник ПДВ.

Про те, у якому форматі має бути заповнено цей обов'язковий реквізит податкової накладної, ні у

ПКУ, ні у Порядку № 969 не вказано.

У

Пам'ятці про адміністративні процедури виписування, видачі і отримання податкових накладних (додаток до листа ДПАУ від 06.04.11 р. № 9497/7/16-1517)* податківці вказали, що адреса записується у загальновстановленому порядку: вулиця, № будинку, № офісу, місто (населений пункт), район (якщо населений пункт не є райцентром), область (якщо місто не є обласним центром), поштовий індекс. Загальноприйнятими є також скорочення «вул.» замість «вулиця», «буд.» замість «будинок» тощо.

* Див. Шпаргалку бухгалтера «Пам’ятка про складання податкових накладних» // «БТ», 2011, № 21, с. 23.

Посилаючись на таку вказівку податківців, деякі платники почали вимагати у своїх контрагентів вказувати місцезнаходження саме у такому форматі, а іноді навіть вимагають замінити раніше видані податкові накладні з «неправильно» написаною адресою.

Щодо таких вимог варто зауважити, що згаданий

лист ДПАУ не є нормативно правовим актом (він не пройшов реєстрацію у Мін’юсті) і не встановлює порядок заповнення податкової накладної. Тож недотримання рекомендацій податківців та запис адреси у такому ж форматі як у Свідоцтві платника ПДВ (область, район, населений пункт…) не може розцінюватись як порушення порядку заповнення податкової накладної, відповідно, не впливає на правомірність формування податкового кредиту при дотриманні інших вимог.

Цікаво, що з цим погоджуються і самі податківці. Так, у роз'ясненнях, наведених у

ЄБПЗ (розд. 130.21), указано, що запис адреси в полях «Місцезнаходження (податкова адреса) продавця» та «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» податкової накладної у зворотному порядку не може бути підставою для виключення сум ПДВ з податкового кредиту, якщо така адреса є достовірною, відповідає даним Єдиного держреєстру та фактичному місцезнаходженню платника податку, а також за умови правильно заповнених усіх інших реквізитів.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі