Теми статей
Обрати теми

Якщо неоподатковуваних операцій більше немає, то продовжувати розподіл податкового кредиту не потрібно

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Якщо неоподатковуваних операцій більше немає,
то продовжувати розподіл податкового кредиту не потрібно

 

У I півріччі були операції, які обкладались ПДВ, та операції, які не обкладались ПДВ. Частка оподатковуваних складала 10 % (розрахована за даними березня). З липня всі операції обкладаються ПДВ. Чи потрібно до кінця року розподіляти ПК та подавати додаток Д7?

(м. Симферополь)

 

Відповідно до

п. 199.1 ПКУ розподілу підлягає податковий кредит лише щодо товарів/послуг, які частково використовуються у оподатковуваних операціях, а частково у операціях, які не є об'єктом оподаткування чи звільнені від обкладення ПДВ. Отже, якщо протягом звітного періоду не придбавались такі товари/послуги, то розподіляти податковий кредит не потрібно. Відповідно і додаток Д7 до декларації з ПДВ за такі періоди не подається.

Однак, якщо протягом року платник здійснював як оподатковувані, так і неоподатковувані операції та розподіляв податковий кредит, то відповідно до вимог

ч. 1 п. 199.4 ПКУ у декларації за останній звітний період року (грудень чи IV квартал) він зобов'язаний провести перерахунок податкового кредиту між такими операціями виходячи із фактичних обсягів оподатковуваних і неоподатковуваних операцій за рік у таблиці 2 додатка Д7 декларації з ПДВ***.

*** Докладніше див. у статті «Розподіл вхідного ПДВ відповідно до вимог Податкового кодексу» // «БТ», 2011, № 17, с. 34.

Крім того, згідно з ч. 2 п. 199.4 ПКУ такий платник зобов'язаний провести перерахунок податкового кредиту щодо придбаних необоротних активів, які одночасно використовувались як в оподатковуваних, так і у неоподатковуваних операціях через 12, 24, і 36 місяців їх використання у таблиці 3 додатка Д7 до декларації з ПДВ.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі