Теми статей
Обрати теми

Зміна площі земельних угідь у платника ФСП

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Зміна площі земельних угідь у платника ФСП

 

На початок 2011 року підприємство мало у користуванні 250 га ріллі (грошова оцінка 1 га — 17000 грн.). 10.07.11 р. підприємство уклало договір оренди земельної ділянки площею 50 га під багаторічні насадження (грошова оцінка 1 га — 15000 грн.), що знаходиться в іншому адміністративному районі

. Як заповнити декларацію з фіксованого сільськогосподарського податку в цьому випадку?

(м. Херсон)

 

Нагадаємо, що відповідно до

п. 306.1 ПКУ сільгосптоваровиробники, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку (далі — ФСП) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу ДПС за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки Податкову декларацію з фіксованого сільськогосподарського податку на поточний рік за формою затвердженою наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1016 (далі — Декларація з ФСП)**.

**Див. статтю «Фіксований сільськогосподарський податок у 2011 році за Податковим кодексом» // «БТ», 2011, № 3, с. 17.

Якщо протягом податкового (звітного) періоду у платника податку змінилася площа сільськогосподарських угідь у зв'язку з набуттям (втратою) на неї права власності або користування (як у нашому випадку), то такий платник зобов'язаний відповідно до п. 306.5 ПКУ уточнити суму податкових зобов'язань з ФСП на період починаючи з дати набуття (втрати) такого права до останнього дня податкового (звітного) року.

Для цього він має подати протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним періодом:

— до органу ДПС за місцезнаходженням платника податку нову загальну Декларацію з ФСП з уточненою інформацією про площу земельних ділянок;

— до

органу ДПС за місцезнаходженням земельної ділянки нову звітну Декларацію з ФСП з уточненою інформацією про площу нової земельної ділянки.

Разом з такими деклараціями потрібно подати відомості про наявність земельних ділянок та їх нормативну грошову оцінку (додаток до

Декларації з ФСП).

Тобто якщо сільгосппідприємство взяло в оренду сільгоспугіддя з 10.07.11 р., то подати вище зазначені документи до органів ДПС воно має не пізніше 22.08.11 р. (понеділок).

Заповнюючи такі

Декларації слід враховувати такі особливості:

— у полі «

Тип декларації» потрібно поставити позначку «Х» в клітинці «Нова загальна» або «Нова звітна»;

— у полі «

починаючи з» вказується дата (число та місяць), з якої виникло право користування земельною ділянкою;

— у табличній частині варто вказувати як дані про земельні ділянки, що були в користуванні з початку року, так і про нові земельні ділянки;

— розмір податку щодо нової ділянки розраховується починаючи з дня, з якого платник набув право користування земельною ділянкою.

Приклад заповнення табличної частини декларацій показано на рис. 1 та 2 на с. 42.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі