Теми статей
Обрати теми

Як платити водозбір за воду, отриману зі змішаного джерела

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як платити водозбір за воду, отриману зі змішаного джерела

 

Підприємство отримує воду від первинного водокористувача, який для водопостачання використовує воду, отриману з різних джерел. Як розрахувати збір за спецводокористування у такому випадку?

(м. Харків)

 

Для нарахування збору за спеціальне використання води (далі — збір за спецводокористування) суб’єкт господарювання, який використовує воду із змішаного джерела, має враховувати, що вода, яка надходить йому для використання, сформована із водних потоків різних джерел. Тому щоб розрахувати цей збір суб’єкту господарювання потрібно перш за все розподілити об’єм використаної води із такого джерела на воду з джерел, що сформували (наповнили) таке змішане джерело.

Порядок такого розподілу встановлено у

п. 326.3 ПКУ, де йдеться про те, що водокористувачі, які використовують воду із змішаного джерела, мають здійснювати такий розподіл спираючись на співвідношення, у якому формується змішане джерело. Знайти таке співвідношення водокористувачі можуть у дозволах на спеціальне використання води та/або у договорах на поставку води.

Якщо таке співвідношення не зазначено ні в договорі на поставку води, ні в дозволі на спецводокористування, то для розподілу води, отриманої із змішаного джерела, суб’єкту господарювання доведеться орієнтуватися на

усереднене співвідношення, у якому формується змішане джерело. Таке усереднене співвідношення платник збору може дізнатися в органах ДПС, які отримують таку інформацію для використання у своїй роботі від водопостачальників.

Зауважимо, що у випадку коли інформація про співвідношення,

у якому формується таке змішане джерело, в договорі та/або дозволі присутня, але вона не збігається з даними ДПС, суб’єкт господарювання для розрахунків має орієнтуватися на співвідношення, яке міститься в договорі на поставку води та/або дозволі на спеціальне використання води, оскільки відповідно до п. 326.3 ПКУ саме співвідношення, що вказане у дозволі та/або договорі, має використовуватися для розрахунку збору за спецводокористування.

На наш погляд розраховувати розмір збору потрібно окремо для кожного джерела, що входить до змішаного джерела, застосувавши відповідні ставки збору. Отже, і в декларації платник повинен відобразити окремо такі джерела так, наче він отримував воду не з одного змішаного джерела, а з кожного джерела окремо (

п. 325.12 ПКУ)*.

* Детальніше про розрахунок збору див. статтю «Збір за спецводокористування: що потрібно знати при поданні звітності за І квартал 2011 року» // «БТ», 2011, № 17, с. 22.

Зауважимо, що на місцях податківці дещо по-іншому розуміють порядок розрахунку збору за спецводокористування в цьому випадку. Так, вони наполягають на тому, що співвідношення, у якому формується змішане джерело, варто застосовувати не до обсягів отриманої води із змішаного джерела, а при визначенні ставки збору. Тому в декларації платник збору, на їх погляд, має відобразити отримання води із змішаного джерела як із окремого водного об’єкта, а ставку збору він має визначити самостійно як середньозважену ставку збору по змішаному джерелу, у тому співвідношенні, в якому сформовано таке змішане джерело.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі