Теми статей
Обрати теми

Про оплату листків непрацездатності за рахунок Фонду від нещасних випадків

Редакція БТ
Лист від 27.12.2010 р. № 1191-08-2

ПРАВО НА ДОПОМОГУ

з діагнозом «черепно-мозкова травма» —
 ФНВі ФТВП пояснюють причини, з яких вонине
 хочуть оплачувати такий лікарняний

 

Лист Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 27.12.10 р. № 1191-08-2

«Про оплату листків непрацездатності за рахунок Фонду від нещасних випадків»

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 10.12.10 р. № 04-29-2525

«Про надання допомоги по тимчасовій непрацездатності особі, яка отримала травму під час служби в Афганістані»

 

У

листах, що коментуються, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (далі — ФНВ) і Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) кожен окремо роз'яснили, чому вони не хочуть оплачувати листок непрацездатності, виданий найманому працівнику — колишньому військовослужбовцю, який під час проходження військової служби в Афганістані отримав черепно-мозкову травму, а тепер приніс лікарняний з діагнозом «наслідки черепно-мозкової травми».

Позиція ФНВ

. У листі, що коментується, ФНВ зауважив: для того щоб такий листок непрацездатності оплачувався за його рахунок, має бути акт розслідування нещасного випадку або акт розслідування професійного захворювання (ст. 13 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.99 р. № 1105-XIV). Ці документи повинні подаватися до ФНВ для розгляду справ про страхові виплати.

Оскільки в цьому випадку не йдеться про відшкодування шкоди, заподіяної працівникам унаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання, пов'язаних з виконанням ними трудових обов'язків, навіть за часів колишнього СРСР, такий листок непрацездатності не оплачуватиметься за рахунок коштів ФНВ.

Позиція ФТВП

. У листі, що коментується, ФТВП також зазначає: за рахунок його коштів цей лікарняний також не оплачується. Підстава — особи, які проходять військову службу, не підлягають соцстрахуванню на випадок непрацездатності, оскільки їх не названо в ч. 1 ст. 6 Закону № 2240*. Згідно з цією нормою підлягають страхуванню:

1) особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та господарювання або у фізичних осіб, у тому числі в іноземних дипломатичних і консульських установах, інших представництвах нерезидентів, а також обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах;

2) члени колективних підприємств, сільськогосподарських та інших виробничих кооперативів.

* Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

На наш погляд, висновки ФТВП є неправильними. Пояснимо чому. На момент настання страхового випадку, що підтверджується листком непрацездатності з діагнозом

«наслідки черепно-мозкової травми», колишній військовослужбовець, а тепер працівник підприємства є найманим працівником. Тому згідно з п. 1 ч. 1 ст. 6 Закону № 2240 він якраз і підлягає соцстрахуванню на випадок непрацездатності.

Із подібних випадків можна зробити висновок, що ФТВП вважає за можливе оплачувати лікарняні у випадках настання страхового випадку при хронічних захворюваннях лише в разі, якщо на момент захворювання працівник підлягав соцстрахуванню на випадок непрацездатності. Але з норм

Закону № 2240 це не випливає, на отримання допомоги має право застрахована особа при настанні страхового випадку в період роботи (ч. 1 ст. 4 Закону № 2240). Тому головне, щоб працівник перебував у трудових відносинах на момент настання страхового випадку.

Крім того, підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий в установленому порядку листок непрацездатності (

ч. 1 ст. 51 Закону № 2240). А його в цьому випадку видано.

Не названо подібну ситуацію і в

ст. 36 Закону № 2240, де зазначено випадки, коли допомога не надається.

Тому, на наш погляд, відмова ФТВП у виплаті допомоги в цьому випадку є неправомірною.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі