Теми статей
Обрати теми

Примусово-добровільна ідентифікація клієнтів банків

Редакція БТ
Лист від 11.11.2011 р. № 48-104/2256-13461

Примусово-добровільна ідентифікація клієнтів банків

 

НБУ листом, що коментується, повідомив, що деякі банки вимагають від клієнтів — фізичних осіб без урахування ризику здійснення ними фінансових операцій з метою легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, надання ними даних у запропонованому банком опитувальнику (окремі банки називають його анкетою для заповнення клієнтом), які не передбачено законодавством.

Водночас, якщо банк вважає за необхідне отримати додаткові дані, що не вимагаються чинним законодавством України, він має визначити перелік таких документів та відомостей і передбачити умови їх надання в договорі з клієнтом чи в опитувальнику. При цьому банк має поінформувати клієнта, що такий перелік документів та відомостей не є обов'язковим згідно з вимогами законодавства, а їх надання здійснюється в добровільному порядку.

Нацбанк звернув увагу, що ненадання клієнтами окремих даних, зазначених банками у формах опитувальників, надання яких, однак, не передбачено законодавством України як необхідних для здійснення ідентифікації, вивчення суті діяльності та оцінки фінансового стану клієнта, не може бути підставою для відмови банком в обслуговуванні таких клієнтів.

(Лист НБУ від 11.11.11 р. № 48-104/2256-13461)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі