Теми статей
Обрати теми

Нова форма податкової накладної — що змінилось у Порядку заповнення

Редакція БТ
Стаття

НОВА ФОРМА ПОДАТКОВОЇ НАКЛАДНОЇ —

що змінилось у Порядку заповнення

 

У попередньому номері нашої газети ми вже повідомляли про затвердження Мінфіном нової форми податкової накладної (див. «БТ», 2011, № 50, с. 7). Тож з новою формою цього документа ви вже мали змогу ознайомитись. За інформацією, розміщеною на сайті бюлетеня «Офіційний вісник України» (http://ovu.com.ua станом на 13.12.11 р.), наказ МФУ від 01.11.11 р. № 1379, яким затверджено нову форму податкової накладної, планується опублікувати у № 95 від 16.12.11 р. Отже, саме з 16.12.11 р. потрібно застосовувати нову форму податкової накладної.

Як і обіцяли, у цьому номері ми проаналізуємо зміни, які відбулись у самій формі податкової накладної та додатках до неї, а також розкажемо про зміни у Порядку її заповнення.

Микола ШПАКОВИЧ, заступник головного редактора

 

Що змінилось у формі ПН

Податкова накладна. Звісно, перше, що впадає в око при розгляді нової форми ПН, — це збільшення кількості граф у табличній частині. Тепер їх 12.

Як і очікувалось, поряд з номенклатурою товарів, які постачаються (гр. 3), додано окрему гр. 4 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД» для відображення однойменного обов'язкового реквізиту ПН.

Крім того, слід звернути увагу, що у шапці нової форми вказано вихідні дані документа, яким вона затверджена, — наказ МФУ від 01.11.11 р. № 1379.

Дещо змінився формат порядкового номера ПН. Після знаку дробу додано ще одну клітинку (тепер їх п'ять замість чотирьох). Під першою з таких клітинок додано посилання на примітку (1), з якої зрозуміло, що саме у цій клітинці має бути відображено позначку про відповідний спецрежим, який застосовує постачальник (2 — спецрежим згідно зі ст. 209 ПКУ; 3 — підприємство, яке відповідає критеріям ст. 209 ПКУ, але не обрало спецрежим; 4 — переробне підприємство). Отже, для відображення номера філії у порядковому номері ПН тепер передбачено 4 клітинки замість трьох, як це було раніше.

У гр. 8 — 10 позначення ставки ПДВ «20 %» та «0 %» тепер замінено словами «основна ставка» та «нульова ставка». Отже, до нової форми ПН не потрібно буде вносити жодних змін після 01.01.14 р. — дати, з якої основна ставка ПДВ становитиме 17 % (п. 10 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

Додаток 1. Більш суттєвих змін зазнав додаток 1 до ПН.

Нагадаємо, що цей додаток заповнюється при постачанні частки товару/послуги, що не містить відокремленої вартості. Прикладом такої операції може бути постачання виробу, що складається із декількох частин, які постачаються окремо. Наприклад, при поставці шафи-купе спочатку постачається каркас, а потім (після встановлення каркасу) двері до нього. У такому випадку при постачанні першої частини виписується ПН на всю вартість цілого виробу, а у додатку 1 до такої ПН вказуються дані частин, що вже поставлено, та частин, які будуть постачатись пізніше.

У новій формі додатка 1 номенклатура як цілого товару, який має відокремлену вартість, так і його складових частин, що постачаються окремо та не мають відокремленої вартості, буде наводитись у гр. 3 (раніше вказувалась окремо у гр. 3, 8 та 11).

Крім того так само, як і в формі ПН, додано гр. 4 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД».

Розрахунок коригування. У додатку 2 до ПН Розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної (РК) відбулись такі ж саме зміни формату порядкового номеру ПН, як і в самій ПН. Крім «традиційної» гр. 4 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД» у табличній частині РК у шапці РК додано дату його виписки. Раніше про дату складання РК можна було лише здогадатись виходячи із інформації про дату коригування, вказану у гр. 1 табличної частини.

 

Оформлення ПН

Більшість «звичних» норм щодо порядку заповнення ПН, які були передбачені у Порядку № 969, «перекочували» до Порядку № 1379. Слід відзначити, що, на наш погляд, Мінфін деякі положення сформулював чіткіше та врахував останні зміни у законодавстві.

Так, у пп. 2 та 3 чітко викладено правила оформлення ПН.

1. ПН повинна заповнюватись державною (українською) мовою (п. 2 Порядку № 1379). Про можливість використання інших мов у Порядку № 1379 не згадується. Тож ПН, які заповнені іншими мовами, зокрема російською, навіть якщо при цьому дотримуються вимоги Закону про мови, податківці, скоріше за все, будуть «вирізати» із податкового кредиту як такі, що заповнені з порушенням вимог п. 2 Порядку № 1379.

Сподіваємось, що податківці, як і раніше, не будуть заперечувати проти використання у назві товарів оригінальних назв торгових марок та маркувань, зокрема, викладених латиницею.

2. Тепер передбачено лише два способи заповнення ПН:

друкується форма ПН (бланк), який заповнюється розбірливим почерком ручкою з чорнилом (пастою) синього або чорного кольору без підчисток і виправлень тексту та цифрових даних;

ПН заповнюється повністю в електронному вигляді, а потім роздруковується.

Отже, тепер нормативно затверджено заборону на часткове заповнення ПН друком, а частково ручкою, про яку раніше згадувалось у листі ДПАУ від 06.04.11 р. № 9497/7/16-1517 (далі — лист № 9497)*.

* Див. Шпаргалку бухгалтера «Пам’ятка про складання податкових накладних» // «БТ», 2011, № 21, с. 23.

3. Друкована ПН може бути як з клітинками, так і без них. Тобто розділення на клітинки полів, у які вписуються цифри, тепер є обов'язковим лише для форми ПН, яка заповнюється ручкою (перший спосіб заповнення). У ПН, які створені у електронному вигляді, а потім роздруковані, можуть не друкуватись рамки клітинок.

4. Реквізити заголовної частини ПН вирівнюються по правій межі поля**. Таку вимогу податківці висували і раніше у листі ДПАУ від 18.07.11 р. № 12901/6/16-1115 (див. ком. «Заповнення податкових накладних: чергова порція роз'яснень ДПАУ» // «БТ», 2011, № 40, с. 7), але лише із «технічних» причин. При цьому у консультації, наведеній у розділі 130.21 ЄБПЗ, податківці визнавали, що ПН, у якій дані вирівняні не в такому порядку, вважається заповненою без порушень (за умови вірно заповнених всіх інших реквізитів).

** Зверніть увагу, що формально ця вимога стосується не лише полів із цифровими даними, а й назв продавця та покупця.

Схоже, що до вирівнювання даних у полях нової форми ПН податківці будуть ставитись не так ліберально, адже така вимога тепер прямо передбачена у Порядку № 1379.

5. У п. 16 Порядку № 1379 закріплено права продавця скріплювати ПН печаткою «Для податкових накладних».

 

Обов'язкові реквізити

Уточнено правила заповнення деяких обов'язкових реквізитів ПН. У цілому можна говорити, що у Порядку № 1379 знайшли відображення ті правила заповнення ПН, які були сформульовані податківцями у листі № 9497.

Дата виписки ПН заповнюється цифрами у такій послідовності: день місяця (дві цифри), місяць (дві цифри), рік (чотири цифри) — ДДММРРРР. При цьому крапки, коми та інші розділові знаки в даті виписки ПН не проставляються (наприклад, якщо ПН виписано 12 грудня 2011 року, то слід вказати: «12122011»).

Порядковий номер ПН присвоюється відповідно до її номера в реєстрі виданих та отриманих податкових накладних та не містить літер чи інших символів.

Встановлено правила заповнення такого обов'язкового реквізиту ПН, як місцезнаходження (податкова адреса) продавця/покупця. Такі дані
вказуються з урахуванням вимог ст. 45 ПКУ, яка передбачає, що:

— податковою адресою платника податків — фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в органі ДПС (п. 45.1 ПКУ);

— податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (п. 45.2 ПКУ).

Крім того, слід врахувати положення ст. 29 і 93 ЦКУ, де передбачено, що:

— місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово (ч. 1 ст. 29 ЦКУ);

— місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку (ч. 1 ст. 93 ЦКУ).

У полі «Вид цивільно-правового договору» зазначається вид договірних зобов'язань, визначених ЦКУ. Нагадаємо найпопулярніші види договірних зобов'язань, визначених у ЦКУ, які найчастіше використовуються у господарській діяльності:

— купівля-продаж (гл. 54 ЦКУ);

— найм (оренда) (гл. 58 ЦКУ);

— підряд (гл. 61 ЦКУ);

— послуги (гл. 63 ЦКУ);

— перевезення (гл. 64 ЦКУ);

— транспортне експедирування (гл. 65 ЦКУ).

При заповненні даних документа, яким оформлено такі договірні зобов'язання (договору чи іншого документа, наприклад, рахунку-фактури), дата його укладання проставляється відповідно до вимог щодо заповнення дати складання ПН (день, місяць, рік без будь-яких розділових знаків).

Нагадаємо, до речі, що у випадку, коли договір укладено в усній формі чи існує лише рахунок, ми радимо зазначати в ПН вид цивільно-правового договору (виходячи з предмета домовленості), навіть якщо його укладено усно, а також назву, дату й номер документа, яким оформлено відносини сторін (якщо такий документ складався). Наприклад:

— «Договір купівлі-продажу, рахунок-фактура від 12122011 № 112»;

— «Договір про надання послуг, рахунок від 12122011 № 24».

У п. 6.3 Порядку № 1379 перелічено випадки, у яких покупець не має права на формування податкового кредиту за ПН:

— відсутність факту реєстрації платником податку — продавцем товарів/послуг ПН у ЄРПН;

порушення порядку заповнення ПН;

— ПН виписана платником, звільненим від сплати податку за рішенням суду, після набрання чинності таким рішенням суду.

Отже, будь-яке порушення правил заповнення ПН, які тепер сформульовані у Порядку № 1379, може розглядатись податківцями як привід для відмови у формуванні податкового кредиту, навіть якщо саме по собі порушення жодним чином не вплинуло на розрахунок суми ПДВ за такою ПН. Наприклад, якщо дані у ПН, яка заповнена від руки, вирівняно не за правою межею поля.

Нагадаємо, що в разі порушення продавцем порядку заповнення ПН та/або порядку реєстрації в ЄРПН покупець має право додати до декларації з ПДВ заяву із скаргою на такого постачальника (додаток Д8), яка є підставою для включення сум ПДВ до складу податкового кредиту (п. 201.10 ПКУ, п. 7 Порядку № 1379).

 

Інші зміни

Нові типи причин. Розширено перелік типів причин, за яких обидва екземпляри ПН залишаються у продавця. Додано такі типи:

«12 — Виписана на вартість безоплатно поставлених товарів/послуг, обчислену виходячи з рівня звичайних цін». Раніше за такими операціями виписували ПН з типом причини «01»;

«13 — Використання виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не у господарській діяльності». Раніше за такими операціями виписували ПН з типом причини «04»;

«14 — Виписана покупцем (отримувачем) послуг від нерезидента». Така ПН складається в одному екземплярі і залишається у отримувача послуг. Раніше в таких ПН тип причини не вказувався.

Слід звернути увагу на те, що при безплатному постачанні товарів (ПН з типом причини «12») так само, як і у випадку, коли звичайна ціна перевищує фактичну, продавець виписує дві податкові накладні:

— перша — на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання (0 грн.). Така ПН видається отримувачу таких товарів, якщо він зареєстрований платником ПДВ;

— друга — на суму, розраховану виходячи з перевищення звичайної ціни над фактичною. Така ПН отримувачу товарів не видається.

Умовні ІПН. Нагадаємо, що згідно з п. 11.6 Порядку № 1002 при відображенні операцій з придбання товарів та послуг, у нерезидента, у Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних у гр. 7 вказуються умовні ІПН:

«200000000000» — якщо товари/послуги, придбані в нерезидента, не призначаються для використання у господарській діяльності або придбані з метою їх використання для постачання послуг за межами митної території України або послуг, місце постачання яких визначається відповідно до п. 186.3 ПКУ;

«300000000000» — якщо товари/послуги придбані в нерезидента (в інших випадках — призначаються для використання у господарській діяльності на території України).

При цьому в ПН, складеній отримувачем послуг від нерезидента, у полі «Індивідуальний податковий номер продавця» треба було поставити «0» (п. 8.2 Порядку № 969). Тепер відповідно до п. 8.2 Порядку № 1379 при складанні ПН на послуги, отримані від нерезидента, у полі «Індивідуальний податковий номер продавця» теж треба буде вказувати умовні ІПН:

«200000000000» — якщо такі послуги не призначаються для використання у господарській діяльності або придбані з метою їх використання для постачання послуг за межами митної території України або послуг, місце постачання яких визначається відповідно до п. 186.3 ПКУ;

«300000000000» — якщо місце постачання таких послуг розташоване на митній території України (призначаються для використання у господарській діяльності).

Код за УКТ ЗЕД у РК. Податківці і раніше вимагали вказувати код товару за УКТ ЗЕД у РК, у якому коригуються дані щодо поставлених підакцизних товарів та/або товарів, ввезених на митну територію України, незалежно від дати складення ПН, до якої він виписується (див. консультацію із ЄБПЗ, розділ 130.10). Однак такої вимоги не було ні у ПКУ, ні у Порядку № 969.

Тепер у п. 23 Порядку № 1379 є така вимога. Там передбачено, що у разі здійснення коригування сум податкових зобов'язань за операціями з постачання підакцизних товарів та товарів, увезених на митну територію України, у гр. 4 РК вказується код таких товарів згідно з УКТ ЗЕД.

У решті порядок заповнення ПН залишився незмінним. Тому більшість правил, про які ми говорили у статті «Нова форма податкової накладної: вивчаємо зміни та заповнюємо» // «БТ», 2011, № 5 с. 48, залишаються актуальними.

Ще раз нагадаємо, що нову форму ПН та нові правила заповнення ПН слід застосовувати з дати набрання чинності наказом МФУ від 01.11.11 р. № 1379 — дати офіційного опублікування цього документа (на момент підготовки цього номера не опублікований, однак його публікація запланована на 16.12.11 р.).

 

Документи і скорочення статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.03 р. № 435-IV.

Закон про мовиЗакон УРСР «Про мови в Українській РСР» від 28.10.89 р. № 8312-XI.

Порядок № 969 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом ДПАУ від 21.12.10 р. № 969.

Порядок № 1379 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 01.11.11 р. № 1379.

УКТ ЗЕД — Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності (наведена у додатку до Закону України «Про митний тариф України» у редакції від 21.12.10 р. № 2829-VI).

ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на сайті ДПСУ: www.sta.gov.ua

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних.

ІПН — індивідуальний податковий номер постачальника — платника податку на додану вартість.

ПН — податкова накладна.

РК — Розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі