Теми статей
Обрати теми

Новий порядок виплати лікарняних та інших допомог із ФТВП з 2011 року

Редакція БТ
Стаття

НОВИЙ ПОРЯДОК ВИПЛАТИ

лікарняних та інших допомог із ФТВП з 2011 року

 

Набуття чинності Законом про ЄВС кардинально змінило механізм отримання допомог, що виплачуються за рахунок коштів ФТВП. Хворіти тепер не просто погано, а вкрай неприємно, оскільки новий механізм отримання допомог передбачає виплату роботодавцем нарахованих сум лише після отримання коштів від Фонду. Добре, якщо Фонд не зволікатиме з перерахуванням коштів, а якщо навпаки? Сьогодні ми розповімо про те, як діє новий механізм виплати допомог з ФТВП. Ознайомтеся з ним!

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Новий механізм виплат допомог із ФТВП

Згідно з оновленою

ст. 21 Закону № 2240 з 2011 року кардинально змінився порядок здійснення фінансування матеріального забезпечення за рахунок коштів ФТВП. Чинний дотепер залік нарахованих допомог із сумами нарахованих внесків до ФТВП скасовано. Тепер ФТВП перераховує допомоги на рахунок роботодавця, і вже роботодавець виплачує отримані кошти працівникам.

Відповідно до

ч. 1 ст. 21 Закону № 2240 порядок фінансування встановлює правління ФТВП. На виконання цієї норми розроблено Порядок № 26, чинний з дня опублікування — з 4 лютого 2011 року (опубліковано в «Офіційному віснику України», 2011, № 6).

Порядок № 26

визначає умови фінансування ФТВП роботодавців для надання ними матеріального забезпечення, передбаченого ст. 34 Закону № 2240, за видами:

— допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною);

— допомога по вагітності та пологах;

— допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві).

Новий порядок застосовується для виплати допомог, нарахованих

страхувальником після 01.01.11 р., тобто щодо сум допомоги, які не відображено у річному звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП (лист ФТВП від 13.01.11 р. № 01-16-45 // «БТ», 2011, № 4, с. 10). Тому щодо перехідних лікарняних, коли листок непрацездатності відкрито у 2010 році, а закрито в 2011 році, слід застосовувати вже новий порядок фінансування допомог.

Водночас

незмінними залишилися джерела виплати звичайних лікарняних ( ч. 2 і 3 ст. 35 Закону № 2240 — раніше частина цих норм містилася в Законі України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.01 р. № 2213-III, що втратив чинність з 01.01.11 р.) та інших соцстрахівських виплат. Нагадаємо їх (табл. 1 на с. 17).

Порядок розрахунку сум лікарняних також не змінився — як і раніше, суми на підставі листків непрацездатності розраховуємо відповідно до

Порядку № 1266.

Далі покроково покажемо новий механізм фінансування допомог за рахунок коштів ФТВП.

 

Крок 1 — працівник надає документи для нарахування допомог

Документи, на підставі яких застрахованій особі призначаються допомоги, названі у

ст. 51 Закону № 2240 (табл. 2 на с. 17).

 

Крок 2 — комісія із соцстраху призначає допомогу

Отримавши необхідні документи (листок непрацездатності, свідоцтво про смерть), комісія (уповноважений) із соціального страхування, керуючись

Положенням № 25, приймає рішення про призначення матеріального забезпечення (ч. 3 ст. 50 Закону № 2240; п. 3 Порядку № 26).

Засідання

комісії для розгляду питань призначення матеріального забезпечення повинні проводитися не рідше двох разів на місяць, а уповноважений розглядає такі питання в міру надходження відповідних звернень та подання необхідних для їх вирішення документів. При цьому надані працівником документи на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності й по вагітності та пологах має бути розглянуто не пізніше 10 днів з дня їх надходження (ч. 1 ст. 52 Закону № 2240), а для призначення допомоги на поховання — не пізніше дня, наступного за днем звернення (ч. 4 ст. 52 Закону № 2240).

Зверніть увагу: з 31.01.11 р. до

Положення № 25 унесено незначні зміни згідно з постановою правління ФТВП від 22.12.10 р. № 28 — дещо змінено права та повноваження комісії (уповноваженого) у зв’язку зі зміною з 2011 року механізму фінансування матеріального забезпечення. Зокрема, комісія (уповноважений) із соцстрахування контролює надсилання роботодавцем заяв-розрахунків про нараховані працівникам суми матеріального забезпечення ( пп. 3.1.5 і 3.4.5 Положення № 25).

Своє рішення комісія (уповноважений) оформляє

протоколом засідання комісії із соціального страхування (рішенням уповноваженого), наведеним у додатку до Положення № 25 (приклад заповнення див. на рис. 1, с. 22).

 

Таблиця 1.

Джерела фінансування виплат і допомог із ФТВП

За рахунок чиїх коштів виплачується

Вид виплати/ допомоги

Норма Закону № 2240

Роботодавець

Оплата перших 5 днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві

Абз. другий ч. 2 ст. 35; Порядок № 439

ФТВП

Тимчасова непрацездатність працівників унаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, із 6-го дня хвороби

Абз. перший ч. 2 ст. 35

Тимчасова непрацездатність інвалідів, які працюють в УТОС та УТОГ (з першого дня)

Абз. третій ч. 2 ст. 35

Лікарняний по догляду за хворою дитиною віком до 14 років (з першого дня за весь період хвороби, але не більше ніж за 14 календарних днів)

Ч. 3 ст. 35

Лікарняний по догляду за хворим членом сім’ї (з першого дня не більше ніж на 3 (7) календарних днів)

Ч. 4 ст. 35

Лікарняний по догляду за дитиною віком до 3 років або дитиною-інвалідом віком до 18 років у разі хвороби матері чи іншої особи, яка доглядає цю дитину (з першого дня)

Ч. 5 ст. 35

Лікарняний на період карантину, накладеного органами санітарно-епідеміологічної служби
(з першого дня)

Ч. 7 ст. 35

Лікарняний у зв’язку з тимчасовим переведенням працівника відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу (з першого дня, але не більше ніж за 2 місяці)

Ч. 8 ст. 35

Лікарняний у зв’язку з протезуванням у стаціонарі протезно-ортопедичного підприємства
(з першого дня з урахуванням часу проїзду)

Ч. 9 ст. 35

Для здійснення санаторно-курортного лікування

Ч. 10 ст. 35

Допомога по вагітності та пологах (за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю
та пологами)

Ст. 38

Допомога на поховання

Ст. 45

 

Таблиця 2.

Документи-підстави для нарахування допомог за рахунок коштів ФТВП

Вид допомоги

Документи, на підставі яких призначається допомога

Допомога по тимчасовій
непрацездатності

Листок непрацездатності (для сумісників — копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи).
Для чорнобильців (для 100% лікарняного) — копії відповідних посвідчень чи інші документи, що підтверджують право на пільгу

Допомога по вагітності
та пологах

Листок непрацездатності (для сумісників — копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи)

Допомога на поховання
застрахованої особи

Свідоцтво про смерть, видане органом РАГС

Допомога на поховання члена сім’ї застрахованої особи

Свідоцтво про смерть, видане органом РАГС

Довідки з місця проживання про перебування померлого члена сім’ї на утриманні застрахованої особи

 

Крок 3 — роботодавець визначає суму допомоги

На підставі протоколу комісії (уповноваженого) із соцстраху роботодавець нараховує суму виплат працівнику: суму оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності та допомог за рахунок коштів ФТВП (

п. 4 Порядку № 26). Порядок розрахунку суми оплати перших 5 днів та допомог у зв’язку з набуттям чинності Законом про ЄВС не змінився — змінився тільки порядок надходження коштів від ФТВП для виплати цих допомог. Тому, як і раніше, звичайні та декретні лікарняні ми розраховуємо згідно з Порядком № 1266, а допомогу на поховання виплачуємо в розмірі, визначеному ФТВП*.

* На сьогодні розмір допомоги, який було встановлено ще у 2008 році постановою правління ФТВП від 25.12.07 р. № 83, визначено в сумі 1400 грн.

 

Крок 4 — роботодавець відкриває окремий рахунок для зарахування допомог

Для зарахування

страхових коштів згідно з ч. 2 ст. 21 Закону № 2240 роботодавець відкриває окремий поточний рахунок у банку. Його відкривають згідно з Інструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженою постановою Правління НБУ від 12.11.03 р. № 492, і особливості правового режиму використання такого рахунка, визначені Законом № 2240, передбачаються в договорі банківського рахунка (лист НБУ від 14.12.10 р. № 25-111/2972-22535 // «БТ», 2010, № 52, с. 4).

Згідно з

абзацом четвертим ч. 2 ст. 21 Закону № 2240 страхові кошти, зараховані на такий рахунок у банку, може бути використано страхувальником виключно на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам.

У зв’язку з цим виникають запитання стосовно допомоги по тимчасовій непрацездатності. Оскільки ФТВП відшкодовує роботодавцю нараховану суму допомоги без зменшення її на утримані ЄВС та ПДФО («грязну» суму — див.

«Крок 5 — роботодавець оформляє заяву-розрахунок»), цю норму можна розуміти двояко. З одного боку, її можна трактувати так: кошти зі спецрахунка можна використовувати виключно на виплату допомог, які роботодавець отримує за чеком або перераховує на рахунок працівника. З іншого боку, оскільки роботодавець має з такої суми утримати і сплатити ЄВС та ПДФО, то кошти з цього рахунка може бути спрямовано на сплату утримуваних ЄВС та ПДФО, платником яких є саме працівник. При цьому роботодавець, відповідальний за їх нарахування і сплату, має утримати і сплатити такі суми:

— ЄВС у частині утримання за застрахованих осіб нараховує та сплачує (за найманих працівників — фізичних осіб, які виконують роботи і надають послуги за ЦП-договорами, одержувачів допомоги) роботодавець за рахунок сум, на які ЄВС нараховано (

ч. 6 ст. 7 і ч. 9 ст. 9 Закону про ЄВС);

— ПДФО із сум доходу, у тому числі звичайних лікарняних, утримує податковий агент (роботодавець) за рахунок такого доходу
(

п.п. 168.1.1 ПКУ). Згодом при виплаті доходу ПДФО перераховують до бюджету. Причому банки приймають платіжні документи на виплату доходу тільки за умови подання документів на сплату ПДФО (п.п. 168.1.2 ПКУ).

До речі, до 2011 року за рахунок коштів ФТВП з нарахованими соцвнесками також зараховувалися «грязні» суми лікарняного — з урахуванням внеску до ПФУ та ПДФО.

Тому важливо, щоб договір банківського рахунка не забороняв перераховувати з такого рахунка ПДФО та ЄВС при виплаті допомоги

— при укладенні цього договору обов’язково погоджуйте цю умову з банком*.

* На сьогодні деякі банки не допускають можливості сплати з такого спецрахунка утриманих роботодавцями із сум допомоги ПДФО та ЄВС. Вважаємо це неправильним, і, звичайно ж, із цього приводу не зашкодять відповідні роз’яснення Нацбанку.

Що стосується оплати

послуг з розрахунково-касового обслуговування, то їх зазвичай оплачують не зі спецрахунку (навряд чи ФТВП компенсує такі витрати роботодавця, які, до речі, також безпосередньо пов’язані з виплатою сум допомоги), а з поточного рахунка роботодавця. За необхідності слід завчасно оформити чекову книжку в разі видачі допомоги працівникам готівкою через касу роботодавця.

 

Крок 5 — роботодавець оформляє заяву-розрахунок

Щоб отримати допомогу за рахунок коштів ФТВП, роботодавець має заповнити і подати до ФТВП

заяву-розрахунок. Її форму наведено в додатку до Порядку № 26. Складаємо її у двох примірниках. На жаль, у Порядку № 26 опису заповнення цього документа практично немає, за винятком графи 5 зворотного боку. Поки що немає із цього приводу й будь-яких роз’яснень ФТВП. Тому наведемо своє бачення заповнення показників заяви-розрахунку (табл. 3 на с. 19).

Спочатку слід застерегти, що до

заяви-розрахунку вносимо тільки суму допомоги, яку має бути компенсовано за рахунок коштів ФТВП. Тому оплату перших 5 днів за рахунок роботодавця тут не показуємо.

 

Таблиця 3.

Заповнення показників заяви-розрахунку

Показник

Порядок заповнення

1

2

ТЕКСТОВА ЧАСТИНА

«(назва робочого
органу Фонду)
»

Зазначаємо робочий орган ФТВП:
— для тих, хто перебуває на обліку на 01.01.11 р., — за місцем обліку в органі ФТВП;
— для зареєстрованих після 01.01.11 р. — за місцем обліку, зазначеному в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування

«Найменування
страхувальника
»

Для юридичних осіб — коротка назва з реєстраційних документів.
Для ФОП — прізвище, ім’я та по батькові

«Реєстраційній номер страхувальника (для зареєстрованих до 01.01.2011)»

Проставляється реєстраційний номер страхувальника для тих, хто перебуває на обліку на 01.01.11 р., зазначений у Повідомленні про взяття на облік страхувальника (додаток 3 до Інструкції № 16)

Може бути заповнено один показник, другий прокреслюємо

«Реєстраційній номер у Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування (для зареєстрованих після 01.01.2011)»

Страхувальники, які стали на облік після 01.01.11 р., зазначають свій реєстраційний номер, зазначений у Повідомленні про взяття на облік платника єдиного внеску (додаток 1 до Порядку, затвердженого постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-6), отриманому від ПФУ

«Окремий поточний рахунок у банку або окремий рахунок у відповідному органі Державного казначейства України»

Крім зазначення номера окремо відкритого рахунка, тут обов’язково вписуємо також назву банку, в якому відкрито цей рахунок, для того щоб ФТВП зміг повністю заповнити платіжні документи на перерахування коштів. МФО банку вказуємо в показнику нижче

«___ ____________ 201_ року»

Проставляємо дату складання заяви-розрахунку

«Керівник підприємства (установи)», «Головний бухгалтер»

Зазначаємо П. І. Б. керівника та головбуха юридичної особи. Свої підписи проставляють керівник та головбух юридичної особи, та засвідчуємо печаткою (п. 5 Порядку № 26). ФОП, на наш погляд, сам підписує заяву-розрахунок, а проставляє відбиток печатки лише за її наявності

ТАБЛИЧНА ЧАСТИНА

Лицьова частина

Порядок заповнення схожий із заповненням рядків 1 — 5 (графи 1 — 4) розділу IV «Витрати за рахунок страхових внесків» скасованого звіту Ф4-ФСС з ТВП

«1. По тимчасовій непрацездатності (за винятком допомоги по догляду за хворою дитиною або хворим членом сім’ї)»

У графі «Кількість днів» указуємо кількість робочих днів, протягом яких тривала тимчасова непрацездатність працівників, щодо яких складено заяву-розрахунок, унаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, що підлягають оплаті за рахунок коштів ФТВП.
У графі «Сума (в грн. з коп.)» указуємо суму нарахованої на підставі листків непрацездатності допомоги, яку має профінансувати ФТВП, тобто для звичайних працівників з 6-го дня хвороби.
Зверніть увагу: ФТВП має відшкодувати роботодавцю «грязну» суму допомоги, тобто з урахуванням утримуваних із них сум ЄВС та ПДФО

«2. По тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною або хворим членом сім’ї»

У графі «Кількість днів» указуємо кількість робочих днів, на які працівникам надавалися листки непрацездатності для догляду за хворою дитиною або членом сім’ї, що оплачуються з першого дня за рахунок коштів ФТВП.
У графі «Сума (в грн. з коп.)» зазначаємо суму нарахованої на підставі листків непрацездатності допомоги, яку має профінансувати ФТВП.
На наш погляд, тут слід показати не лише допомоги для догляду за хворою дитиною або членом сім’ї (що вказано в назві рядка), а й інші фінансовані допомоги ФТВП, не відображені в інших рядках заяви-розрахунку (названі в табл. 1 на с. 17, крім звичайного лікарняного на працівника, допомоги по вагітності та пологах і на поховання)

«3. По вагітності
та пологах
»

У графі «Кількість днів» указуємо кількість календарних днів відпустки по вагітності та пологах (126, 140, 14 днів), а у графі «Сума (в грн. з коп.)» — суму нарахованої допомоги по вагітності та пологах, що підлягає фінансуванню з ФТВП

«4. На поховання (кількість виплат)»

У графі «Кількість днів» зазначаємо кількість виплат допомоги на поховання, а у графі «Сума
(в грн. з коп.)
» — суму допомоги на поховання, що підлягає фінансуванню з ФТВП

«Разом»

Сума рядків по графі «Сума (в грн. з коп.)»: 1 + 2 + 3 + 4 — це загальна сума витрат, які ми заявляємо до фінансування до ФТВП та які після обробки працівниками ФТВП повинні надійти на спецрахунок

Оборотна частина

Розшифровуємо страхові випадки щодо кожного працівника та за кожним листком непрацездатності.
На наш погляд, у цьому розділі слід показувати не лише працівників, яким нараховано виплати, що фінансуються ФТВП на підставі листків непрацездатності, а й застрахованих осіб, яким нараховано допомоги на поховання (графи, для яких немає інформації, прокреслюємо)

Графа 2 «П. І. Б.»

Указуємо повністю прізвище, ім’я та по батькові:
1) для громадян України — на підставі україномовної сторінки паспорта застрахованої особи;
2) для іноземців — відповідно до засвідченого в установленому законодавством України порядку перекладу українською мовою паспортного документа

Графа 3 «№ страхового свідоцтва»

Указуємо номер страхового свідоцтва працівника. Якщо у працівника його немає, то необхідно допомогти йому отримати свідоцтво, керуючись Порядком № 1306. Про те, як це зробити, див. у конс. «Чи вимагати страхове свідоцтво при працевлаштуванні» // «БТ», 2010, № 45, с. 44.
Якщо працівник не отримав страхового свідоцтва, то це, на наш погляд, не позбавляє його права на отримання допомоги. Для отримання права на допомогу головне, щоб він був застрахованою особою. При цьому виходячи з визначень застрахованої особи, наведених у ст. 2 Закону № 2240 і ст. 1 Закону про ЄВС, статус застрахованого жодним чином не прив’язаний до наявності на руках у застрахованої особи страхового свідоцтва:
ст. 2 Закону № 2240: «застрахована особа — найманий працівник, а у випадках, передбачених цим Законом, також інші особи (громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України), на користь яких здійснюється загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням»;
ст. 1 Закону про ЄВС: «застрахована особа — фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок».
При цьому, незважаючи на те, що згідно з п. 2 Порядку № 1306 страхове свідоцтво підтверджує право застрахованої особи на отримання послуг та матеріального забезпечення за соцстрахуванням, статус застрахованої особи визначається відповідно до зазначених вище норм Закону № 2240 та Закону про ЄВС. Адже страхове свідоцтво знаходиться на руках і після звільнення від роботодавця, але непрацююча людина отримати лікарняні, маючи на руках одне лише свідоцтво, не зможе.
Сподіваємося отримати найближчим часом із цього приводу роз’яснення від ФТВП

Графа 4 «№ листка непрацездатності»

Указуємо номер та серію листка непрацездатності, проставлені друкарським способом (проставлено у правому верхньому куті)

Графа 5 «Причина
непрацездатності...»

Уносимо цифру, якою закодовано причину непрацездатності працівника, зазначену в аналогічному полі листка непрацездатності: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9 і 10.
Зверніть увагу: тут не може бути поставлено цифри 2 і 4, оскільки такі листки непрацездатності оплачуються за рахунок коштів Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві

Графа 6 «Період
непрацездатності»

Зазначаємо весь період тимчасової непрацездатності, указаний у розділі «Звільнення від роботи» листка непрацездатності, у тому числі на який припадають перші 5 днів хвороби

Графа 7 «Кількість днів, що підлягають оплаті, разом»

Указуємо загальну кількість:
— для тимчасової непрацездатності — робочі дні, що припадають на весь період тимчасової непрацездатності, у тому числі перші 5 днів хвороби;
— для відпустки по вагітності та пологах — календарні дні тривалості відпустки по вагітності та пологах

Графа 8 «Кількість днів, що підлягають оплаті, у т. ч. за рахунок коштів Фонду»

Проставляємо кількість днів із графи 7, що підлягають оплаті за рахунок коштів ФТВП:
— для тимчасової непрацездатності — робочі дні, що припадають на хворобу з 6-го дня;
— для відпустки по вагітності та пологах — усі

календарні дні тривалості відпустки по вагітності та пологах

Графа 9 «Сума,
разом»

Указуємо загальну суму нарахованої працівнику виплати за листком непрацездатності (оплата перших 5 днів та допомог за рахунок ФТВП) та суму допомоги на поховання

Графа 10 «Сума,
у т. ч. за рахунок
коштів Фонду»

Зазначаємо суму нарахованої працівнику допомоги за рахунок коштів ФТВП

 

Крок 6 — роботодавець подає заяву-розрахунок до ФТВП

Заповнену у двох примірниках

заяву-розрахунок роботодавець подає до свого ФТВП, назву якого зазначено в заголовній частині цього документа. Один примірник заяви-розрахунку разом із документами, на підставі яких призначено допомоги, зберігається в роботодавця (п. 5 Порядку № 26).

Ні у

Законі № 2240, ні в Порядку № 26 не зазначено строк подання заяви-розрахунку до ФТВП. Водночас згідно з оновленими пп. 3.1.5 і 3.4.5 Положення № 25 комісія (уповноважений) із соцстраху здійснює контроль за своєчасним надсиланням до ФТВП заяв-розрахунків. Що розуміти під «своєчасним надсиланням», не зрозуміло. Звичайно, роботодавець в інтересах працівника має подати цей документ до ФТВП якнайшвидше після нарахування сум допомог.

 

Крок 7 — ФТВП перераховує допомогу

Суму допомоги ФТВП перераховує роботодавцю на

окремо відкритий рахунок, зазначений ним у заяві-розрахунку, протягом 10 робочих днів після надходження від роботодавця заяви-розрахунку (п. 8 Порядку № 26).

Після отримання від роботодавця ФТВП обробляє

заяву-розрахунок: перевіряє правильність заповнення реквізитів, наявність даних про страхувальника в Держреєстрі, дані про сплату ЄВС, частина якого надходить і до ФТВП (п. 7 Порядку № 26). Тому не виключено, що роботодавцю за поданою заявою-розрахунком може бути відмовлено повністю або частково в перерахуванні допомоги. Не виключено, що при обробці заяв-розрахунків співробітники ФТВП вас можуть попросити надати копію платіжного доручення на сплату ЄВС - про це ФТВП говорить у своєму листі від 15.02.11 р. № 01-16-248.

На жаль, у чинному законодавстві не передбачено будь-яких штрафних санкцій за порушення ФТВП строку для перерахування сум допомог, як, наприклад, це передбачено для страхувальників при порушенні строку повернення невикористаних коштів Фонду (див. розділ

«Крок 9 — роботодавець повертає Фонду невикористані суми допомог» на с. 24). Це може призводити до порушень дотримання цього строку. У разі необґрунтованих затримок у перерахуванні допомог або відмови в їх наданні можемо порадити поскаржитися до вищого за рівнем органу ФТВП або за телефоном «гарячої лінії»: 0-800-50-18-92, яку відкрито для оперативного реагування на телефонні звернення застрахованих осіб щодо якості роботи ФТВП (інформація із сайта www.fse.gov.ua ). Крім того, страхувальники та застраховані особи можуть оскаржити дії чи бездіяльність посадових осіб ФТВП у судовому порядку.

 

Крок 8 — роботодавець виплачує допомоги

Строки виплати.

Згідно з п. 9 Порядку № 26, отримавши гроші, роботодавець має виплатити допомоги працівникам у строки, передбачені ст. 52 Закону № 2240 (див. табл. 4 на с. 22).

Як бачимо, строків, установлених

ст. 52 Закону № 2240, роботодавець може дотриматись лише при виплаті допомоги на поховання, оскільки для нього в ч. 4 ст. 52 передбачено строк у прив’язці до отримання коштів від ФТВП.

Що стосується допомог, нарахованих за листками непрацездатності, то для них

ч. 2 ст. 52 строк виплати в найближчий день для виплати зарплати прив’язано до дня призначення допомоги. А от із норм п. 9 Порядку № 26 можна зробити висновок, що роботодавець, щоб виплатити працівникам допомогу, має зачекати найближчого строку для виплати зарплати після отримання цих коштів.

У коментарі до

листа ФТВП від 13.01.11 р. № 01-16-45 («БТ», 2011, № 4, с. 10) ми писали, що здебільшого дотриматись законодавчо встановленого строку виплати допомоги у зв’язку з хворобою чи пологами роботодавець, керуючись новим Порядком № 26, не зможе. Нам не зрозуміло, чому Мін’юст здійснив реєстрацію Порядку № 26, адже прописаний у ньому механізм призводить до порушення встановлених ч. 2 ст. 52 Закону № 2240 строків для виплати допомоги, у такий спосіб уражаючи права громадян.

Покажемо це на прикладі (с. 22).

 

Таблиця 4.

Строки виплати допомог, отриманих від ФТВП на окремо відкритий рахунок

Вид виплати

Строки виплати

згідно зі ст. 52 Закону № 2240

згідно з п. 9 Порядку № 26

Допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів ФТВП

У найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати зарплати

Після надходження суми коштів, зазначених у заяві-розрахунку, на рахунок роботодавець зобов’язаний виплатити відповідне матеріальне забезпечення у строки, визначені у ст. 52 Закону № 2240

Допомога по вагітності та пологах

Допомога на поховання

Не пізніше наступного робочого дня після отримання страхових коштів від ФТВП

 

Приклад

. Працівник хворів з 15 по 25 лютого 2011 року. Листок непрацездатності він надав 28 лютого. Цього ж дня комісія із соцстраху прийняла рішення про призначення допомоги (приклад протоколу див. на рис. 1): за рахунок роботодавця — 4 робочі дні хвороби (15, 16, 17 і 18 лютого) та за рахунок ФТВП — 5 робочих днів хвороби (21, 22, 23, 24 і 25 лютого). Бухгалтерія цього ж дня нарахувала суму лікарняних (оплата перших 5 днів — 800 грн., сума допомоги за рахунок ФТВП — 1000 грн.). Заяву-розрахунок подано роботодавцем також оперативно — 28.02.11 р. (приклад заяви-розрахунку див. на рис. 2, с. 23). На підприємстві встановлено такі строки для виплати зарплати: 22 число — зарплата за першу половину місяця (аванс), 6 число — зарплата за другу половину місяця.

 

img 1

Рис. 1.

Заповнення протоколу засідання комісії із соціального страхування
(рішення уповноваженого) за даними прикладу

 

img 2

Рис. 2.

Заповнення заяви-розрахунку за даними прикладу (с. 22)

 

Незважаючи на те, що сторона страхувальника все зробила оперативно, чи отримає працівник суму нарахованої за лютий 2011 року допомоги у строк для виплати зарплати за другу половину лютого (4 березня), залежить від оперативності перерахування коштів від ФТВП. У нього на це є 10 робочих днів після надходження від роботодавця

заяви-розрахунку (з 1 по 15 березня 2011 року; 8 березня — святковий день). Якщо ФТВП перерахує такі кошти до настання строку виплати зарплати, то роботодавець виплатить отриману допомогу у строк для виплати зарплати за лютий — 4 березня (6 березня — неділя, тому зарплату виплачуємо напередодні*). Якщо ж ФТВП перерахує допомогу після 6 березня, то, щоб виплатити допомогу, роботодавець має очікувати найближчого дня для виплати зарплати (наприклад, 22 березня — день для виплати авансу).

* Докладніше про вимоги до строків виплати зарплати див. у Темі тижня «Виплата зарплати по-новому» // «БТ», 2010, № 48, с. 38.

Ураховуючи викладене вище, вважаємо, що в разі коли на момент отримання коштів уже настав найближчий

після дня призначення допомоги строк для виплати зарплати, очікувати чергового строку виплати зарплати не обов’язково. Можна відразу ж виплачувати допомогу працівникам, сплативши одночасно ПДФО та ЄВС. У такий спосіб ви прискорите отримання працівником допомоги.

Зверніть увагу:

для виплати лікарняних за перші 5 днів хвороби (за рахунок коштів роботодавця) очікувати надходження коштів від ФТВП не потрібно. Їх необхідно виплатити в найближчий день для виплати зарплати.

Використання коштів з рахунка.

Одночасно з отриманням за чеком (перерахуванням на рахунок працівника) допомоги по тимчасовій непрацездатності слід перерахувати ЄВС та ПДФО (про необхідність нарахування див. у розділі «Податковий облік допомог» на с. 25). ЄВС у частині утримання та ПДФО, на наш погляд, має бути сплачено до ПФУ та бюджету саме з окремо відкритого рахунка, на який ФТВП зарахував «грязну» суму, частина якої — це ЄВС та ПДФО (див. розділ «Крок 4 — роботодавець відкриває окремий рахунок для зарахування допомог» на с. 18). Використовувати на інші цілі кошти, що надійшли від ФТВП, не можна — за це передбачено відповідальність (табл. 5 на с. 25). Залишок невикористаних коштів слід повернути до ФТВП.

Установлення «розтягнутого в часі» порядку отримання допомог від ФТВП може призвести до того, що стосовно нарахованих, але не отриманих від ФТВП сум допомоги настане граничний строк для сплати утриманого з них ЄВС (

не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, в якому нараховано допомогу) та ПДФО**. Цю ситуацію дотепер не врегульовано.

** Докладніше про це див. у статті «Зарплата: нові правила оподаткування» // «БТ», 2011, № 4, с. 17.

На наш погляд, якщо не сплатити утримані суми, це може призвести до застосування штрафних санкцій. Тому якщо

на 20 число допомога від ФТВП уже надійшла, але найближчий строк для виплати — після 20 числа (наприклад, 22 число), ЄВС із суми лікарняного потрібно сплатити не пізніше 20 числа. При цьому ЄВС у частині нарахування (33,2 %) сплачуємо зі звичайного рахунка, а в частині утримання (2 %) — зі спецрахунку із сум, що надійшли. А у строк, установлений для виплати зарплати, зі спецрахунку виплачуємо допомогу та ПДФО.

ЄВС доведеться сплатити і в тому випадку, якщо

на 20 число нарахована допомога від ФТВП ще не надійшла. Проте оскільки на спецрахунку коштів для сплати ЄВС у частині утримання (2 %) немає, радимо зробити це з іншого банківського рахунка роботодавця. А от коли допомога від ФТВП надійде на спецрахунок, ураховуючи, що «перегнати» зі спецрахунку на інший рахунок роботодавця суму раніше сплачених ЄВС та ПДФО з отриманого допомоги нам навряд чи дозволить правовий режим використання спецрахунку, радимо при виплаті допомоги сплатити їх повторно. Це призведе до виникнення переплати. Переплату щодо ЄВС у розмірі 2 % при повторній сплаті можна повернути за процедурою повернення надміру сплаченого ЄВС***. Переплачений ПДФО можна зарахувати на сплату податку при наступній виплаті доходів.

*** Докладніше див. Тему тижня «Нараховуємо та сплачуємо єдиний внесок» // «БТ», 2011, № 1-2, с. 10.

 

Крок 9 — роботодавець повертає Фонду невикористані суми допомог

Якщо сума отриманих роботодавцем страхових коштів від ФТВП перевищує фактичні витрати на надання матеріального забезпечення, невикористані суми слід повернути до ФТВП протягом 3 робочих днів. На жаль, із

п. 10 Порядку № 26 не зрозуміло, з якої дати відлічувати триденний строк — від дати надходження коштів на рахунок роботодавця чи від найближчої дати виплати зарплати, коли буде фактично виплачено допомогу (крім допомоги на поховання). На наш погляд, роботодавець має повернути невикористані суми протягом 3 робочих днів після дня здійснення виплат, оскільки саме після виплати стануть відомі «фактичні витрати на надання матеріального забезпечення».

Зверніть увагу: за несвоєчасне або неповне повернення таких коштів передбачено штраф у розмірі 10 % від цієї суми та адміністративний штраф — від 136 до 255 грн., за повторне протягом року порушення — від 170 до 340 грн. (див. табл. 5).

Рахунок, на який слід повернути залишок коштів, потрібно уточнити у своєму відділенні ФТВП.

 

Крок 10 — роботодавець звітує щодо використання допомог

Згідно з

п. 4 ч. 2 ст. 27 Закону № 2240 страхувальник зобов’язаний вести облік коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами на поховання, і своєчасно подавати до органів ФТВП установлену звітність щодо цих коштів. На сьогодні звітні форми (Ф4-ФСС з ТВП та Ф14-ФСС з ТВП) ще не скасовано, але востаннє роботодавці подавали їх за підсумками 2010 року.

Сьогодні на сайті ФТВП (

www.fse.gov.ua) є проект Порядку формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням. У додатку до цього документа наведено звітні форми, які зобов’язані будуть подавати страхувальники, які використовують кошти ФТВП, — Ф4-ФСС з ТВП і Ф4-ФСС з ТВП. Рух отриманих допомог від ФТВП буде відображено у Ф4-ФСС з ТВП.

 

Відповідальність страхувальників

Перевірку правильності використання страхових коштів проводитиме ФТВП (

п. 3 ч. 1 ст. 28 Закону № 2240). Види порушень та відповідальність за це наведено в табл. 5.

 

Таблиця 5.

Відповідальність страхувальників у зв’язку з використанням коштів ФТВП

Вид порушення

Відповідальність

Порушення порядку використання страхових коштів ФТВП

Відшкодування ФТВП у повному обсязі неправомірно витраченої суми страхових коштів та вартість наданих соціальних послуг (ч. 1 ст. 30 Закону № 2240)

Штраф у розмірі 50 % такої суми (ч. 1 ст. 30 Закону № 2240)

Адмінштраф на посадових осіб та підприємця від 136 до 255 грн., за повторне порушення протягом року — від 170 до 340 грн. (ст. 1655 КУпАП)

Несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі страхових коштів, отриманих відповідно до ч. 1 ст. 21 і ст. 22 Закону № 2240

Штраф у розмірі 10 % несвоєчасно повернених або повернених не в повному обсязі страхових коштів
(ч. 1 ст. 30 Закону № 2240)

Пеня в розмірі 0,1 % таких сум за кожен день прострочення платежу (ч. 1 ст. 30 Закону № 2240)

Адмінштраф на посадових осіб та підприємця від 136 до 255 грн., за повторне порушення протягом року — від 170 до 340 грн. (ст. 1655 КУпАП)

Подання недостовірної звітності про використання страхових коштів

Адмінштраф на посадових осіб та підприємця від 136 до 255 грн., за повторне порушення протягом року — від 170 до 340 грн. (ст. 1655 КУпАП)

 

На жаль, для ФТВП не передбачено матеріальну відповідальність за пропуск 10-денного строку для перерахування сум допомог на рахунок роботодавця.

З метою проведення перевірок щодо використання страхувальниками коштів ФТВП на сьогодні Фондом розроблено такі документи:

1. Порядок проведення перевірок отримувачів коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності цільового призначення, оформлення, реалізації та оскарження їх результатів, зменшення планових асигнувань отримувачам страхових коштів, затверджений постановою правління ФТВП від 22.12.10 р. № 30.

2. Інструкція про порядок проведення перевірок страхувальників по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, прийняття рішень за їх результатами та процедуру оскарження,

затверджена постановою правління ФТВП від 22.12.10 № 29.

 

Податковий облік допомог

ЄВС.

Згідно з ч. 1 ст. 7 Закону про ЄВС до бази нарахування ЄВС уключаються, зокрема:

— оплата перших 5 днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця;

— допомога по тимчасовій непрацездатності, що отримується від ФТВП.

Що стосується допомоги по вагітності та пологах і допомоги на поховання, які виплачуються з ФТВП, то вони не включаються до фонду заробітної плати відповідно до

п. 3.2 Інструкції № 5. Не названо ці допомоги і в базі для справляння ЄВС, зазначеній у ч. 1 ст. 7 Закону про ЄВС (названо тільки звичайні лікарняні). Отже, ЄВС з декретних лікарняних та сум на поховання не справляють.

Ставка нарахування та утримання ЄВС на суми звичайних лікарняних становить:

— у частині нарахування — 33,2 %;

— у частині утримання — 2 % .

Строк для сплати ЄВС також прив’язаний до виплати допомоги зі спецрахунку. Якщо на

20 число місяця, наступного за місяцем, в якому нараховано допомогу, суми від ФТВП не надійдуть, радимо сплатити утриманий ЄВС (2 %) з іншого банківського рахунка роботодавця (див. розділ «Роботодавець виплачує допомоги» на с. 21). ЄВС у частині нарахування (33,2%) сплачуємо 20 числа зі свого поточного рахунка.

Докладніше про нарахування ЄВС на суми звичайних лікарняних див. у

Темі тижня «Нараховуємо та сплачуємо єдиний внесок» («БТ», 2011, № 1 — 2, с. 10), а про відображення їх у щомісячній звітності — у Темі тижня «Звітність щодо єдиного внеску» («БТ», 2011, № 6, с. 24).

ПДФО.

Згідно з п.п. 165.1.1 ПКУ до оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи у вигляді страхових виплат, які отримує платник податків з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування. При цьому відповідно до останнього абзацу п.п. 165.1.1 ПКУ цей виняток не поширюється на виплату, пов’язану з тимчасовою непрацездатністю.

Допомоги, що фінансуються ФТВП згідно з

Порядком № 26, є страховими виплатами, які здійснюються за рахунок ФТВП. Причому тимчасова непрацездатність та вагітність і пологи — різні страхові випадки, настання яких дає право на отримання різних видів допомог (пп. 1 і 2 ст. 34, 35 і 38 Закону № 2240). Отже, ураховуючи норми п. 165.1 ПКУ, доходимо таких висновків:

— із сум

допомоги по тимчасовій непрацездатності ПДФО слід утримувати на підставі обмеження, передбаченого останнім абзацом п.п. 165.1.1 ПКУ. При цьому доходи у вигляді зарплати, до яких прирівняно і звичайні лікарняні (п.п. 169.4.1 ПКУ; лист ДПАУ від 19.01.11 р. № 697/6/17-0715), відповідно до п. 164.6 ПКУ необхідно зменшити на утримуваний ЄВС (2 %). Крім того, лікарняні враховуються при визначенні доходу для застосування податкової соціальної пільги;

— із сум

допомог по вагітності та пологах і допомог на поховання ПДФО не утримуємо.

Докладніше про утримання ПДФО із сум допомог див. у

конс. «Оподаткування лікарняних (звичайних і декретних) з 1 січня 2011 року» // «БТ», 2011, № 7, с. 63.

Сплатити утриманий зі звичайних лікарняних ПДФО необхідно при виплаті допомоги зі спецрахунку (

п.п. 168.1.2 ПКУ).

Податок на прибуток.

У зменшення об’єкта оподаткування з податку на прибуток можна врахувати лише:

1) суму звичайних лікарняних, що виплачується за рахунок коштів роботодавця: оплату перших 5 днів тимчасової непрацездатності. У період до 01.04.11 р. ця сума включається до

ВВ на підставі п.п. 5.6.2 Закону про податок на прибуток, а з 01.04.11 р. — до складу витрат на підставі п. 142.2 ПКУ;

2) суму ЄВС (у частині нарахування — 33,2 %), нараховану на суму звичайних лікарняних, у тому числі й за рахунок коштів ФТВП. У період до 01.04.11 р. ця сума включається до

ВВ на підставі п.п. 5.7.1 Закону про податок на прибуток, а з 01.04.11 р. — до складу витрат на підставі п. 143.1 ПКУ.

 

Таблиця 6.

Податковий облік сум допомог

Вид виплати

ЄВС

ПДФО

ПНП

нарахування

утримання

ставка

1ДФ

ВВ (до 01.04.11 р.)

витрати (з 01.04.11 р.)

Оплата перших 5 днів (оплачує роботодавець)

33,2 %

2 %

15
(17 %)(1)

зарплата(2), («101»)(3)

П.п. 5.6.2 Закону (виплата);
п.п. 5.7.1 Закону (нарахований ЄВС)

П. 142.2 ПКУ (виплата);
п. 143.1 ПКУ (нарахований ЄВС)

Допомога по тимчасовій непрацездатності
(за рахунок коштів ФТВП)

33,2 %

2 %

15(1)
(17 %)

зарплата («101»)

П.п. 5.7.1 Закону (нарахований ЄВС)

П. 143.1 ПКУ (нарахований ЄВС)

Допомога по вагітності
та пологах

(«128»)

Допомога на поховання

(«146»)

(1) При розрахунку ПДФО зменшуємо на утриманий ЄВС (2 %).

(2) Ураховуємо при визначенні граничного доходу, що дає право на ПСП. При розрахунку ПДФО база оподаткування визначається за вирахуванням утриманого ЄВС. Про це також ідеться в листі ДПАУ від 19.01.11 р. № 697/6/17-0715.

(3) Ознаки доходу згідно з додатком до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1020.

 

Бухгалтерський облік допомог

У бухгалтерському обліку суму допомог відображаємо (проводимо

по кредиту субрахунку 663 «Розрахунки за іншими виплатами») у тому місяці, в якому працівник надав листок непрацездатності (свідоцтво про смерть) і за ним прийнято рішення комісії (уповноваженого) із соцстрахування про його оплату.

Суму оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності та суму нарахованого ЄВС (33,2 %), що нараховується на суму лікарняних, на наш погляд, необхідно відображати у складі тих витрат, у складі яких відображається зарплата відповідного працівника. Однак на практиці прижився також підхід, коли ці виплати відображають на субрахунку 949 «Інші операційні витрати».

Розрахунки стосовно допомог, що фінансуються з ФТВП, слід продовжувати вести на субрахунку 652 «Розрахунки за соціальним страхуванням».

Покажемо отримання лікарняних у бухгалтерському та податковому обліку за даними прикладу, наведеного на с. 22. При цьому виходитимемо з того, що, крім лікарняного, працівнику за січень нараховано зарплату в сумі 2200 грн. Припустимо, що допомога від ФТВП, заявлена до фінансування в

заяві-розрахунку від 28.02.11 р. (рис. 2 на с. 23), надійшла на рахунок 14 березня 2011 року.

 

Таблиця 7.

Відображення отримання лікарняних у бухгалтерському та податковому обліку (приклад зі с. 22)

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

Податковий облік (ВВ)

дебет

кредит

1

2

3

4

5

28 лютого 2011 року

1. Нараховано зарплату працівнику (адмінперсонал) за лютий 2011 року

92

661

2200

2200

2. Нараховано лікарняні:

— за рахунок роботодавця (15, 16, 17 і 18 лютого)

92

663

800

800

— за рахунок ФТВП (21, 22, 23, 24 і 25 лютого)

652

663

1000

3. Утримано ЄВС із:

— зарплати (2200 х 3,6 %)

661

657

79,2

— оплати перших 5 днів хвороби (800 х 2 %)

663

657

16

— допомоги за рахунок ФТВП (1000 х 2 %)

663

657

20

4. Нараховано ЄВС на:

— зарплату (2200 х 36,93 %; 13-й клас профризику)

92

657

812,46

812,46

— оплату за листком непрацездатності: (800 + 1000) х 33,2 %

92

657

597,6

597,6

5. Утримано ПДФО із:

— зарплати: (2200 - 79,2) х 15 %

661

641

318,12

— оплати перших 5 днів хвороби (800 - 16) х 15 %

663

641

117,6

— допомоги за рахунок ФТВП (1000 - 20) х 15 %

663

641

147

4 березня 2011 року (день виплати зарплати за другу половину лютого(1))

6. Отримано до каси з банківського рахунка грошові кошти для виплати зарплати
та оплати перших 5 днів хвороби (2200 - 79,2 - 318,12) + (800 - 16 - 117,6)

301

311/1(2)

2469,08

7. Сплачено при виплаті:

— ЄВС у частині нарахування (812,46 + 265,6)

657

311/1

1078,06

— ЄВС у частині утримання (79,2 + 16)

657

311/1

95,2

— ПДФО (318,12 + 117,6)

641

311/1

435,8

8. Виплачено працівнику:

— зарплату (2200 - 79,2 - 318,12)

661

301

1802,68

— оплату перших 5 днів хвороби (800 - 16 - 117,6)

663

301

666,4

14 березня 2011 року

9. Отримано допомогу від ФТВП

311/2

652

1000

10. Отримано до каси з банківського рахунка грошові кошти для виплати допомоги
(1000 - 20 - 147)

301

311/2

833

11. Сплачено при виплаті допомоги:

— ЄВС у частині нарахування (33,2 %)

657

311/1

332

— ЄВС у частині утримання (2 %)

657

311/2

20

— ПДФО

641

311/2

147

(1) Виплату авансу за лютий не показуємо.

(2) Підприємство використовує такі рахунки другого порядку: 311/1 «Основний поточний рахунок»;

311/2 «Рахунок для зарахування допомог від ФТВП».

 

Документи та скорочення статті

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Закон про ЄВС

— Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Порядок № 1266

— Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266.

Порядок № 439

— Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації, затверджений постановою КМУ від 06.05.01 р. № 439.

Порядок № 1306

— Порядок видачі свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.08.2000 р. № 1306.

Порядок № 26

— Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління ФТВП від 22.12.10 р. № 26.

Положення № 25

— Положення про комісію (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації, затверджене постановою правління ФТВП від 23.06.08 р. № 25.

Інструкція № 16

— Інструкція про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджена постановою правління ФТВП від 26.06.01 р. № 16.

Інструкція № 5

— Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5.

ВВ

— валові витрати.

ЄВС

— єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

ПДФО

— податок на доходи фізичних осіб.

ПНП

— податок на прибуток.

ФТВП

— Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

ФОП

— фізична особа — підприємець.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі