Теми статей
Обрати теми

Звіт до Фонду інвалідів: згадуємо специфіку заповнення та подаємо

Редакція БТ
Стаття

ЗВІТ ДО ФОНДУ ІНВАЛІДІВ:

згадуємо специфіку заповнення та подаємо

 

Будь-хто з роботодавців має пам’ятати про необхідність виконання нормативу робочих місць щодо працевлаштування інвалідів. І вже наближається граничний строк здавання звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів. Тому в сьогоднішній статті нагадаємо порядок реєстрації у Фонді інвалідів та особливості заповнення звіту.

Яна ІНДЮХОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Порядок реєстрації у Фонді інвалідів

 

Таблиця 1.

Питання реєстрації/перереєстрації у Фонді

Запитання

Відповідь

Чим регулюється
механізм реєстрації?

Механізм реєстрації підприємств, фізичних осіб, які використовують найману працю, у відділеннях Фонду соціального захисту інвалідів (далі — Фонд) регулюється Порядком реєстрації

Хто має реєструватися у Фонді?

Роботодавці (юридичні особи, фізичні особи, які використовують найману працю), в яких працює за основним місцем роботи від 8 та більше осіб (ст. 19 Закону про соцзахист інвалідів).
Роботодавці реєструються у відділеннях Фонду за місцем їх державної реєстрації як юридичних осіб або фізичних осіб — підприємців

Коли потрібно стати на облік у Фонді новоствореним підприємствам, фізичним особам, які використовують найману працю ?

Якщо кількість працюючих, для яких це місце роботи є основним, збільшилася до 8 та більше осіб, реєструються у відділенні Фонду до 1 лютого року, наступного за роком створення чи збільшення кількості працюючих (абзац третій п. 3 Порядку реєстрації)

Як відбувається
реєстрація?

Процедура реєстрації є безкоштовною та здійснюється у два етапи:
1. Подання заяви. Роботодавець подає (надсилає рекомендованим листом) до відділення Фонду відповідну заяву за формою, затвердженою наказом Мінпраці від 14.03.07 р. № 98, та копію свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи або фізичної особи — підприємця. Підприємства, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, подають (надсилають) також копію довідки про включення їх до Реєстру неприбуткових установ, виданої органом ДПС. Оригінали документів пред’являються під час подання заяви. При відправленні заяви поштою копії документів засвідчуються нотаріально(1).
2. Повідомлення про реєстрацію. Відділення Фонду надсилають роботодавцю протягом 10 робочих днів після реєстрації рекомендованим листом повідомлення про його реєстрацію. Датою реєстрації вважається дата подання роботодавцем документів, а в разі відправлення їх поштою — дата на поштовому штемпелі

Що робити, якщо змінилося місцезнаходження юридичної особи?

Роботодавець, в якого змінилося найменування або місцезнаходження юридичної особи чи прізвище, ім’я, по батькові або місце реєстрації проживання фізичної особи — підприємця, подає заяву, копії свідоцтва
та довідки протягом 10 робочих днів після державної реєстрації змін до засновницьких документів юридичної особи або зміни прізвища, імені, по батькові фізичної особи — підприємця (абзац четвертий п. 3 Порядку реєстрації)

Чи повинні філії підприємства самостійно реєструватися у Фонді?

Ні. Роботодавці, які мають відокремлені підрозділи, разом із заявою, копіями свідоцтва та довідки подають (надсилають) відомості про такі підрозділи за формою, затвердженою наказом Мінпраці від 10.02.07 р. № 42

(1) Документи, надіслані роботодавцем для проведення реєстрації, зберігаються у відділенні Фонду протягом 3 років після ліквідації або зміни місцезнаходження юридичної особи чи місця реєстрації проживання фізичної особи — підприємця (п. 6 Порядку реєстрації)

 

Хто, коли та як подає Звіт

Говорячи про необхідність реєстрації у

Фонді та подання Звіту, не можна не згадати про процедуру подання. Хто має звітувати і в якій формі, в яких випадках можна не подавати звіт, які санкції загрожують за неподання та інші актуальні питання щодо процедури подання Звіту, висвітлено в табл. 2.

 

Таблиця 2.

Питання подання Звіту

Запитання

Відповідь

За якою формою потрібно звітувати?

Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів подається за формою № 10-ПІ (річна), затвердженою наказом Мінпраці від 10.02.07 р. № 42

У які строки подають Звіт?

Згідно з п. 2 Порядку подання звіту роботодавці подають Звіт (надсилають рекомендованим листом) щороку до 1 березня (тобто останній день — 28 лютого) відділенням Фонду, в яких вони зареєстровані.
Водночас у самій формі Звіту фігурує дата «не пізніше 1 березня».
З листа Фонду від 27.04.10 р. № 1/6-69/03-01 можна дійти висновку, що вони не заперечують проти подання Звіту 1 березня. Разом з тим аргументи авторів листа не виглядають переконливими, тому рекомендуємо подати Звіт за 2010 рік не пізніше 28 лютого (понеділок)

Хто має подавати Звіт?

Роботодавці — підприємства, установи та організації, у тому числі підприємства громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, в яких працюють за основним місцем роботи 8 та більше осіб (ст. 19 Закону про соцзахист інвалідів, п. 1 Порядку подання звіту, п. 1.1 Інструкції № 42)

Хто не подає Звіт?

1. Відокремлені підрозділи юридичних осіб.
2. Представництва іноземних компаній, що не є юридичними особами, оскільки вони не підпадають під суб’єктний склад ст. 19 Закону про соцзахист інвалідів (п. 3 листа Фонду від 17.04.06 р. № 06ю-75/667).
3. Фізичні та юридичні особи, якщо в них СКШП за рік менше 8

Як подавати Звіт підприємству, в якого є відокремлені підрозділи (філії)?

Згідно з п. 1.2 Інструкції № 42 та п. 3 Порядку подання звіту в цьому випадку заповнюється один зведений звіт з урахуванням даних відокремлених підрозділів. При цьому відокремленим підрозділам окремо реєструватися у відділеннях Фонду за місцем свого розташування не потрібно (лист Фонду від 03.05.07 р. № 1/5-393).
Одночасно до Фонду слід подати Перелік підприємств, що ввійшли до складу господарського об’єднання, та/або відокремлених підрозділів роботодавця, який має відокремлені підрозділи (додаток до Інструкції № 42)

Чи потрібно подавати Звіт єдиноподатникам?

Так. Обов’язок працевлаштовувати інвалідів повною мірою поширюється й на платників єдиного податку (як на фізичних, так і на юридичних осіб). І якщо в єдиноподатника працює 8 та більше осіб, то він зобов’язаний реєструватися у Фонді та в загальному порядку подавати Звіт. Також вони не звільняються від сплати санкцій (листи Фонду від 15.09.06 р. № 06ю-251/1657-327/2; від 07.03.07 р. № 1/5-218; від 08.08.07 р. № 1/8-81)

Зобов’язана фізособа-підприємець особисто складати/подавати Звіт
або ж можна оформити довіреність на іншу людину?

Фонд проти цього (див. лист від 15.09.10 р. № 1/6-300/06). Проте вважаємо, що з його позицією можна сперечатися, адже законодавство не передбачає обов’язку особистого подання звітності

Чи обов’язково реєструватися до подання Звіту?

Так. Перш ніж подавати Звіт, потрібно зареєструватися у Фонді відповідно до Порядку реєстрації. Це потрібно зробити до 1 лютого року, наступного за роком створення або збільшення кількості працюючих до 8 осіб.
Якщо роботодавець не встигне зареєструватися до 1 лютого, він може це зробити пізніше перед поданням Звіту (лист Фонду від 16.05.08 р. № 1/6-155/06(1)).
Тим більше що чинним законодавством не передбачено відповідальності за подання Звіту без попередньої реєстрації (п. 3 листа Фонду від 26.02.08 р. № 1/6-43/06(1))

Чи можна подати Звіт в електронному вигляді?

На думку Фонду (лист Фонду від 15.09.10 р. № 1/6-299/03-01), ні, оскільки чинним законодавством не передбачено подання до Фонду звітності в електронному вигляді

(1)

Незважаючи на те, що ці листи видано раніше дати останніх змін, унесених постановою КМУ від 03.09.09 р. № 930 до Порядку реєстрації, вважаємо, що на сьогодні вони не втратили своєї актуальності.

 

Заповнення Звіту: від рядка до рядка

Порядок складання Звіту, нюанси визначення його показників висвітлені в Інструкції № 42. Інформацію про те, які рядки містить таблична частина Звіту, а також характеристика показників, які потрібно заносити в ці рядки і порядок їх визначення див у табл. 3

 

Таблиця 3.

Показники Звіту і порядок їх розрахунку

Номер та назва рядка Звіту

Порядок розрахунку

Адресна частина Звіту і сітка кодів

Заповнюється за даними довідки з ЄДРПОУ

01 «Середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу (осіб)»(1)

СКШП облікового складу за рік визначається відповідно до п. 3.2 Інструкції № 286
(п. 3.1 Інструкції № 42)

02 «з них: середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність (осіб)»(1)

СКШП за рік, яким відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність. Фізична особа, яка використовує найману працю, якщо їй відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність, збільшує показник ряд. 02 на одиницю (п. 3.2 Інструкції № 42). СКШП інвалідів розраховується аналогічно СКШП

03 «Кількість інвалідів — штатних працівників, які повинні працювати на робочих місцях, створених відповідно до вимог статті 19 Закону Україні «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» (осіб)»(1)

Кількість інвалідів — штатних працівників, які повинні працювати на робочих місцях, створених роботодавцем, згідно з нормативом робочих місць (п. 3.3 Інструкції № 42).
Норматив визначається для роботодавців, у яких:
— працюють від 8 до 25 осіб, та дорівнює 1 особі;
— працюють понад 25 осіб, — шляхом множення показника ряд. 01 на 4 %

04 «Фонд оплати праці штатних працівників (тис. грн.)»

Сума фактично нарахованої за звітний рік заробітної плати працівникам, які обліковуються в ряд. 01 (п. 3.5 Інструкції № 42).
Наприклад, якщо ФОП працівників склав 625896,63 грн., то в цьому випадку в ряд. 04 зазначаємо «626» тис. грн.

05 «Середньорічна заробітна плата штатного працівника (грн.)»

Середньорічна заробітна плата штатного працівника розраховується за формулою
(п. 3.6 Інструкції № 42):
(ряд. 04 х 1000) : рядок 01
Наприклад, у ряд. 01 — 21 особа, у ряд. 04 — 626 тис. грн., тоді в ряд. 05 покажемо:
626 х 1000 : 21 = 29809,52 ≈ 29810 (грн.)

06 «Сума адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів (грн.)»

Сума адміністративно-господарських санкцій, яку має сплатити роботодавець у разі невиконання нормативу (п. 3.7 Інструкції № 42):
1) для роботодавців, у яких працюють 15 та більше осіб, розраховується за формулою:
(ряд. 03 - ряд. 02) х ряд. 05;
2) для роботодавців, в яких працює від 8 до 15 осіб:
1 х ряд. 05 : 2
Округлюємо до цілих гривень

(1) Дані в цих рядках відображаються у цілих одиницях. Якщо при обчисленні виникає дробове число, його необхідно округлити до цілого за загальними правилами
округлення (якщо після коми стоїть число 5 і більше, то воно округляється у бік збільшення) — п. 3.4 Інструкції № 42.

 

Як правильно розрахувати СКШП працівників

У

ряд. 01 «Середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу (осіб)» відображають показник СКШП за рік, що визначається згідно з Інструкцією № 286. СКШП розраховується на підставі щоденних даних про облікову кількість штатних працівників, які повинні уточнюватися відповідно до наказів про прийняття, переведення на іншу роботу працівника та припинення трудового договору. Облікова кількість штатних працівників за кожен день має відповідати даним табельного обліку використання робочого часу працівників.

До облікової кількості штатних працівників уключаються всі наймані працівники, які письмово уклали трудовий договір (контракт) і виконували постійну, тимчасову або сезонну роботу один день та більше, а також власники підприємства, якщо, крім доходу, вони отримували заробітну плату на цьому підприємстві (

п. 2.1 Інструкції № 286).

СКШП за рік визначається в кілька етапів.

1. Визначення СКШП за кожен місяць (СКШПм)

. Цей показник розраховують відповідно до п.п. 3.2.1 Інструкції № 286 таким чином:

СКШПм = (К1 + К2 + … + КN) : N

,

де

К1, К2, КN — кількість штатних працівників облікового складу за кожен календарний день звітного місяця (з першого по останнє число місяця, уключаючи вихідні, святкові та неробочі дні*);

N

— кількість календарних днів у звітному місяці.

* Кількість штатних працівників облікового складу за вихідний, святковий та неробочий день приймається на рівні облікової чисельності працівників за попередній робочий день. У разі двох чи більше вихідних /святкових/неробочих днів підряд кількість штатних працівників облікового складу за кожен із цих днів приймається на рівні кількості працівників облікового складу за робочий день, що їм передував.

Показник

СКШПм визначається саме за цією формулою і для підприємств, які перебувають у періоді простою. Виняток становлять сезонні, новостворені підприємства, та підприємства, що ліквідуються, які розраховують кількість штатних працівників виходячи з періоду роботи підприємства, але при цьому ділять цей показник на загальну кількість календарних днів у звітному місяці (п.п. 3.2.4 Інструкції № 286).

2. Визначення СКШП за рік (СКШПр)

. Шуканий показник обчислюється шляхом підсумовування СКШПм за всі місяці роботи підприємства та ділення отриманої суми на 12 (кількість місяців у році):

СКШПр = (СКШПм1 + СКШПм2 + … + СКШПм12) : 12

,

де

СКШПм1, СКШПм2, СКШПм12 — показники СКШП за відповідний місяць календарного року.

Підприємства, які відпрацювали неповний рік (наприклад, новостворені або сезонні), включають до розрахунку лише місяці роботи, але результат усе одно ділять на 12 (

п.п. 3.2.6 Інструкції № 286).

А от як обчислити СКШП за рік, якщо адміністрація призупиняла виробництво (тобто мав місце вимушений простій), не зовсім зрозуміло. У

п.п. 3.2.6 Інструкції № 286 зазначається, що в цих випадках має застосовуватися інший порядок розрахунку, але не уточнюється, який саме. На наш погляд, у подібних ситуаціях місяці, в яких підприємство не працювало через простій, повинні включатися до розрахунку. Адже працівники, які перебувають у періоді простою, на загальних підставах ураховуються при розрахунку показника СКШП за кожен місяць. А який характер простою — вимушений чи ініційований — не має значення.

СКШП інвалідів розраховують аналогічно СКШП за рік, але до розрахунку беруться тільки інваліди (ті, з якими укладено трудові договори).

Відповіді на деякі поширені запитання, що можуть виникнути при обчисленні СКШП, див. у табл. 4.

 

Таблиця 4.

Нюанси визначення СКШП

Запитання

Відповідь

1

2

Чи враховуються при обчисленні СКШП(1):

— особи, які працюють неповний робочий день або неповний робочий тиждень

Так, ураховуються за кожен календарний день як цілі одиниці (п.п. 2.4.3 Інструкції № 286)

— працівники, які перебувають у відпустці по вагітності та пологах і у відпустці для догляду за дитиною до 3 років

Ні (п.п. 3.2.2 Інструкції № 286).
Ці працівники не враховуються при розрахунку СКШП, але враховуються в кількості штатних працівників

— внутрішні сумісники

Ні (п.п. 2.6.1 Інструкції № 286).
Такий працівник ураховується як одна фізична особа за основним місцем роботи

зовнішні сумісники

особи, які працюють за договорами цивільно-правового характеру (зокрема, договорами підряду)

Ні (п.п. 2.6.2 Інструкції № 286)

приватні підприємці, які надають послуги за цивільно-правовими договорами

Чи враховуються при обчисленні СКШП інвалідів працюючі пенсіонери

Так, ураховуються (див. лист Фонду від 08.09.08 р. № 1/8-89/06 і ком. «Інвалід-пенсіонер зараховується у виконання нормативу щодо працевлаштування інвалідів» // «БТ», 2008, № 39, с. 5)

Нюанси округлення(2):

— СКШПм(3)
(загальний щодо всіх працівників та окремо щодо інвалідів)

За правилом «парної цифри»:
— якщо остання значуща цифра «5», то найближча ліворуч від неї непарна цифра збільшується на одиницю, а парна залишається без змін (1,5 » 2; 2,5 » 2);
— якщо остання значуща цифра не «5» або після неї ще є цифри, то такий результат округлюється за простим арифметичним правилом (3,49 » 3; 4,51 » 5)

— СКШПр щодо всіх працівників
(ряд. 01 Звіту)

За загальновстановленими правилами математики (якщо після коми стоїть число 5 і більше, воно округлюється в бік збільшення)

— СКШПр щодо інвалідів
(ряд. 02 Звіту)

— розрахунок нормативу для працевлаштування інвалідів
(ряд. 03 Звіту)

(1) Усі ці правила обліку окремих категорій працівників при розрахунку СКШП справедливі і для розрахунку СКШП інвалідів (наприклад, інвалід-сумісник не враховуватиметься в розрахунку СКШР інвалідів).

(2) Згідно з п. 3.4 Інструкції № 42 для цілей відображення у Звіті дані рядків 01, 02, 03 відображаються в цілих одиницях. При цьому діє просте арифметичне правило округлення. А п. 3 додатка до Інструкції № 286 вимагає округляти результати обчислень (у тому числі й при розрахунку СКШП) для відображення у формах державних статистичних спостережень з праці за правилом «парної цифри» (якщо остання значуща цифра «5», найближча ліворуч від неї цифра збільшується на одиницю, якщо вона непарна, то залишається без змін). Для того щоб дотриматись одночасно цих двох правил, потрібно округляти так, як показано в таблиці.

(3) СКШПм щодо всіх працівників наводиться у Звіті з праці за місяць за ф. № 1-ПВ (рядок 1040).

 

Як визначити норматив працевлаштування інвалідів та СКШП працівників-інвалідів

Показник СКШП працівників-інвалідів (

ряд. 02 «з них: середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність (осіб)») визначають за тими самими правилами, що й показник СКШП усіх працівників (ряд. 01 Звіту).

Щоб працевлаштований інвалід ураховувався (щоб його можна було врахувати при заповненні

ряд. 02 Звіту ), насамперед для нього місце роботи має бути основним. Інваліди-сумісники та працюючі за цивільно-правовими договорами не враховуються. Крім того, інвалідність потрібно підтвердити такими документами (п. 1 листа Фонду від 26.03.07 р. № 1/6-172):

— копією довідки МСЕК про групу та причину інвалідності;

— копією пенсійного посвідчення або посвідчення одержувача державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії.

Раніше існувала необхідність проведення атестації робочого місця інваліда, установлена

Положенням про робоче місце інваліда і про порядок працевлаштування інвалідів, затвердженим постановою КМУ від 03.05.95 р. № 314. Сьогодні для того, щоб інвалід уключався до розрахунку, акредитацію його робочого місця провадити не потрібно, оскільки це Положення визнано таким, що втратило чинність відповідно до постанови КМУ від 31.01.07 р. № 70 (див. п. 2 листа від 03.08.09 р. № 1/6-377/06 і ком. «Фонд соціального захисту інвалідів — відповіді на деякі актуальні запитання» // «БТ», 2009, № 50, с. 6). Мінпраці також погоджується з цією думкою*.

* Див. лист Мінпраці від 12.03.07 р. № 804/0/10-07/19 та ком. до нього «Працевлаштування інвалідів: Мінпраці відповідає на деякі запитання» // «БТ», 2008, № 11, с. 10.

Зауважимо, що інваліди, які мають висновки МСЕК стосовно їх непрацездатності, не можуть бути прийняті на роботу (

лист Мінпраці від 01.06.07 р. № 1204/19/71-07).

Норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів установлено

ст. 19 Закону № 875 у розмірі 4 % СКШП за рік, а якщо працюють від 8 до 25 осіб — у кількості одного робочого місця (відображається в ряд. 03 Звіту). Наведемо кілька прикладів розрахунку нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів.

Приклад 1.

ФОП Іванченко зареєстрований у січні 2010 року. За даними розрахунку, СКШП становить (осіб): за січень — 22, лютий — 28, березень — 25, квітень — 35, травень — 32, червень — 23, липень — 25, серпень — 19, вересень — 19, жовтень — 22, листопад — 18, грудень — 21.

СКШП за 2010 рік дорівнює (22 + 28 + 25 + 35 + 32 + 23 + 25 + 19 + 19 + 22 + 18 + 21) : 12 = 24,08

≈ 24 особи (ряд. 01 Звіту). Отже, у 2010 році ФОП Іванченко повинен був працевлаштувати одного інваліда (ряд. 03 Звіту).

Приклад 2.

ТОВ «Мрія» створено в листопаді 2010 року. За даними розрахунку підприємства, СКШП у листопаді становить 35 осіб, у грудні — 50 осіб.

СШКР за 2010 рік дорівнює: (35 + 50) : 12 = 7,08

≈ 7 осіб. Отже, у 2010 році ТОВ «Мрія» не повинне працевлаштовувати інвалідів. Оскільки показник СКШП за рік для підприємства менше ніж 8 осіб, таке підприємство також не повинне реєструватися у Фонді та подавати Звіт за 2010 рік. Виходить, що новостворені підприємства в деяких випадках мають вигідніше становище, ніж інші підприємства.

Приклад 3.

ТДВ «Гуру» створено у квітні 2010 року. За даними розрахунку, СКШП становить (осіб): за квітень — 95, травень — 119, червень — 118, липень — 128, серпень — 120, вересень — 122, жовтень — 135, листопад — 128, грудень — 131.

СКШП за 2010 рік дорівнює: (95 + 119 + 118 + 128 + 120 + 122 + 135 + 128 + 131) : 12 = 91,33

≈ 91 особа (ряд. 01 Звіту). Отже, у 2010 році ТДВ «Гуру» має працевлаштувати 4 інвалідів: 91 х 4 % = 3,64 ≈ 4 особи (ряд. 03 Звіту).

Приклад 4.

За 2010 рік СКШП на підприємстві склала 95 осіб, з них інвалідів — 2 особи. Фонд оплати праці — 5 млн грн.

Заповнимо

Звіт (див. рисунок).

 

<…>

Кількість працівників та фонд оплати праці

Назва показників

Код рядка

Фактично за рік

Середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу (осіб)

01

95

з них: середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність (осіб)

02

2

Кількість інвалідів — штатних працівників, які повинні працювати на робочих місцях, створених відповідно до вимог статті 19 Закону Україні «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» (осіб)

03

4

Фонд оплати праці штатних працівників (тис. грн.)

04

5000

Середньорічна заробітна плата штатного працівника (грн.)

05

52632

Сума адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів (грн.)

06

105264

<…>

Фрагмент заповнення Звіту

 

Відповідальність

Згідно з

ч. 2 ст. 1881 КУпАП до адмінвідповідальності у вигляді штрафу від 10 до 20 нмдг (від 170 до 340 грн.) можуть притягти за:

1) невиконання нормативу робочих місць —

посадову особу, яка має право приймати на роботу і звільняти працівників, а також фізичну особу, яка використовує найману працю;

2)

неподання Звіту до Фондупосадову особу, яка зобов’язана подавати Звіт).

З урахуванням того, що

ст. 1881 КУпАП називає суб’єктом відповідальності для двох правопорушень різних осіб, є сенс визначити особу, до обов’язків якої входить подання Звіту. Нею може виступати й сам директор. Але враховуючи, що директора наділено і правомочністю щодо працевлаштування осіб, за наявності двох зазначених вище адмінправопорушень він може наполягати на застосуванні одного штрафу в максимальному розмірі (340 грн.), посилаючись на норми ч. 2 ст. 36 КУпАП. Протоколи про адміністративні правопорушення складаються представниками Фонду (див. наказ Мінпраці від 14.03.07 р. № 99), а справи розглядаються районними судами (ст. 221 КУпАП).

Виходячи з роз’яснень офіційних органів (див.

листи Мін’юсту від 17.07.07 р. № 22-14-493, від 01.12.03 р. № 22-34-1465), можна вважати, що неподання Звіту і несплата «інвалідних» санкцій належать до триваючих правопорушень, тому адмінштраф за це порушення може бути накладено не пізніше ніж через три місяці з дня виявлення правопорушення (ч. 2 ст. 38 КУпАП).

Окремих санкцій за помилки, допущені в

Звіті, законодавством не передбачено. Але якщо такі порушення призведуть до недонадходження інвалідних санкцій, відповідальність буде застосовано саме за це порушення.

Недавно питанню працевлаштування інвалідів ми присвячували статтю «Працевлаштування інвалідів: до закінчення 2010 року ще є час, щоб виконати норматив» // «БТ», 2010, № 45, с. 39. Звичайно, тоді у вас ще був час виправити ситуацію і працевлаштувати «недостатніх» інвалідів, а тепер залишається тільки підрахувати підсумкові показники за 2010 рік. Сподіваємося, що ви все-таки стежили за ситуацією, виконали норматив та уникнете сплати штрафних санкцій.

 

Документи та скорочення статті

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про соцзахист інвалідів

— Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII.

Інструкція № 286

— Інструкція зі статистики чисельності працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.05 р. № 286.

Інструкція № 42

— Інструкція щодо заповнення форми № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів», затверджена наказом Мінпраці України від 10.02.07 р. № 42.

Порядок реєстрації

— Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, які використовують найману працю, затверджений постановою КМУ від 31.01.07 р. № 70.

Порядок подання звіту

— Порядок подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, затверджений постановою КМУ від 31.01.07 р. № 70.

ДПС

— державна податкова служба.

СКШП

— середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу.

ФОП

— фонд оплати праці.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі