Теми статей
Обрати теми

З 31 січня 2011 року працівник звітує про витрати на відрядження за новою формою

Редакція БТ
Відповідь на запитання

З 31 січня 2011 року працівник звітує про витрати на відрядження за новою формою

 

З якого числа потрібно застосовувати нову форму Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт? У яких випадках працівник має подати цей Звіт протягом трьох робочих днів після повернення з відрядження, а в яких — протягом п’яти?

(м. Харків)

 

З прийняттям

Податкового кодексу України (далі — ПКУ) в питанні подання звіту про понесені у відрядженні витрати відбулися зміни.

По-перше

, змінено граничні строки подання Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (далі — Звіт). Тепер Звіт необхідно подати протягом п’яти банківських днів після повернення з відрядження, якщо працівник розраховувався в ньому коштами, отриманими як аванс готівкою з каси роботодавця або перерахованими на особисту банківську платіжну картку (ОБПК) працівника (п.п. 170.9.2 ПКУ). При цьому не має значення, знімав працівник готівку з цієї картки чи використовував її в безготівкових розрахунках за товари (роботи, послуги) у відрядженні. І в тому, і в іншому випадку граничний строк подання Звіту — 5 банківських днів. А от при використанні у відрядженні готівки, знятої з корпоративної банківської платіжної картки (КБПК), Звіт потрібно подати протягом 3 банківських днів після повернення з такого відрядження (див. таблицю).

 

Граничні строки подання Звіту, установлені ПКУ

Мета видачі авансу

Форма видачі авансу

у готівковій формі або на ОБПК працівника

у безготівковій формі для використання із застосуванням КБПК та/або платіжних документів(1)

розрахунки здійснювалися готівкою, знятою з КБПК

розрахунки здійснювалися в безготівковій формі

Для покриття витрат на відрядження

До закінчення 5-го банківського дня, наступного за днем, в якому працівник завершує відрядження

До закінчення 3-го банківського дня після закінчення відрядження

Не пізніше 10 днів після закінчення відрядження (до 20 банківських днів за наявності поважних причин)(2)

Для вирішення виробничих (господарських) потреб у відрядженні

(1) Тут маються на увазі дорожні, банківські чи іменні чеки, інші платіжні документи.

(2) Строк подання звіту продовжується роботодавцем для з’ясування питань щодо виявлених розбіжностей між відповідними звітними документами.

 

Залишок не використаних у відрядженні коштів, як і раніше, має бути повернено працівником

до або під час подання Звіту (п.п. 170.9.2 ПКУ), тобто тепер у багатьох випадках (див. таблицю вище) цей строк становить 5 банківських днів після завершення відрядження. При порушенні цього строку неповернена сума включається до оподатковуваного доходу працівника із застосуванням натурального коефіцієнта. Розрахований з цієї суми податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) утримується з будь-якого оподатковуваного доходу працівника до повного погашення. Зверніть увагу: 15 % штраф тепер не накладається на підзвітну особу в разі прострочення повернення невикористаних сум.

По-друге

, з 31 січня 2011 року підзвітні особи мають подавати Звіт за новою формою, яку затверджено наказом ДПАУ від 23.12.10 р. № 996. Істотних змін у формі Звіту не сталося. Логічно, що в новій формі немає граф для розрахунку 15 % штрафу. Крім того, при визначенні суми ПДФО із залишку несвоєчасно повернених підзвітних коштів тепер потрібно враховувати прогресивну ставку ПДФО ( 15 або 17 %)* і натуральний коефіцієнт, що відповідає кожній ставці (1,176471 для ставки 15 % та 1,204819 для ставки 17 %).

* Якщо загальний місячний оподатковуваний дохід відрядженої особи (включаючи зарплату та інші прирівняні до неї виплати) перевищує 10-кратний розмір мінімальної зарплати, установленої законодавством на 1 січня звітного року (у 2011 році — 9410 грн.), то сума перевищення обкладається ПДФО за ставкою 17 %.

 

Наталія ЖУРАВЛЬОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі