Теми статей
Обрати теми

Про порядок фінансування Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності страхувальників-роботодавців для надання матеріального забезпечення найманим працівникам

Редакція БТ
Лист від 18.02.2011 р. № 1742/0/14-11/18

НОВИЙ ПОРЯДОК ВИПЛАТИ ЛІКАРНЯНИХ:

ФТВП відшкодовує «грязну» суму,
 а зі спецрахунка можна сплатити
 податок на доходи і єдиний внесок

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 18.02.11 р. № 1742/0/14-11/18

«Про порядок фінансування Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності страхувальників-роботодавців для надання матеріального забезпечення найманим працівникам»

 

Лист Національного банкуУкраїни від 21.02.11 р. № 25-111/406-2738

«Про застосування в роботі листа Міністерства праці та соціальної політики України від 18.02.2011 № 1742/0/14-11/18»

 

Лист

Мінпраці, що коментується сьогодні, є першим роз’ясненням з питання застосування нового порядку виплати допомог за рахунок коштів ФТВП*, що регламентується Порядком № 26**.

* Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

** Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління ФТВП від 22.12.10 р. № 26.

Мінпраці з метою забезпечення єдиного підходу у вирішенні питань, пов’язаних з виплатою з 2011 року допомог з ФТВП, надало роз’яснення з основних питань, що виникли при практичному застосуванні

Порядку № 26. Приємно, що сьогоднішні роз’яснення повністю збігаються з нашою позицією, викладеною у статті «Новий порядок виплати лікарняних та інших допомог із ФТВП з 2011 року» («БТ», 2011, № 8, с. 16).

1. Дата набуття чинності Порядком № 26

— день його опублікування, тобто 4 лютого 2011 року, але його норми поширюються на виплати, призначення яких здійснюється із січня 2011 року. Таким чином, його норми застосовують і до перехідних лікарняних, коли страховий випадок настав до 01.01.11 р., а нарахування допомоги здійснюється вже після 1 січня 2011 року. На це вказував і ФТВП у своєму листі від 13.01.11 р. № 01-16-45// «БТ», 2011, № 4, с. 10.

2.

Заяву-розрахунок роботодавець подає до відділення ФТВП у міру обробки документів, поданих застрахованими особами, без обмеження періодичності й частоти подання. Головне, на думку Мінпраці, — забезпечити своєчасність страхових виплат. У статті «Новий порядок виплати лікарняних та інших допомог із ФТВП з 2011 року» («БТ», 2011, № 8, с. 16) ми зазначали, що не завжди оперативні дії роботодавця забезпечать своєчасне отримання допомог працівниками, не останнє місце в цьому механізмі відведено саме ФТВП.

3. У

заяві-розрахунку слід зазначити повну суму коштів ФТВП на матеріальне забезпечення без зменшення її на суму обов’язково утримуваних платежів. Причому, як зауважило Мінпраці, це випливає з роз’яснень виконавчої дирекції ФТВП, про які нам поки що невідомо. На сьогодні згідно з нормами законодавства із сум лікарняних слід утримувати податок на доходи фізичних осіб (15 % та/або 17 %) та єдиний внесок (2 %). Таким чином, як ми й передбачали, ФТВП відшкодовує роботодавцю «грязну» суму допомоги по тимчасовій непрацездатності.

4. З окремо відкритого рахунка

для зарахування сум допомог роботодавець має право отримати (виплатити) не лише суми допомог, що підлягають виплаті працівникам на руки, а й перерахувати утримані з лікарняних податок на доходи та єдиний внесок (див. «Подання заяви-розрахунку і сплата податку на доходи та єдиного внеску з окремого рахунка — роз’яснює Мінпраці») на с. 6.

Оскільки своїм

листом , що коментується, Нацбанк надсилає для використання в роботі лист Мінпраці, що коментується, тепер банки на місцях не опиратимуться сплаті зі спецрахунка податку на доходи і єдиного внеску, утриманих із сум допомог.

 

Подання заяви-розрахунку і сплата податку на доходи та єдиного внеску з окремого рахунка — роз’яснює Мінпраці

Витяг із листа Мінпраці, що коментується

«Підставою для фінансування страхувальників робочими органами Фонду [ФТВП. — Прим. ред.] є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані страхувальником застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами. У зв’язку з тим, що законодавством не встановлено обмежень щодо періодичності та частоти подання заяв-розрахунків з метою забезпечення своєчасності страхових виплат відповідно до вимог частини першої статті 52 Закону № 2240 [Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III. — Прим. ред.], такі заяви подаються страхувальниками в міру опрацювання документів, поданих застрахованими особами. Відповідно до роз’яснення виконавчої дирекції Фонду у заяві-розрахунку зазначається повна сума коштів Фонду на матеріальне забезпечення без зменшення їх на суми обов’язкових платежів.

Частиною другою статті 21 Закону № 2240 передбачено, що страхувальник-роботодавець відкриває окремий поточний рахунок (або окремий рахунок для бюджетних установ) для зарахування страхових коштів, які надаються Фондом і можуть бути використані страхувальником виключно для надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам. Проте частина цих коштів має бути утримана в рахунок сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та інших платежів, які відповідно до законів України утримуються з цих виплат і за утримання яких роботодавець несе відповідальність згідно із законодавством України».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі