Теми статей
Обрати теми

Про порядок стягнення та обліку заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України

Редакція БТ
Постанова від 30.11.2010 р. № 31

ЄДИНИЙ ВНЕСОК НА СОЦСТРАХУВАННЯ —

Фонд від нещасних випадків
 та Мінпраці «підчищають» профільні інструкції
 для їх застосування з 2011 року

 

Постанова правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 30.11.10 р. № 31

«Про порядок стягнення та обліку заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України»

Наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 29.11.10 р. № 381

«Про внесення змін до Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття»

 

Сьогоднішні документи, що коментуються, змінюють профільні інструкції з внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (ФНВ) і до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (ФБ) у зв'язку із запровадженням з 1 січня 2011 року єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

1. Постановою правління ФНВ від 30.11.10 р. № 31

(далі — постанова) з 01.01.11 р. скасовано Інструкцію про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затверджену постановою правління ФНВ від 12.07.07 р. № 36 (далі — Інструкція № 36). Проте згідно з п. 2 постанови, що коментується, скасовану Інструкцію № 36 слід продовжувати використовувати:

1) при стягненні заборгованості зі сплати внесків до ФНВ, сум штрафних санкцій, нарахованих і не сплачених до 1 січня 2011 року, у тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав;

2) для контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій на період до повного стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків до ФНВ;

3) для подання страхувальниками за підсумками 2010 року

Розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду (додаток 11 до п. 3.10 Інструкції № 36) та Відомості розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності (додаток 13 до п. 7.9 Інструкції № 36). Ці звіти востаннє слід подати за 2010 рік не пізніше 24 січня 2011 року.

Крім того, згідно з

п. 2.2 постанови, що коментується, страхувальники, які мають заборгованість зі сплати внеску до ФНВ, повинні будуть подавати до робочого органу ФНВ до повного погашення заборгованості Звіт щодо сплати заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за формою, наведеною в додатку до постанови, що коментується. Строки для подання цього звіту зазначено в заголовній частині форми — щокварталу до 20 квітня, 20 липня, 20 жовтня, 25 січня.

Постанова

, що коментується, набрала чинності з 1 січня 2011 року.

2.

Наказом Мінпраці від 29.11.10 р. № 381 (далі — наказ) унесені зміни до профільної інструкції щодо внесків до ФБ — Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої наказом Мінпраці від 18.12.2000 р. № 339 (далі — Інструкція № 339). У зв'язку з цим з 1 січня 2011 року:

— облік платників відповідно до

Інструкції № 339 не здійснюється (оновлено п. 1.2 та вилучено розділ 3), у зв'язку з чим вилучено додатки 2 — 5 до Інструкції № 339, що використовувалися раніше для взяття на облік платників внесків до ФБ;

— згідно з новим

п. 7.1 Інструкції № 339 у зв'язку з набуттям чинності Законом про ЄВС* на період до повного стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків до ФБ та сум штрафних санкцій, нарахованих і не сплачених у період до 1 січня 2011 року, у тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, і відповідних штрафних санкцій (пені та штрафів) центри зайнятості мають право здійснювати перевірки правильності нарахування, своєчасного і повного перерахування та застосовувати фінансові санкції відповідно до законодавства, що діяло до набуття чинності Законом про ЄВС. Такі перевірки центри зайнятості проводять одноразово за період з дня проведення останньої перевірки або з дати набуття статусу платника страхових внесків (якщо перевірка проводиться вперше) до 1 січня 2011 року. Проведення цих перевірок погоджується з планом контрольних заходів органів ПФУ.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Крім того,

з 1 лютого 2011 року з Інструкції № 339 вилучається додаток 6 — щоквартальна Розрахункова відомість про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, яку роботодавці востаннє подають за 2010 рік не пізніше 24 січня 2011 року, а також п. 6.7 Інструкції № 339, що регламентує порядок подання цього звіту.

На відміну від розрахунків з ФНВ, за наявності у страхувальника заборгованості подавання в подальшому будь-якої звітності до ФБ до її погашення на сьогодні не передбачено.

Таким чином,

Інструкція № 339 не скасовується, а з 2011 року визначає порядок обчислення і сплати роботодавцями та застрахованими особами порядок нарахування до 2011 року внесків до ФБ, облік їх надходження до ФБ та контролю за сплатою цих страхових внесків (оновлений п. 1.2).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі