Теми статей
Обрати теми

Періодична виплата премій не впливає на визначення базового місяця

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Періодична виплата премій не впливає на визначення базового місяця

 

Підприємство виплатило своїм працівникам премії у вересні та листопаді поточного року. Також імовірна виплата ще й у січні.

Чи можна вважати, що ці виплати мають постійний характер? Чи визнаються такі місяці базовими для проведення індексації?

(м. Ужгород)

 

Нагадаємо, що проведення індексації грошових доходів населення регулюється

Законом України «Про індексацію грошових доходів громадян» від 03.07.91 р. № 1282-XII (далі — Закон) та Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Згідно зі

ст. 2 Закону та п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До об’єктів індексацій належить оплата праці працівників підприємств, що включає оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів), доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер. Критерієм постійності виплат є їх щомісячне здійснення.

Оскільки зазначена премія безпосередньо залежить від фінансових можливостей підприємств (уключаючи й можливу відсутність виплати премії в окремі місяці) і не є обов’язковою виплатою, вважати її виплатою, яка має постійній характер, немає жодних підстав.

Отже, місяці періодичної виплати премій не вважатимуться базовими та індексація повинна проводитися на загальних підставах згідно з

Порядком № 1078.

 

Наталія ІВЛЄВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі