Теми статей
Обрати теми

Об’єкти нематеріальних активів, що входять до однієї групи, можна амортизувати із застосуванням різних методів

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Об’єкти нематеріальних активів, що входять до однієї групи,
можна амортизувати із застосуванням різних методів

 

Чи може платник податку для кожного об’єкта нематеріального активу, що входить до складу окремої групи, нараховувати амортизацію за різними методами?

 

Відповідно до

п.п. 145.1.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) облік вартості, яка амортизується, нематеріальних активів ведеться за кожним з об'єктів, що входить до складу окремої групи.

Згідно з

п.п. 145.1.9 ПКУ нарахування амортизації в цілях оподаткування здійснюється підприємством за методом, визначеним наказом про облікову політику з метою складання фінансової звітності, та може переглядатися в разі зміни очікуваного способу отримання економічних вигод від його використання.

Нарахування амортизації за новим методом починається з місяця, наступного за місяцем прийняття рішення про зміну методу амортизації.

Облікова політика — це сукупність принципів, методів і процедур, що використовуються підприємством для складання та подання фінансової звітності (

ст. 1 Закону України від 16.07.99 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Відповідно до

п. 4 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи» , група нематеріальних активів — це сукупність однотипних за призначенням та умовами використання нематеріальних активів.

Враховуючи викладене,

платник податку самостійно обирає метод нарахування амортизації щодо кожного об’єкту нематеріального активу. Вибрані платником податку в цілях оподаткування методи амортизації мають бути зазначені в наказі про облікову політику на підприємстві.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПСУ:
www.sta.gov.ua (розділ 110.09.03)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі