Теми статей
Обрати теми

Про податок на додану вартість

Редакція БТ
Лист від 26.05.2011 р. № 14839/7/16-1517

ПЕЧАТКУ З НАПИСОМ «ДЛЯ ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ»

можна використовувати: ДПАУ підкоригувала Пам'ятку

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 26.05.11 р. № 14839/7/16-1517

«Про податок на додану вартість»

 

Листом

, що коментується, ДПАУ переглянула окремі положення Пам’ятки про адміністративні процедури виписування, видачі і отримання податкових накладних (далі — Пам’ятка), яка була надіслана листом ДПАУ від 06.04.11 р. № 9497/7/16-15171*.

* Див. Шпаргалку бухгалтера «Пам'ятка про складання податкових накладних» // «БТ», 2011, № 21, с. 23.

ДПАУ погодилась з тим, що спеціальну печатку з написом «

Для податкових накладних» можна використовувати за її прямим призначенням, тобто завіряти нею податкові накладні (див. «Нова редакція п. 33 Пам'ятки»).

 

Нова редакція п. 33 Пам'ятки

Витяг із листа, що коментується

«Графу 3 «Правила виконання» пункту 33 Пам’ятки викласти в такій редакції:

«Податкова накладна скріплюється основною печаткою продавця (тією ж, що використовується для платіжних документів);

для скріплення податкових накладних може бути використана спеціальна печатка «Для податкових накладних» , порядок її використання та перелік осіб, які уповноважені виписувати податкові накладні, визначається документами платника податку, які визначають його облікову політику.

Для філій, яким делеговано право виписування податкових накладних, можуть бути виготовлені такі ж печатки, але вони мають містити в собі слово «Філія» та назву філії.

Печатки «Канцелярія», «Для документів», «Для довідок» та інші, які мають спеціальне призначення, — на податкову накладну ставитися не можуть»

.

 

Отже, як і до набрання чинності

Податковим кодексом України, платники ПДВ можуть (могли і до появи листа, що коментується) використовувати спеціальну печатку із написом «Для податкових накладних».

Слід звернути увагу на те, що податківці цілком справедливо наполягають на необхідності встановити перелік осіб, які уповноважені використовувати таку печатку (складати податкові накладні від імені платника ПДВ). Однак навряд чи таким документом має бути наказ про облікову політику, на який натякають податківці (більш того: зазначати таку інформацію у цьому документі недоречно). На наш погляд, уповноважити працівника здійснювати постачання товарів, відповідно і виписувати податкові накладні, необхідно або у спеціальному документі про документообіг на підприємстві, або «звичайним» розпорядчим документом: наказом, розпорядженням.

Крім того варто зауважити, що відсутність такого розпорядчого документа у продавця не може поставити під сумнів право покупця на податковий кредит, якщо сплачену (нараховану) суму ПДВ підтверджено правильно заповненою податковою накладною, яка завірена печаткою з написом «

для податкових накладних».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі